Aluehallintovirasto valvoi hevoskuljetuksia Mikkelissä

Aluehallintovirasto valvoi hevoskuljetuksia Mikkelissä

Itä-Suomen aluehallintovirasto suoritti hevoskuljetusten eläinsuojelutarkastuksia Mikkelin raveissa 8.5.2024. Valvontaan osallistui läänineläinlääkäreiden lisäksi Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden eläinlääkäreitä ja Itä-Suomen poliisi.

Valvontatapahtumasta ei ilmoitettu valvottaville etukäteen. Kaupallisissa hevoskuljetuksissa todettiin runsaasti puutteita. Esimerkiksi lain edellyttämä eläinkuljettajalupa puuttui 41,7 % kuljettajista.

Valvontatapahtuman aikana eläinlääkärit tekivät eläinsuojelutarkastuksia kaikkiaan 38 hevoskuljetukselle. Kaikista kuljetuksista seitsemässätoista todettiin ainakin yksi puute. Yleisin puute oli se, että merkintä eläinkuljetuksesta puuttui kuljetusvälineestä kokonaan, oli kulunut tai liian pieni. Tämä todettiin kymmenessä tapauksessa.

Muuta kuormaa ei ollut kiinnitetty asianmukaisesti kolmessa hevoskuljetusvälineessä. Kahdessa kuljetusvälineessä hevoset oli sijoitettu niin, että hätätapauksessa niitä olisi ollut vaikea päästä hoitamaan. Yhdessä tapauksessa hevosen kytkentä ei ollut turvallinen ja yhdessä tapauksessa lastausramppia ei katsottu turvalliseksi.

Puutteita etenkin kaupallisissa kuljetuksissa

– Kaupallisia eläinkuljetuksia tekevältä laki edellyttää eläinkuljettajalupaa, eläinten kuljettajan ja hoitajan pätevyystodistusta sekä asiakirjoja esim. eläinten omistajatiedoista, mitä ei edellytetä ei-kaupallisilta eläinkuljetuksilta, kertoo läänineläinlääkäri Päivi Turunen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tarkastetuista kuljetuksista kaksitoista oli kaupallisia. Puutteet olivat niissä selvästi yleisempiä kuin ei-kaupallisissa kuljetuksissa. Kaupallisissa kuljetuksissa yhdeksässä kahdestatoista todettiin puutteita, ei-kaupallisissa vastaavasti kahdeksassa kahdestakymmenestäkuudesta.

Viideltä kahdestatoista kuljettajasta puuttui voimassa oleva eläinkuljettajalupa. Kolme kuljettajaa ei pystynyt esittämään lupaansa pyydettäessä. Kolmelta kahdestatoista puuttui eläinten kuljettajan ja hoitajan pätevyystodistus ja kolme ei pystynyt esittämään sitä.

Seitsemällä kahdestatoista kuljettajasta ei ollut asianmukaisia kuljetusta koskevia asiakirjoja. Heiltä puuttuivat siis esimerkiksi tiedot eläinten omistajasta tai haltijasta, lähtöpaikasta tai suunnitellusta aikataulusta.

Viranomaisen toimenpiteet

Kaksitoista hevoskuljettajaa sai valvonnan yhteydessä suullisesti kehotuksen tai neuvoja puutteiden korjaamiseksi.

Ilman lain edellyttämää eläinkuljettajalupaa liikkeellä olleet kuljettajat olivat Itä-Suomen aluehallintoviraston toimivalta-alueen ulkopuolelta. – Näiden osalta jatkotoimenpiteet hoitaa toimivaltainen aluehallintovirasto, toteaa läänineläinlääkäri Päivi Turunen.

 

Lisätietoja:

Eläinkuljettajalupa:

Eläinten kuljettajan ja hoitajan pätevyystodistus:

Kaupalliset eläinkuljetukset:

 

Kuvituskuva: Pixabay

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *