Ravit, nettipelit ja muut viihteen mahdollisuudet

Ravit, nettipelit ja muut viihteen mahdollisuudet

Näin 2020-luvulla aikuisena olo on kaikista parasta aikaa. Koskaan aikaisemmin ei meillä kuluttajilla ole ollut näin paljon valinnanvaraa, ja isossa kuvassa katsottuna, ei myöskään näin paljon rahaa laitettavaksi kaikkeen mahdolliseen. Miten sitten ravimaailmassa osattaisiin tehdä oikeita ratkaisuja, jotta raviradoista tulisi yksi niistä paikoista, jotka saisivat osuuden tästä uudesta mahdollisuudesta. Esimerkiksi netti kasino on sellainen mahdollisuus, joka on tullut vähitellen 90-luvulta lähtien ja nyt teknisen kehityksen myötä ja mobiiliverkkojen nopeutuessa se on iskenyt kultasuoneen, eli mobiilipelaamiseen – entä sitten ravit, ne ovat olleet saatavilla huomattavasti pidempään, miten raviurheilu on hyödyntänyt uutta tullutta tekniikkaa saavuttaakseen lisää asiakkaita, pelaajia ja seuraajia?

Digitaalisuuden ymmärtäminen

Digin mahdollisuudet näkevät kaikki. Me olemme vähitellen siirtyneet myös kehityksen myötä pois käteisen rahan käytöstä, jopa siinä määrin, että monet pankit käsittelevät käteistä enää yhtenä päivänä viikossa. Ja kaupoissa vain noin 12 % ostoksista maksetaan käteisellä ja entistä suurempi osa mobiilisti, älylaitteella kuten puhelimella, sormuksella tai kellolla – näitä vaihtoehtoja on jo paljon.

Kuinka ravipiireissä on oikeasti huomioitu nykyaika, ja nykyihmisen erilaiset ajatukset ja toiveet. Se, että aikuisilla on entistä enemmän vapaa-aikaa ei tarkoita, että se vietettäisiin hevosten parissa tai raveja seuraten – se tarkoittaa vain, että sille vapaa-ajalle on tarjolla jatkuvalla syötöllä toinen toistaan mielenkiintoisempaa tekemistä. Usein tuo tekeminen on vielä saatavilla ilman, että itse menee minnekään. Ei enää nykyään tarvitse lähteä shakkikerhon illanistujaisiin pelaamaan, kun pelikaverin saa minuutissa omalla älypuhelimen shakkisovelluksella ja vastaan saattaa asettua aivan toiselta puolelta maailmaa oleva pelaaja.

Mobiilisovellukset ovat vallanneet meidän arkemme puoli huolimattomasti, mutta markkinavoimien tuomina. Me käytämme kymmeniä eri sovelluksia arjessamme seurataksemme omia tekemisiämme, ottaessamme valokuvia, kertoessamme mitä söimme sosiaalisessa mediassa. Koska viimeksi esimerkiksi sinä yritit viettää päivän ilman älypuhelinta? Tai edes yhden illan? Tai koska viimeksi olet katsonut oman älylaitteesi läpi, että kuinka monta sovellusta sinulla itse asiassa on ja kuinka montaa niistä oikeasti käytät passiivisesti tai aktiivisesti – sinusta on todennäköisesti aika lailla tietoa eri palvelimilla pilvissä.

 

horse-2667231_960_720

 

Nykyviihde on helppoa

Jos ajatellaan niitä päätekijöitä, jotka ovat tuoneet vapaa-aikaamme sosiaalisen median sovellukset, uudet e-urheilupelit tai suoratoistopalvelut – ne kaikki perustuvat siihen, että vapaa-ajalla tekeminen on saatavilla helposti ja nopeasti, missä sitten olemmekin. Kuluttaja haluaa helppokäyttöistä, ja mielellään edullista mahdollisuutta saada viihdettä omaan vapaa-aikaansa, on se sitten elokuvia tai pelaamista – kunhan se on helposti saatavilla. Kuluttajat ovat oppineet nopeuteen ja yksinkertaisuuteen. Olisiko tässä myös ravien yksi ongelma?

Jos ajatellaan vaikka sitä terminologiaa, mitä raveissa käytetään – onko se tavalliselle massaihmiselle ymmärrettävää? Vai onko se sitä ravitermistöä, joka pitää sitten vain opetella, jos oikeasti haluaisi oppia seuraamaan raveja? Jos se nimittäin on niin, on ravien tulevaisuus entistä enemmän ongelmissa, jollei se ymmärrä virtaviivaistaa omaa ulkoista olemustaan ja helpottaa saatavuutta. Se, että raviurheilua seuraavilla on entistä enemmän mahdollisuuksia, ei vielä tuo uusi harrastajia tai seuraajia, itse lajin pitää muuttua helpommaksi.

 

Yhteiskunnan muutokset

On sitten kyse perusviihteestä, suoratoistosta, nettipelaamisesta tai raveista, niin kaikkiin niihin liittyy välttämättä myös yhteiskunnalliset muutokset. Se mitä tapahtuu markkinoilla, taloudessa ja mihin suuntaan esimerkiksi sosiaalinen media ja media yleensäkin suuntaa, niin eri lajien pitää huomioida nämäkin muutokset. Valitettavasti vain esimerkiksi ravien suhteen, osaaminen taitaa olla ihan muualla kuin digin ymmärtämisessä tai muutosten haistelemisessa. Miksi esimerkiksi e-urheilusta on tullut nuorten ykkösharrastus kymmenen viimeisen vuoden aikana? Onko se siksi, että noustessasi ammattilaistasolla pääset pelaamaan ympäri maailmaa ja saatat voittaa miljoonia? Tuskin, vaan koska pelaaminen on perustasolla helppoa, kuka tahansa voi aloittaa ja netistä löytyy heti pelikavereita.

Ja koska tietokonepelit tulivat yhteiskuntaan 80-luvulla, ovat ne levinneet näiden 40 vuoden aikana kaikkiin ikäluokkiin, ja pelaamisesta on tullut yleisesti ottaen hyväksytty harrastus niin nuorille aikuisille kuin ikäihmisille – itse asiassa viime aikoina esimerkiksi Japanissa on otettu e-urheilu pelit käyttöön ikäihmisten aktivoinnissa!

 

Raviviihde

Ravit ovat viihdettä, se on selvää. Mutta miten raveista saadaan viihdettä ja mielenkiinnon kohde niille, jotka eivät ole aiemmin edes halunneet katsoa, mistä on kyse? Raveista pitää ensin tehdä
helpompia lähestyä ja se tehdään joko ihmisten tai eläinten kautta – ei totopelaamisen tai ravilähetysten kautta. Kertomalla ja julkaisemalla tarinoita hevosista, talleista, valmentajista ja ohjastajista saadaan aikaan kokonaisuuksia, kertomuksia, jotka herättävät mielenkiintoa. Jokaisen tallin takana on tarina ja historia, kyse on vain siitä, kuka alkaa näitä kertomaan!

Ravit ovat hyvää viihdettä, ja kaikki, jotka ovat joskus käyneet raveissa tietävät sen. Mutta se, että käyt raveissa kerran, ei vielä välttämättä saa sinua aktiiviseksi seuraajaksi – sitä varten pitää olla
useita erilaisia kanavia, joiden kautta raveihin pääsee kontaktiin. Oletko koska viimeksi käynyt katsomassa, vaikka lajin ykkössivuston eli Hippoksen omia sivuja, miten siellä tuodaan esille lajin tähdet? Käytännössä yksi sivu, kolme kappaletta tekstiä ja yksi kuva – tätäkö on suomalainen raviurheilu? Yleensäkin koko hippoksen sivusto on kaikkea muuta kuin nykyaikaa kuvaava dynaaminen kokonaisuus, se taitaakin olla loistava esimerkki siitä vanhoihin kuvioihin jäämisestä, kuin mitä koko raviurheilu on tänä päivänä.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus