Ratsastusretkelle ulkomailla? Tässä muutama vinkki

Ratsastusretkelle ulkomailla? Tässä muutama vinkki

Moni haaveilee Suomen talven ollessa pahimmillaan (tai parhaimmillaan) lomareissusta ulkomaille ja mieluiten jonnekin lämpimään. Hevosihmisiä usein kiehtoo paikalliset hevoskohteet ja maisemat houkuttelevat osallistumaan ratsastusretkelle. Rantakohteiden turistirysät ja niiden ratsastuspalvelut eivät kuitenkaan ole hevosten hyvinvoinnin kannalta aina se paras vaihtoehto, eikä usein myöskään ratsastajan turvallisuuden suhteen.

Siksi ratsastuspaikan valitsemiseen kannattaakin käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Alan yritysten tarjoamat ratsastusmatkat ovat yleensä toimivia kokonaisuuksia, mutta hinnakkaita. Omatoimimatkailu ei aina ole huono vaihtoehto ja kerrommekin nyt muutamia vinkkejä ratsastusretkelle ulkomailla!

Vierailimme helmikuussa Gran Canarialla, joka on yksi Kanarian saarista. Etelässä oleva Playa del Ingles on varmasti suomalaisille se tutuin Kanarian lomakohde, mutta turisteille allergisen on parempi pysyä siitä kaukana. Me majoituimme saaren länsipuolella, Agaeten kylässä. Liikkuminen oli vaivatonta vuokra-autolla, sillä välimatkat ovat Suomeen verrattuna hyvin lyhyitä. Ratsastuspaikaksi valikoitui Hipica Canaria, joka sijaitsee Teldessä, alle 30 minuutin päässä Las Palmasista.

Tallilla on hevosia 36 kappaletta, joista parisen kymmentä on opetushevosia ja loput yksityisiä. Ratsastajia käy noin 70 viikossa ja näistä turistien osuus on yli puolet. Hipica Canaria keskittyy vakituisten ratsastajien kanssa este- ja kouluratsastukseen. Lajeissa myös kilpaillaan aktiivisesti saarien välillä. Turistit nauttivat enemmän maastolenkeistä ja eri pituiset reitit kulkevat kukkuloilla, vuoristossa sekä rannalla. Meidän porukassa oli kaksi enemmän ratsastanutta sekä kolmas, joka ei ollut ikinä aiemmin ollut hevosen selässä. Miten sitten ratsastuksessa kävi?

WhatsApp-Image-2023-02-09-at-15.26.56-1024x768
Minä kimon selässä, oikealla Kaisu, keskellä Ia ja vasemmalla ohjaaja Ivan.


Kaikille sopivaa

Varauksen yhteydessä kerroin, että teemme artikkeleita suomalaisiin hevosmedioihin ja että mukana on yksi, joka ei ole ennen ratsastanut. Tämä ei ollut ongelma, sillä Hipica Canarialla käy paljon turisteja, jotka eivät ole varsinaisia harrastajia. Oletin, että ystäväni saa jonkin pommin varman hevosen ja näinhän asia oli. Ratsuksi hänelle valikoitui vanhempi iso poni. Kaikille löytyi hanskaan sopiva hevonen.

Kentällä käytiin ensin läpi hallintalaitteet, kaasu ja jarru. Sen jälkeen järjestäydyttiin jonoon ja teimme kukkuloilla noin tunnin lenkin. Vauhti ei ollut käyntiä kovempaa, sillä halusin, että ystäväni pysyy mukana, eikä jännitä turhia. Ohjaaja oli hyvin kartalla ja koko reissu sujui hyvin. Tallilta sai lainaan kypärät ja muuten meillä oli mukana vain joustavat housut sekä lenkkarit. Ja monia varmasti kiinnostaa hevosten varusteet – ne olivat ihan nykyaikaiset ja asialliset.

Tunnin ratsastuslenkki maksoi 25 euroa per ratsastaja ja maksu onnistui kätevästi pankkikortilla. Käteistä ei tarvittu. Mikäli kohteeksi valikoituu jokin hinnakkaampi paikka voi Novibetin kasino Suomessa ja tuuri auttaa matkabudjetin suhteen.

Huomioi seuraavat asiat

Omakohtaisesti ratsastusretket eri puolilla Eurooppaa ovat sujuneet hyvin. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että hevosalalla on kulttuurillisia eroja. Tämä ei silti tarkoita, että jossain paikassa asiat tehtäisiin väärin vain, koska tavat ovat eri kuin meillä Suomessa. Jos suunnittelet ensimmäistä ratsastusreissua kotimaan ulkopuolella, suosittelemme huomioimaan seuraavat seikat:

  • Tee taustatyöt huolella. Google ja some on iso apu hyvää tallia etsiessä. Annetut arvostelut eivät ole aina oikeassa, mutta antavat jonkinlaista osviittaa.
  • Kielien osaaminen auttaa, mutta perustason englannilla pärjää. Varaus on helpoin tehdä kirjallisesti mailitse tai viestillä, jolloin sovitut asiat, kuten aika ja hinta, ovat kaikilla tallessa.
  • Huolehdi aikataulusta. Monissa maissa kellon ajat saattavat olla ”noin-aikoja”, mutta ole itse paikalla sovitusti.
  • Kerro osaamistasostasi rehellisesti. Tämä helpottaa ratsun valintaa sekä on osa turvallisuutta.
  • Vältä kulttuurishokki! Lähimmät elämykset satulassa löytyvät jo Virosta. Esimerkiksi mahtava Saaremaa ja Muhu tarjoaa huikeita maastoretkiä.

 

 

WhatsApp-Image-2023-02-09-at-15.26.50-768x1024
Vähän jännitti, mutta kaikki sujui hyvin!

 

 

Lue lisää Hipica Canariasta ja tallilla vierailusta Riden nro 1/23 sekä osoitteesta Rideareena.fi

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Penina Peltonen, Hipica Canaria

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *