Luotolla isot kulut on helppo hajauttaa pidemmälle ajalle

Luotolla isot kulut on helppo hajauttaa pidemmälle ajalle

Kulutusluotto on laina, joka myönnetään arjen hankintoja varten. Kulutusluotolla voidaan rahoittaa myös ratsastusharrastusta helposti ja turvallisesti, kunhan perusteet ovat kunnossa.

Oletko pohtinut lainanottoa harrastuskulujen, kuten välineiden tai tallimaksujen kattamiseksi? Kulutusluotto on tyypillisesti 500-60 000 euron luotto, jonka takaisinmaksuaika on 1-15 vuotta.

Luottoa voi hakea sekä pankista että lukuisista rahoitusyhtiöistä. Lainasopimuksesta riippuen laina voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Jos lainaa hakee esimerkiksi ratsastusharrastuksen kulujen kattamiseen on kyseessä lähes aina vakuudeton pikalaina. Itse lainasopimus on jokaisen lainanottajan ja lainasumman kohdalla erilainen. Mitä suurempi lainasumma on kyseessä, sitä pidempi on lainan takaisinmaksuaika. Sopimuksesta löytyvät myös esimerkiksi luoton korko, lisämaksut, erääntymisaika sekä muut lainaehdot. Omalaina.fi tarjoaa laajasti tietoa erilaisten luottojen ja lainojen ottamisesta, sekä helpon ja turvallisen tavan kilpailuttaa lainat.

english-saddle-2803985_960_720

Vakuudellinen vai vakuudeton kulutusluotto

Kulutusluotto voi olla sekä vakuudellinen että vakuudeton. On tärkeää huomioida lainaa haettaessa, kumpi näistä kahdesta on kyseessä. Vakuudellinen kulutusluotto on laina, jota haetaan pankista. Yleensä lainan vakuutena on esimerkiksi asunto, sijoitukset tai muu omaisuus.

Vakuudellisen lainan ottaminen on halvempaa, mutta toisaalta hankalampaa ja hitaampaa kuin vakuudettoman lainan ottaminen. Vakuudeton kulutusluotto on taas laina, jonka voi saada käytännössä ilman lainaneuvottelua.

Lainantarjoajan tehtävänä on varmistaa, että lainanottajan taloudellinen tilanne on tarpeeksi vakaa kulutusluoton ottamiseen. Vakuudettoman lainan tapauksessa luotonantajalla on erityinen intressi varmistaa, että lainan maksetaan takaisin ajallaan, sillä mikään ei takaa lainaa. Tästä johtuen vakuudettomilla lainoilla on vakuudellisia verrokkeja korkeammat korot.

Milloin kulutusluoton ottaminen kannattaa?

Kulutusluoton ottaminen on hyvä idea ainoastaan silloin, kun oma taloudellinen tilanne sallii sen. Tämä tarkoittaa vakaita tuloja ja vastuullista rahankäyttöä. Lainan tarkoituksena on hajauttaa suurempia kuluja pidemmälle aikavälille, ei hankkia käyttörahaa jonka takaisinmaksuun ei ole todellisia edellytyksiä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suurempia kuluja pystyy kattamaan muillakin tavoilla kuin kulutusluotolla. Jos lainarahan ottaminen ei ole vaihtoehto, voi raha-asiat saada haltuun säästämällä. Mikäli kulut ovat toistuvia ja ennakoitavissa, voi rahaa laittaa sivuun jo etukäteen, esimerkiksi ennen eläinlääkärin käyntiä, ratsastustarvikkeiden ostamista tai tallimaksujen maksamista.

Kuvituskuvat: Pixabay 

 

Author Image
Toimitus