Hevostallin kuivikehankinnat vaativat tasapainoa kustannusten, mukavuuden ja hyvinvoinnin välillä

Hevostallin kuivikehankinnat vaativat tasapainoa kustannusten, mukavuuden ja hyvinvoinnin välillä

Kaupallinen yhteistyö.


Jokaisella hevosen omistajalla ja tallinpitäjällä on omat mieltymyksensä ja rutiininsa tallin toiminnan ylläpitoon, mutta kustannukset ovatkin usein merkittävin tekijä esimerkiksi kuivikkeita hankittaessa. Erilaisten kuivikemateriaalien saatavuus ja myöhemmät haasteet jätehuollossa lisäävät valinnan monimutkaisuutta. 

Taloudelliset ja logistiset näkökulmat ovat erityisesti suurissa talleissa keskeisessä asemassa, sillä niissä kuiviketta tarvitaan ja kulutetaan runsaasti. Virolainen Biohansa on vuonna 2005 perustettu maatalousalan yritys, jonka valikoimaan kuuluvat laadukkaat kuivikkeet sekä hevosrehut. 

Biohansalla tiedetään, millaisia kuivikkeita kannattaa käyttää, miten niitä toimitetaan parhaalla mahdollisella tavalla ja miten hevoset hyötyvät tallin asianmukaisesta kuivikevalinnasta. 

Kuivikemäärä vaikuttaa hevosen terveyteen

Pari vuotta sitten julkaistu saksalainen tutkimus korosti laadukkaan kuivikkeen merkitystä hevosten hyvinvoinnille. Hevoset, ollessaan saaliseläimiä, ovat tarkkoja nukkumisympäristöstään, suosien turvallisia, tilavia ja hyvin kuivitettuja alueita. – Uni on kriittinen puolustusmekanismi hevosille ja ne tarvitsevatkin päivittäin 5-7 tuntia lepoa, joka tapahtuu pääasiassa yöllä, kertoo Biohansan myyntiasiantuntija Mari Kaesveld

Tutkimus korosti huonon levon vaikutuksia hevosiin, painottaen, että riittämätön tila, fyysiset ongelmat tai ympäristötekijöiden aiheuttamat psyykkiset muutokset voivat johtaa onnettomuuksiin ja vammoihin. – Hevoset saattavat valita nukkumisen ulkona, jos karsinassa on liian vähän kuiviketta tai epämukava makuualusta, Kaesveld lisää. 

Kuivikkeen ja hevosen terveyden välinen suhde ulottuu siis mukavuuden lisäksi myös terveyteen. Riittävä uni vaikuttaa suorituskykyyn, vammojen ehkäisyyn ja yleiseen kognitiiviseen toimintaan. Riittämätön kuivike, erityisesti kosteissa olosuhteissa, voi johtaa vähäisempään REM-unen määrään, mahdollisesti aiheuttaen kognitiivista heikentymistä ja erilaisia aineenvaihduntasairauksia.

 

361A2313-scaled
Uni on hevosille kriittinen puolustusmekanismi, kertoo Biohansan myyntiasiantuntija Mari Kaesveld. 

Kuivikkeiden budjetointi

Huolimatta laadukkaan kuivikkeen tärkeydestä siihen liittyvät kustannukset asettavat taloudellisia haasteita useamman hevosen omistajille tai tallinpitäjille. Kuivikkeiden käyttö ja hankinta riippuu eri tekijöistä, kuten materiaalista, alueellisesta saatavuudesta, tarvittavasta määrästä sekä siivoustiheydestä. Huolellisella suunnittelulla voidaan auttaa hallitsemaan kustannuksia samalla kun hevoselle tarjotaan puhdas ja mukava ympäristö.

Juuri sen oikeanlaisen kuivikkeen valitseminen edellyttää monen tekijän huomioimista, kuten hevosen iän ja terveyden, paikallisten sääolosuhteiden, tallin koon, karsinoiden siivoustiheyden sekä eri kuivikemateriaalien saatavuuden ja hinnan. 

Eri vaihtoehtojen kokeileminen voi olla tarpeen, jotta löytää parhaan kuivikkeen kullekin hevoselle. – On otettava huomioon hevosten yksilölliset mieltymykset ja herkkyydet. Toiset sotkevat karsinanaapuria enemmän, Kaesveld toteaa. Biohansan suosituimpiin kuiviketuotteisiin kuuluvat hamppu sekä olkipelletti, sillä molemmat ovat edullisia ja imukykynsä ansiosta erittäin riittoisia. Näin kustannuksetkin pysyvät maltillisina. 

Lisäksi kuivikekulujen hallinnassa auttavat kuivikkeiden ostaminen suuremmissa erissä ja siten hyötyminen määräalennuksista. Maltillinen kuivikkeiden käyttö, tehokkaat siivoustavat ja kuivikkeen käytön sopeuttaminen vuodenaikoihin säästävät kustannuksia vaarantamatta hevosten hyvinvointia.

Hevosten kuivikkeiden valinta edellyttääkin tasapainoilua kustannusten, mukavuuden ja hyvinvoinnin välillä. Panostaminen hevosten asiallisiin lepo-olosuhteisiin parantaa niiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, edistää suorituskykyä ja ehkäisee siten myös vammoja.

 

Kuivikkeiden hankinnan ja käytön suunnittelu ovat olennaisia asioita oikean tasapainon saavuttamisessa niin, että talli pysyy lisäksi budjetissaan. Tutustu Biohansan tuotteisiin osoitteessa biohansa.ee ja pyydä tarjous! 

 

Author Image
Toimitus