Kolumni: Hevosharrastajan opintie

Kolumni: Hevosharrastajan opintie

KOULUT OVAT ALKANEET ja moni hevostyttö ja -poika katselee koulussa kellon kulumista ja odottaa vain, että pääsee tallille koulupäivän jälkeen. Koulussa kannattaisi tehdä muutakin kuin katsella viisaria, sillä opinnoista on hyötyä myös hevosuralla. Näitä kannattaa ainakin opiskella:

Eesti eli viro. Ne, joilla ei ole varaa kotimaassa kasvatettuun FWB-ratsuun, käyvät lahden takana katsomassa, millaisia hevosia siellä on. Virolla on tunnetusti hevosperinteitä ja edullisempi hintataso. Vastaan saattaa laukata unelmiesi eestinponi tai torinhevonen, haaveittesi tuleva GP -ratsu, ja silloin kannattaa käydä kauppaa paikallisella kielellä. Jos osaat kieltä hyvin, et joudu maksamaan Suomi -lisää. Ainakin nämä lauseet on hyvä osata: ”See on väga hea hobune. Ma maksan selle eest tuhat euro.” Kättä päälle, tonni kouraan ja ponskin kanssa kotimatkalle.

Ruotsi. Kotimaassa treenaat uuden uljaan ratsusi kisaradoille. Jotta et jäisi ulkopuoliseksi, kannattaa osata ruotsia, sillä kisaradat ovat suomenruotsalaisia puolillaan. Kun sitten pääset Hartwallien, Ehrnroothien ja Fazerien kanssa samaan rapupöytään kajauttamaan Helan gårin säveliä, kuulet samalla kullanarvoisia vinkkejä tulevaisuuden kannalta. Ei haittaa, vaikka ei kaikkia sanoja muistaisikaan, aina voi laittaa väliin suomen sanoja. Det är ju jättekiva.

Saksa. Jossain vaiheessa hevosesi kanssa olet siinä pisteessä, että Suomi ei enää riitä. Silloin kannattaa lähteä asumaan Saksaan hyvälle tallille, jossa voit halutessasi paiskia töitä ja löytää uusia nuoria ja lahjakkaita hevosia, jotka vievät uraasi eteenpäin. Sen jälkeen perustat Saksaan oman kilpa- ja myyntitallin, jonne suomalaiset hevosharrastajat ovat tervetulleita paiskimaan töitä. Sinä taas jatkat kilpailemista ja hengaat Saksassa asuvien suomalaisten hevoslegendojen kanssa.

Englanti. Englantia on hyvä osata jo siksi, että sillä pärjää melkein missä päin maailmaa vain. Toinen syy opiskella englantia on Englanti itse. Voihan olla, että Saksa-suunnitelmassa tie nousee pystyyn, mutta Englannissa sinut otetaan ilolla vastaan.

Matematiikka. Ainakin lyhyt matematiikka on hyvä hallita, sillä asioiden taloudellinen suunnittelu etukäteen vähentää perikadon riskiä. Kun tiedät, paljonko rahaa hevosenpitoon menee ja paljonko tienaat, talous pysyy hallinnassa. Jos meinaat perustaa oman tallin, pitkä matematiikka voi olla tarpeen.

Muita aineita voi opiskella yleissivistyksen kannalta ja sen epätodennäköisen vaihtoehdon varalta, että sinusta ei tulekaan maailmanluokan ratsastajaa.

 

[box type=”download”] Ellikki on ratsastusta ja korutöitä pari vuotta harrastanut 33-vuotias tyttölapsi, joka edelleen ihmettelee maailmaa ja koettaa aina silloin tällöin tehdä jotain ensi kertaa elämässään. Ellikin kolumneja julkaistaan säännöllisesti Playsson.netin portaalissa! Tutustu myös Ellikin heppailuihin.[/box]

 

Teksti: Ellikki | Kuva: Alex Muurinen / Playsson.net

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *