Yksi Suomen pitkäikäisimmistä urheilutapahtumista ja suurimmista vuosittaisista hallitapahtumista, Helsinki International Horse Show, järjestetään 23.-27.10. Helsingin jäähallissa. Kilpailu Helsingin maailmancupin voitosta ja 250 000 euron palkintorahoista tulee olemaan todella mielenkiintoinen, sillä osallistujien joukossa on iso joukko menestyneitä ja voitontahtoisia ratsastajia ja huippuhevosia.
Helsingin suurimmat nimet ovat moninkertaisia arvokilpailumitalisteja ja maailmanlistan kärkinimiä. Pariisin olympialaisten hopeamitalisti, Lontoon kultamitalisti ja maailmanlistan kakkonen Steve Guerdat, Euroopan mestarit ja MM-mitalistit Martin Fuchs, Peder Fredricson ja Kevin Staut, Pariisin olympialaisten ja maailmanlistan top-10 ratsastaja Max Kühner ja MM-, EM- ja maailmancupin finaalien hopeamitalisti Harrie Smolders, MM- ja EM-joukkuekultamitalisti Jens Fredricson ja Tokion joukkuepronssimitalisti ja EM-joukkuekultamitalisti Pieter Devos.
Hyvässä tuloskunnossa ovat Hampurin Grand Prix´n voittaja Juri Mansuri, Longines Global Champions Tourilla menestyneet Julien Anquetin ja Andreas Schou, ja kokenut Hans-Dieter Dreher.
Yksitoista Helsingin kansainvälistä ratsastajista kilpaili Pariisin olympialaisissa. Moni heistä, kuten Harrie Smolders, Katharina Rhomberg, Victoria Gulliksen ja Eiken Sato ovat jo ilmoittaneet Helsinkiin olympiaratsunsa. Kaikkien ratsastajien hevoset eivät ole vielä tiedossa.
Helsingin ratsastajilla on mielenkiintoisia yhteyksiä. Sekä Angelica Augustsson Zanotelli että Robert Whitaker ovat viime vuosina tehneet Helsingissä harvinaiset tuplat – voittaneet sekä Grand Prix´n että maailmancupin. Myös Augustsson Zanotellin puoliso, Marlon Modolo Zanotelli kilpailee Helsingissä. Jens ja Peder Fredricson ovat veljeksiä. Norjalaiset isä Geir ja tytär Victoria Gulliksenit, ovat molemmat olympiaratsastajia. Laajaan Whitakerien esteratsastussukuun kuuluvat Robert ja Hicksteadin Grand Prix´n voittaja Donald Whitaker ovat serkkuja…
Nuorten suomalaisten esiinmarssi
Suomella on tänä vuonna maailmancupissa yksi ratsastaja, 21-vuotias Aura Vasama. Hän sijoittui 11:nneksi nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa Kronenbergissä hevosellaan Canto Bruno. Viime kaudella Alankomaissa Vincent Voornin luona valmentautuva Vasama hyppäsi kolme maailmancupin osakilpailua.
Muissa kansainvälisissä luokissa Suomella on nuori ja iskukykyinen joukkue; Suomen mestari Pipsa Koski, Ypäjän karsintakilpailun voittanut junioreiden Euroopan mestari Jone Illi, SM-hopeamitalisti ja vuoden 2022 Suomen mestari Petra Heikkinen, kansallisen kärkisarjan Pohjola Grand Prix -finaalin voittaja Alina Salo, nuorten EM-joukkueessa ratsastanut Anni Hjerpe ja Helsingin maailmancupissa viime vuonna hypännyt Eveliina Talvio. Poikkeuksellisen nuoren joukkueen keski-ikä on alle 23 vuotta.
– Meillä on nyt monta nousevaa nuorta esteratsastajaa, jotka ovat jo saaneet kokemusta kansainvälisiltä kentiltä ja osoittaneet lahjakkuutensa ja sitoutumisensa. Horse Show´n kansainvälisissä luokissa kilpailevista suomalaisratsastajista nousee aivan varmasti lähivuosina todellisia huippuja. He tarvitsevat nyt lisää rutiinia ja kilpailukokemusta, sanoo Ratsastajainliiton Huippu-urheilun johtoryhmän puheenjohtaja Satu Väihkönen.
– Horse Show on nuorten lahjakkuuksiemme uralla valtavan tärkeä tapahtuma monella tavalla. Se antaa mahdollisuuden kilpailla huippuolosuhteissa Euroopan ja maailman parhaiden ratsastajien kanssa, mahdollisuuden seurata heidän työskentelyään lähietäisyydeltä, ja antaa motivaatiota jatkaa lajissa kotiyleisön kannustuksen voimalla.
Pariisin olympia- ja paralympiajoukkueet kokoontuvat Jäähalliin juhlittavaksi
Kouluratsastuksessa Suomea edustavat ainakin Pariisin olympialaisten vararatsukko ja kolminkertainen Suomen mestari Elisabet Ehrnrooth hevosellaan Daytona sekä PM-ratsukko Siiri Kyrö ja Kyro Hot Flow.
Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten suomalaisratsastajia voi tulla tapamaan Helsinki Horse Show´hun, sillä Pariisin matkaajat kokoontuvat Jäähalliin kotiyleisönsä eteen lauantaina 26.10. Kansainvälisessä Grand Prix –näytöksessä palkittaviksi, haastateltaviksi ja fanitapaamisiin.
Koulujoukkueemme Emma Kanerva, Henri Ruoste, Joanna Robinson ja vararatsastaja Elisabet Ehrnrooth sijoittuivat olympialaisissa upeasti kahdeksanneksi. Sen lisäksi Kanerva oli mukana olympiafinaalissa. Kenttäratsastajat Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi ihastuttivat taitavalla ratsastuksellaan. Kuukautta myöhemmin Pariisissa kilpaili ensimmäistä kertaa parakoulujoukkue, Jonna Aaltonen ja Laura Kangasniemi ja Katja Karjalainen.
Henri Ruoste pitää samassa näytöksessä suositun valmennusklinikan. Ja hänen valmennettavansa on Suomen mestari, PM-kultamitalisti ja EM-ratsastaja Ville Vaurio, joka on työskennellyt ja valmentautunut Ruosteen tallilla Saksassa. – Esiinnymme ensimmäistä kertaa Henrin kanssa yhdessä! Olemme hyvin samalla aaltopituudella. Olemme perfektionisteja ja haluamme, että hevoset kulkevat hyvin. Myös huumorintajumme sopii yhteen. Hevosten kanssa on hyvä olla rento ilmapiiri.
Kouluratsastuksen miniklinikka on Kansainvälisessä Grand Prix –näytöksessä heti kouluratsastuksen kansainvälisen vapaaohjelman jälkeen. Sen jälkeen areenalle saapuvat olympia- ja paralympiajoukkueet esiintyvät areenalla yleisön edessä juhlallisissa merkeissä. Myöhemmin päivällä he ovat Marko Björsin haastateltavana ja yleisön tavattavissa Meet & Greet -tapahtumassa.
Suomalaiset kansainvälisissä luokissa Helsinki 2024
Esteratsastus CSI5*-W
Aura Vasama Alankomaat/Lahti
Pipsa Koski Tervakoski
Jone Illi Karijoki
Alina Salo Naantali
Anni Hjerpe Hyvinkää
Eveliina Talvio Alankomaat/Kylmälä
Petra Heikkinen Kylmälä
Maajoukkueen kapteeni Mikko Mäentausta
Esteratsastus CSI5*-W
Aura Vasama Alankomaat/Lahti
Pipsa Koski Tervakoski
Jone Illi Karijoki
Alina Salo Naantali
Anni Hjerpe Hyvinkää
Eveliina Talvio Alankomaat/Kylmälä
Petra Heikkinen Kylmälä
Maajoukkueen kapteeni Mikko Mäentausta
Kuvat: Penina Peltonen