Jens Fredricson: ”Valmennuksissa on tavoitteena oppia uutta”

Jens Fredricson: ”Valmennuksissa on tavoitteena oppia uutta”

Helsinki International Horse Show saatiin vihdoin ja viimein pakettiin kolmen vuoden koronatauon jälkeen. Yksi mielenkiintoisimmista ohjelmista oli ruotsalaisen huippuratsastaja Jens Fredricsonin sunnuntaina pitämä miniklinikka. Mies oli Helsingissä itsekin kilpailemassa, mutta piti yhyen valmennussession, jossa ratsukkoina olivat Sani ja Jone Illi

Heti alkuun Fredricson halusi, että ratsukot kulkivat areenalla rentoina käyntiä pitkin ohjin, sillä myös hyppäämisen tulee olla rentoa. Sen jälkeen ratsukot tekivät suoruusharjoitusta ratsastamalla pisteestä pisteeseen suoralla hevosella pituushalkaisijalla. Tässä kohtaa Fredricson vaati hyvää tuntumaa hevosen suuhun. – Monet ratsastavat aina aidan tai maneesin seinän vieressä, jolloin hevonen tukeutuu siihen, Fredricson sanoo. – Haluan, että ratsukot menisivät välillä ilman tukea, hän lisää. Samaa harjoitusta tehtiin ravissa. – Hevosten tulee olla avuilla ja ratsastajalla katse eteenpäin. 

Tämän jälkeen siirryttiin areenalla oleville kahdelle puomille, joiden välissä tehtiin käyntisiirtyminen. Fredricson toteaa kyseisen harjoituksen parantavan hevosen tasapaino. – Siirtymä on nopea, vain pari kolme askelta. Ensimmäisenä tulee huomioida pehmeät sormet, hän ohjeistaa. – Siirtyminen on kuin lentokoneella laskeutumista. Se pitää valmistella hyvissä ajoin lähestymisestä alkaen. Myös rytmi on tärkeä. 

Yhdeltä ympyrältä harjoitus laajennettiin puomien välistä kahdeksikolle. Fredricson ohjeisti Jonea useamman kerran panostamaan enemmän istunnan käyttöön ja vähemmän ohjaan sekä ratsastamaan hevosta edestä ylöspäin. – Korvat korkeammalle, kuului kehotus. Sani sai ohjeet suomeksi käännettynä Teemu Ahteelta, mutta kaiken kaikkiaan Sani ratsasti tasaisesti ja sai kehuja. Tehtävän seuraava osa oli tehdä siirtymisen laukasta harjoitusraviin ja takaisin puomien kohdalla. – Valmennuksissa on tavoitteena oppia uutta, eikä tehdä oikoteitä. Perusteiden jälkeen hyppääminen on helppoa, Fredricson toteaa. – Sekä Sanin että Jonen ratsastus näyttää hyvältä. Ruotsalaiset ratsastajat saavat varoa tulevaisuudessa!

 

Koko HIHS-artikkeli luettavissa Riden joulukuun numerosta 4/22. Tilaa Ride täältä.

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *