Ravipelaaminen ja suomalaiset rahapelit

Ravipelaaminen ja suomalaiset rahapelit

Suomalaiset ovat harrastaneet tavalla tai toisella hevosien parissa rahalla pelaamista jo vuosikymmeniä. Nykyään vain iso osa tuosta pelaamisesta on siirtynyt raviradoilta netin ihmeelliseen maailmaan, ja samalla sekä ravipiirit että raviradat ovat huomanneet uudet edessä olevat haasteet: ravipelaajien keski-ikä nousee.

Suomalaiset ovat kasvaneet pelaamisen ilmapiirissä menneet vuosikymmenet ja kolikkopelit ovat kuuluneet, jollei arkeen, niin ainakin joka viikkoiseen elämään. Kaikissa kaupoissa ja huoltoasemilla on ollut automaatteja ja pelaajia, mutta 2020-luku on tuomassa tähän muutoksia myös Suomessa. Vaikka yleinen ilmapiiri rahapelaamista kohtaan on vapautunut ja esimerkiksi ravilähtöjä on mahdollista pelata entistä monipuolisemmin, niin pelaaminen on muutoksien kourissa. Jo nyt monet kauppiaat ovat itsetoimisesti poistaneet pelikoneet kauppojen auloista ja pelaaminen on sitäkin kautta siirtymässä entistä enemmän nettiin. Onhan se totta, että lämpöisempää se on ravejakin pelata kotona, kuin lähteä esimerkiksi kylmään talvisäähän raviradalle totoa pelaamaan.

 

Rahapelaaminen muuttuu samoin kuin ravit

Ravien yhteydessä ollaan jo vuosia puhuttu siitä, kuinka väkimäärät eri tapahtumissa ovat vähentyneet, vaikkei itse kokonaispelimäärät ole niin paljon vähentyneet. Pelaajat vain ovat siirtyneet pelaamaan netissä ja entistä vähemmän pelaajia menee enää paikanpäälle, muutenkaan ravit eivät ole tällä hetkellä trendikäs harrastus. 2020-luvun alussa trendejä ovat enemmänkin olleet asiat, jotka liittyvät tekniikkaan ja meihin itseemme, hyvinvointiin ja oman itsensä kehittämiseen.

Ei voida kuitenkaan sanoa, että raviradat olisivat jääneet vain odottelemaan ja uusia avauksia on mm. eurheilun parista, mutta enemmänkin kyse on koko raviurheilun ja raviurheilun seuraamisen ja harrastamisen nykyaikaistamisesta. Raviurheilu on itsessään sitä samaa, mitä se on ollut jo vuosikymmeniä, joten pitäisikö itse lajia jopa alkaa uudenaikaistaa, jotta se saisi uusia seuraajia- vähintäänkin kaiken lajien ympärillä pitäisi uudistua, ja nopeasti.

Miten sitten Porin raviradan esports hanke edistää itse raviurheilua? Ei mitenkään, se vaan tuo raviradan itsensä myös muuhun käyttöön ja toiveissa lienee, että sitä kautta pelaajat myös kiinnostuisivat raveista – ei mahdotonta, mutta edellyttäisi esimerkiksi jonkun suomalaisen pelitalon tekevän uudenlaisen pelin, joka yhdistäisi raviurheilun sekä e-urheilun. Eikä pidä nauraa, jalkapallo on esimerkiksi ottanut EASports ja FIFA  yhteistyön oikeasti tosissaan ja lajissa pelataan MM-tasolla asti, samoin jääkiekossa NHL:n suhteen ja samoin monissa muissakin isoissa joukkuelajeissa.

Siinä missä ravit ovat muutoksien edessä, myös suomalainen rahapelaaminen on muuttumassa. Yleinen ilmapiiri on viemässä rahapelit pois kaupoista ja näin myös ihmisten näköpiiristä, joka luo entistä enemmän paineita nettipelaamisen kehittämiselle entistä monipuolisemmaksi. Samalla kuitenkin Suomessa ollaan miettimässä arpajaislain muutoksia, jotka luovat rahapelaamisen ympärille todennäköisesti myös aivan uusia määräyksiä ja ohjeita, mutta mitä sitten muuttuukaan tai tapahtuu, pelaaminen säilyy.

 

horses-5668646_1280-1024x462

 

Ravit 2030-luvulla

Millainen ravitapahtuman pitäisi sitten olla, että se pärjää ajanviettona esimerkiksi edellä mainittujen kolikkopelit -pelien kanssa? Kolikkopelit ovat täysin sattumaan ja onneen perustuvia ajanviete ja viihdepelejä ja niiden ohessa on nykyään saatavilla myös aivan uudenlaisia livepelejä – miten siis ravit ja ravipelaaminen voi pärjätä näiden kanssa?

Jos alkuasetelmana on, että ihmisistä on tulossa entistä laiskempia lähtemään minnekään, jotenka virtuaalisesti ja digitaalisesti ravit on tuotava entistä helpommin saataville. Toisaalta myös ihmiset tykkäävät fanittaa urheilijoita ja tiimejä, joten miksei hevosia ja ohjastajia nostettaisi entistä näkyvämmin esille, ja tuotaisi sitä kautta uudenlaisia mahdollisuuksia sekä seurata lajia, että oppia tuntemaan sen ”pelaajat”, eli hevoset, ohjastajat, valmentajat ja tiimit`

Siinä missä esimerkiksi edellä mainittu e-urheilu on vahvasti kasvamassa edelleen ja luomassa uusia aloituksia ja kasvu-uria Suomeen, ravit ovat itse asiassa menossa aivan toiseen suuntaan – ehkä raveilla olisi aika katsoa, mitä tapahtuu elektronisen kilpapelaamisen parissa, striimauksessa ja yleensäkin digimaailmassa, aivan uudella tavalla – muuten voi olla, että 2030-luvulla ei enää ole ammattiohjastajia.

 

Pelaamisen tulevaisuus

Kaikki tilastot kertovat samaa asiaa: pelaaminen kaikessa muodossa on siirtymässä entistä enemmän mobiiliaikaan. Myös raveja seurataan entistä enemmän mobiilissa, ja samalla myös pelataan uudistettuja pelikohteita – mutta riittääkö se ravien pelastukseksi? Kuka ottaisi oikeasti aktiivisen roolin raviurheilun viemiseksi 2030-luvulle? Tekijän pitää todennäköisesti tulla raviurheilun ulkopuolelta, ja sellaisella näkemyksellä, tahdolla ja rahoituksella, mikä oikeasti veisi koko lajia eteenpäin.

Todennäköisesti myös tallit, ohjastajat ja valmentajat haluavat lajin kehittyä. Suunta vain pitää valita, ja lähteä sille tielle. Aina uudistusten valmisteluissa on myös soraääniä ja suoranaista vastustamista, mutta kukaan ei voi sanoa, etteikö laji vaatisi isoja muutoksia, joista tälläkin sivustolla on puhuttu, ja nostettu kysymyksiä esille.

Yleensäkin koko eurooppalainen pelaaminen on muutostilassa, eikä vain sen mobiiliuden kautta, vaan muutenkin. Eurooppalainen yhteistyö on paperilla hienoa, mutta se ei ole edennyt hevosurheilussakaan näin digiaikana sellaiselle tasolle kuin mitä se voisi olla – mikseivät esimerkiksi suomalaiset ammattiraviohjastajat voisi olla yhtä fanitettuja sankareita kuin jalkapallon, jääkiekon, salibandyn tai vaikkapa sen e-urheilun ammattilaiset? Miksi raviurheilun todelliset tähdet eli hevoset eivät ole saaneet oikeasti mitään kunnollista näkyvyyttä?

Herätys, jos nyt ei vähitellen ala tapahtua muutoksia, käy suomalaiselle raviurheilulle, kuten kolikkopeleille kaupoissa. Vaikka ne tuottavat, ne katoavat vähitellen, eikä tilalle tule mitään samanlaista, vaan pelaaminen siirtyy digimaailmaan. Millainen sitten tulee olemaan se virtuaalinen tai digitaalinen raviurheilu?

 

Suomalaista osaamista

Suomessa on varmasti teknistä osaamista asioiden viemiselle eteenpäin, nyt vain tarvitaan alkuun panevat tekijät, jotka luovat uusia näkemyksiä, ja tuovat esille ajatuksia. Osaaminen varmasti löytyy siinä vaiheessa, kun isot pyörät lähtevät liikkeelle ja sanoista ruvetaan tekoihin.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

Author Image
Toimitus