Mitä presport bet tarkoittaa hevosurheilussa?

Mitä presport bet tarkoittaa hevosurheilussa?

Moni sana tai sanonta, joka on kansainvälisesti käytössä, tulee mukaan arkikieleen, ilman että sitä suomennetaan. Nykyään voi myös käydä niin että sanasta tehdään finglish-sekoitus, joka ei ole englantia eikä suomea, kuten presport bet sanonnalle on osittain käynyt. Mistä oikeastaan on kyse, tässä pieni selvitys asiaan.

Vedonlyönti ja hevosurheilu

Hevosurheilu on itse asiassa yksi niitä vanhempia lajeja, joista ihmiset ovat lyöneet vetoa. Tästä vedonlyönnistä on todisteita ainakin antiikin ajalta, mutta todennäköistä on, että ihmiset ovat jo sitäkin ennen lyöneet vetoa tällaisissa tilanteissa, missä ihminen käyttää eläintä päästäkseen nopeammin paikasta toiseen. Mutta mitä sanonta presport bet tarkoittaa?

Kuten sanan suora suomennos kertoisi meille käännettynä, on kyse mahdollisuudesta lyödä vetoa jostain tapahtumasta hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Oikeastaan tämä oli se ainoa tapa lyödä vetoa urheilussa ennen nykyaikaa ja livevetoja. Vielä muutama vuosi sitten vedonlyöjien piti etänä jättää vetonsa päiviä ennen hevoslähtöjä, jollet sitten itse ollut paikalla raviradalla pelaamassa. Sama kuvio tapahtui myös jalkapallossa ja muissa lajeissa. Vedot piti jättää kioskille monta päivää ennen peliä, vaikkei ollut mitään varmuutta siitä, minkälaisella kokoonpanolla joukkueet olivat lähdössä kamppailuun. Raveissa vastaavasti saattoi tulla vielä paljon poisjäämisiä, joten voittajan veikkaaminen saattoi olla todella vaikeata, varsinkin jos veto piti jättää sen useampaa päivää etukäteen – mutta sitä ovat presports bet – eli etukäteisvedot.

polo-2446659_1280-1024x682

Pelaaminen maailmalla

Suomalaiset ovat aina menestyneet kilpailuissa myös maailmalla ja nykyään suomalaiset rokkarit ovat näitä menestysvientituotteita. Mitä tulee urheiluvedonlyöntiin, niin se on eniten maailmalla pelattu rahapelimuoto. Jos katsoo hevosurheilua, niin Suomen ulkopuolella raveja enemmän pelataan sekä laukkakisoja, että hevospooloa. Kyllä ravitkin ovat siellä mukana, mutta pienemmällä osuudella. Suurimmat rahat liikkuvat maailmalla jalkapallossa ja USA:ssa koripallossa, amerikkalaisessa jalkapallossa sekä baseballissa. Hevoset ja niihin liittyvä vedonlyönti on korkeimmillaan USA:ssa, missä ensimmäinen rata avattiin jo vuonna 1665. USA:n ohella kovia hevosmaita ovat Hong Kong, Japani, Englanti sekä Australia. Kaiken kaikkiaan viime vuonna maailmalla pelattiin noin 116 miljardilla dollarilla hevospeleissä ja varsinaisissa kilpailuissa jaettiin noin 3,5 miljardia dollaria voittorahoja. Esimerkiksi pelkästään Englannissa hevosurheilun pelimäärät olivat yli neljä miljardia. Vertailun vuoksi Suomessa puhutaan reilusta 200 miljoonasta eurosta per vuosi.

Jos etukäteisvedot yhäkin ovat niitä vetolajeja, joita edelleen pelataan eniten, on tuo aikajänne pelaamisen ja tapahtuman alun välillä pudonnut yleisesti puoleen tuntiin tai joissain tapauksissa jopa sen alle. Enää ei siis tarvitse asettaa omia panoksiaan aivan uutispimennossa. Nykyään ehtii saada ohjastajasta ja hevosista ajantasaiset tiedot, jos vain haluaa ja tietää uutiskanavat. Varsinainen liveveto ravien aikana on vaikeampaa, sillä yksittäinen lähtö ei kestä kauaa. Livevedot ovat mahdollisia myös ravien ja muun hevosurheilun maailmassa, sillä livevedot ovat jo pari vuotta olleet tilastollisesti selvästi nousussa.

Yli 50-vuotiaat pelaavat eniten

Suomessa tilastojen valossa urheilupelaaja on keskimäärin noin 50-vuotias mies, joka pelaa 14 euroa viikossa ja pelaaminen tapahtuu nettisivustoilla. Yleensäkin ravipelaamisessa on tapahtunut isoja muutoksia ja koko lajia odottaa vieläkin isommat muutokset tulevina vuosina, mikäli laji haluaa pärjätä muita vetokohteita vastaan käytävässä kilpailussa. Kaikki rahapelit joutuvat miettimään tarjontaansa ja pelejään. Nykyiset uudet pelaajat ovat ns. z-sukupolvea, joka on tottunut koko elämänsä ajan käyttämään digipalveluita, eli he ovat diginatiiveja. Näiden pelaajien odotukset ja vaatimukset pelaamista kohtaan ovat kaikessa suhteessa laajempia kuin edellisten sukupolvien. Tämä muutos pelaamisessa on jo nähtävillä pelaamisen siirtymisessä entistä enemmän mobiiliin ja perinteisten pelien muokkautuvan pelattavaksi myös mobiilisti – sama on edessä tavalla tai toisella myös raveissa – nyt tarvitaan innovaatioita.

Se, kuka kehittää se uuden, tulevaisuuden ravipäivän kaavan ja prosessin siten, että siitä tulee oikeasti houkutteleva sekä paikan päällä että etänä, tulee pelastamaan ravit omalta itseltään. Sillä kovin kauaa ei yksikään aktiiviurheilu kehittyä, jos sitä seuraavat vain yli 50-vuotiaat. Pelaajamäärät saatiin markkinoinnilla kyllä 2010-luvun lopulla kasvuun, mutta ravipelien määrät kuitenkin laskivat . Esimerkiksi vuonna 2018 ravipelaajien määrä kasvoi peräti 35 prosentilla. Suomessa totolähetyksiä voidaan katsella pariltakin eri maksulliselta suoratoistokanavalta.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus