Hevosurheilu ja vedonlyönti

Hevosurheilu ja vedonlyönti

Hevosurheilulla on vakaa historia sekä Suomessa että maailmalla. Hevoset ovat olleet osa ihmisen elämää läpi historian. Ensimmäiset viitteet hevosurheilusta saadaan antiikin Kreikasta. Jo antiikin Kreikassa hevosurheilu oli suuressa suosiossa vuoden 1000 eaa tietämillä. Osaksi olympialaisia nelivalikkoajo otettiin vuonna 680 eaa. Roomalaiset puolestaan omaksuivat hevoskilpailut Kreikasta vuoden 500 eaa tietämillä. Tämän jälkeen hevosurheilu on kehittynyt askel askeleelta siihen, mitä se on tänä päivänä. Länsi-Euroopan hevosurheilu hurmasi jo 1300-luvulla, kun ensimmäisiä ratsastuskilpailuja alettiin järjestää.

Hevosurheilu ei ole ainoastaan kilpailua. Hevosurheilun suosio näkyy niin ratsastus harrastuksena, talleilla työskentelynä, hevosten hoidosta kiinnostuksena, fanittamisena sekä vedonlyöntinä. Toisille kilpailujen seuraaminen on mukavaa ajanvietettä, kun taas toiset avaavat sivustoja, kuten bet365 suomi  ja pyrkivät löytämään parhaat kertoimet sekä bonukset ennen panoksen asettamista oman suosikkihevosen puolesta. Hevosurheilu on suosiossa kaiken ikäisillä ja missä päin maailmaa tahansa.

Mitä hevosurheilu on tänä päivänä?

Kiteytettynä hevosurheilu kattaa kaikki kilpailut, joissa hevoset kilpailevat toisiaan vastaan radalla, joka on tarkoitusta varten tehty. Nykyisin lajeina ovat muun muassa esteratsastus, kenttäratsastus, laukkaurheilu, poolo,  vikellys sekä ravit ja valjakkoajot. Suomalaisille tutuimpia ovat todennäköisesti ravit, joita järjestetään tiiviiseen tahtiin.  Tänä päivänä hevosurheilua on mahdollista seurata ympäri maailman.

Perinteisesti hevosurheilussa suosittu rata on ovaalin muotoinen. Hevosen vauhti laukatessa on noin 50 kilometriä tunnissa, joten laukkakilpailuiden radoilla liikutaan nopeasti. Erikoiseksi hevosurheilun tekee se, että vedonlyöjille ei ole tarjolla ainoastaan voittajavetoa, vaan mahdollisuuksia on myös lyödä vetoa siitä, kuka ei voita. Kyseessä on niin sanottu Each Way -veto, jonka avulla on mahdollista lyödä vetoa hevosten sijoittumisesta sekä niistä hevosista, jotka eivät voita.

fair-1559180_1280-1024x542

Laukkakilpailut suosituin hevosurheilun laji

Maailmalla suurimmassa suosiossa ovat laukkakilpailut. Suosio näkyy muun muassa siten, että kilpailuissa puhutaan miljoonien eurojen summista. Parhaimmillaan yksittäisen hevosen arvo voi olla peräti kymmeniä miljoonia euroja. Samalla esimerkiksi hyvän sukutaulun omaavista varsoista voidaan maksaa erittäin suuria summia. Laukkakilpailujen hevosiin panostetaan kovasti, sillä hevoset ovat erittäin hyvin treenattuja. Laukkakilpailuja käydään niin kiitolaukkakilpailuina kuin risuestelaukkakilpailuina. Laukkakilpailuissa ei ole olemassa kansainvälisiä sääntöjä, eikä kilpailuissa nähdä vain tiettyjä hevosrotuja.

Ravit suosiossa sekä Suomessa, että maailmalla

Ravit ovat erittäin suosittuja sekä Suomessa, mutta myös maailmalla. Suomessa tunnetuimpia raviratoja ovat Helsingissä sijaitseva Vermon ravirata, Tampereen Teivon ravirata, Lahden Jokimaan ravirata sekä Jyväskylän Killeri. Erityisesti ravit ovat suosiossa myös muualla Pohjoismaissa, eri puolilla Eurooppaa sekä Pohjois-Amerikassa. Pohjois-Amerikassa kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesti raveista vaan peitsarikilpailuista.

Kun laukkakilpailuissa voi hevosia olla useita eri rotuja, niin raveissa kilpailevat sekä lämminveriset, että kylmäveriset. Menestyneimpiin ravurirotuihin kuuluu esimerkiksi suomenhevonen, mutta ylipäätään kylmäveriset pohjoismaiset rodut menestyvät kilpailuissa. Suurimpiin ja suosituimpiin raveihin kuuluu ehdottomasti Suomessa Kuninkuusravit. Suomen ulkopuolella suuria raveja ovat esimerkiksi Ruotsissa järjestettävä Elitloppet, Italiassa järjestettävä Lotteria ja Yhdysvalloissa järjestettävä Prix d’Amerique.

Hevosurheilun suosio ei ole laantunut merkittävästi vuosien aikana, eikä ihme. Hevoset ja hevosurheilu ovat olleet osa ihmisen elämää läpi historian. Hevosten merkitys on ollut suuressa asemassa, kun ihmiskunta on kehittynyt. Hevoset ovat olleet niin osa työntekoa, osa liikkumista ja osana harrastuksia. Yhä tänä päivänä uusia harrastajia päätyy hevosurheilun pariin. Niin lapset kuin nuoretkin löytävät hevosurheilusta itselleen rakkaan harrastuksen, joka säilyy läpi elämän.

Nykyihmiselle hevoset eivät ole enää avainasemassa, kun kyseessä on työnteko tai matkustaminen paikasta toiseen. Mutta silti hevoset kuuluvat monella elämään. Hevosurheilun ei tarvitse aina olla puhtaasti kilpailua, vaan se voi olla myös ihmisen ja hevosen yhteinen harrastus.

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus