Tukholman Longines Global Champion Tour tarjosi jälleen huipputason kilparatsastusta

Kiistelty Longines Global Champion Tour saapui Tukholmaan kisattavaksi 18.-20. kesäkuuta. Yli 30 asteen lämmössä ja porottavan auringon alla ratsastajat, VIP-vieraat ja yleisö pääsivät nauttimaan korkean tason kilparatsastuksesta.

LGCT-kilpailusarjaa on syytetty liian elitistiseksi. Minimipalkintosumma jokaiseen GCT Grand Prixiin on 300 000 euroa, josta voittaja saa 33 %. Sarjan finaali ratsastetaan tänä vuonna Prahassa, jossa tarjolla on Super Grand Prixissa kaiken kaikkiaan 1,25 miljoonan euron palkintosumma. Joukkueiden GC Playoffsissa summa on 6 miljoonaa euroa.

“Minulla on selvä visio. Vain parasta parhaille.” – Jan Tops, perustaja ja kilpailujohtaja

203266103_4135237056530262_2105509598146736543_n-scaled

201508255_1162618684159508_6936629221951587177_n-1024x683

Tavallaan kilpailu on suunnattu niille ratsastajille, joilla on hyvät taloudelliset valmiudet. Osa kilpailijoista on kutsuttu viiden tähden kilpailuun, koska heillä on tietty sijoitus FEI:n maailman rankingissa. Muutamia paikkoja on jaossa järjestävän maan päätöksellä. Muiden ratsastajien tulee olla GCL-joukkueessa kisatakseen, osallistumismaksu on 2 miljoonaa euroa jokaiselta joukkueelta per kausi. Toki on myös mahdollista ostaa paikka viiden tähden kisaan ja kerätä pisteitä maailman rankingiin. Se hyödyttää heitä, joilla on siihen varaa.

Kilpailusarja on saanut kritiikkiä siitä, että suosiostaan huolimatta se vie lajia syrjivämpään, eksklusiivisempaan suuntaan. Yksi konseptia vuosi kritisoinut ratsastaja on Steve Guerdat. Hän ei hyväksy kilpailua, johon voi ostaa itsensä mukaan. Tällainen aiheuttaa haasteita tavanomaisille kilpailuille ja mestaruuksille, sillä ne eivät voi tarjota samanlaisia palkintorahoja. Toisaalta LGCT:n tyyppinen konsepti voi hyödyttää lajia ja houkutella sponsoreita.

Joka tapauksessa sarja jatkuu ja tarjoaa huikeaa ratsastusurheilua. Tukholman viikonloppuna London Knightsin Olivier Philippaerts ja Ben Maher ottivat ensimmäisen kierroksen voiton kotiin GC-luokassa. Toisella kierroksessa Valkenswaard Peder Fredricsonin ja Edwina Tops-Alexanderin toimesta veivät ykkössijat ja johtavat näin liigaa.

Yksilöittäin voitot jakautuivat laajasti viiden tähden luokan ratsastajien kesken, joka on aina yhtä jännittävää. Maailman rankingin kärjessä oleva Daniel Deusser voitti ensimmäisen luokan, mutta ei saanut suorituksia sujumaan viikon edetessä. Brittien Scott Brash voitti CS15*-luokan ensimmäisen kierroksen ajalla 59,19 ja toiseksi tuli Douglas Lindelöw ajalla 60,94.

GCL:n CS15*-luokan kakkoskierroksella saksalainen Phillipp Weishaupt oli hieman nopeampi kuin ruotsalainen Peder Fredricson, ajat 66,67 ja 66,87. Aikaa vastaan ratsastettu CSI5* 145 cm luokka ilman uusintaa oli hermoja raastava Henrik von Eckermannin ja Marlon Módolo Zantotellin välillä.

Viimeisessä CSI5* 155  cm luokassa voittajan palkkiosumma oli muhkea 37 125 euroa ja se oli ratsastettiin aikaa vastaan uusinnan kera. Peder Fredricson lähti uusintaan ensimmäisenä ja piti kärkiajan 31,98 luokan loppuun saakka.

Peder Fredricsonin haastattelu on luettavissa Hevoslehti Riden syksyn numerosta!

Teksti: Diana Dunbar, käännös: Penina Peltonen, kuvat: Rosita Dahlberg