Virtuaalisten hevoskilpailuiden suosion räjähdysmäinen kasvu

Virtuaalisten hevoskilpailuiden suosion räjähdysmäinen kasvu

Miksi virtuaalisesta hevosurheilusta on tullut niin suosittuja juuri nyt? Virtuaalisten laukkakisojen suosion kasvu johtuu pitkälti perinteisten laukkakisojen suosion laskemisesta. Toisin sanottuna entistä useampi lajiin vihkiytynyt on päättänyt siirtyä nauttimaan viihteestään virtuaalisessa simulaatioympäristössä.

Syitä tapahtuneeseen massasiirrokseen on ainakin kaksi, ja näitä molempia esittelemme seuraavaksi.

1. Eläinoikeuksiin liittyvät asiat herättelivät harrastajia todellisuuteen

Varmastikin kaikkein suurin syy siihen, miksi virtuaalinen hevosurheilu on syrjäyttänyt niin sanotun aidon hevosurheilun, on eettisyys. Virtuaalisissa hevoskilpailuissa eivät oikeat hevoset saa vammoja, kun taas esimerkiksi oikeissa raveissa tilanne on hyvin toisenlainen. Kotimainen Yle on sivuillaan tehnyt alan ongelmista selvityksen.

Myös maailmanlaajuinen eläinsuojeluyhdistys PETA otti vastikään hevosurheilun tähtäimeensä. Kyseinen yli kahden miljoonan tukijan tukeman järjestö julkaisi sivuillaan pitkään artikkelin hevosurheilun nurjista ja usein vaietuista puolista.

2. Rajoitukset haittasivat laukkakisojen järjestämistä mutta eivät onlinemaailmaa

Me kaikki hyvin tiedämme ja muistamme, kuinka vuoden 2020 maaliskuussa alkanut maailmanlaajuinen pandemia vaikutti aikanaan kaikkeen. Yhtä lailla urheilutapahtumat, konsertit ja muut tapahtumat peruttiin ja kiellettiin, eikä häihinkään enää saanut kutsua kuin vain rajoitetun määrän vieraita. Lähes koko maailma enemmän tai vähemmän suljettiin, ja yhtä lailla myös raviurheilun maailmalle kävi samoin. Jokainen online casino suomi kuitenkin pysyi auki tavalliseen tapaan.

Google Trends paljastaa, että samaan aikaan, kun aito raviurheilu siirtyi laajamittaiselle tauolle, alkoivat ihmiset hakea virtuaaliurheilua netistä. Vuoden 2020 maaliskuussa hakujen määrä saman tien nelinkertaistui, minkä jälkeen piikistä on pudottu alas melko tasaiselle tasolle, joka on kuitenkin merkittävästi korkeampi kuin mitä ennen pandemiaa. 

Virtuaalisen raviurheilun suosio paljastaa sen, kuinka paljon ihmisillä on ollut ja on edelleen halukkuutta seurata ravimuotoista kisaamista edes jollakin ilveellä. Välttämättä ei ole niinkään paljon väliä sillä, kilpailevatko hevoset oikeasti vaiko virtuaalisesti.

horse-2667502_1280-1024x682

Kaksi virtuaaliurheilun pääasiallista muotoa

Virtuaaliurheilu ei suoranaisesti ole mikään uusi ilmiö. Vaikka et siis olisikaan tutustunut siihen kovin paljon aiemmin, ei kannata luulla, etteikö virtuaaliurheilua olisi tietyissä yllättävänkin suurissa piireissä harrastettu jo pitkän aikaa.

Seuraavaksi käsittelemme kahta virtuaalisten laukkakisojen alalajia, jotka ovat:

  • Klassiset virtuaaliset laukkakisat
  • NFT-laukkakisat

Klassiset virtuaaliset laukkakisat

Klassisiksi virtuaalisiksi laukkakisoiksi kutsutaan pisimpään olemassa olleita, varsin yksinkertaisia laukkakisoja. Näissä kisoissa pelaaja-asiakas vain yksinkertaisesti lyö vetoa haluamansa hevosen puolesta ja erityisellä satunnaislukugeneraattorilla varustettu peli tekee tehtävänsä. 

Eri hevosille annetut kertoimet kuvastavat sitä, kuinka todennäköisenä hevosen voittoa voi pitää. Rautalangasta vääntäen peli esimerkiksi antaisi keskimäärin 50 %:n todennäköisyydellä voittavalle hevoselle todennäköisesti hieman alle 2,00:n kertoimen. Mitä suurempi kerroin hevosella on, sitä epätodennäköisempänä sen voittoa voidaan pitää. 

Jopa klassisilla virtuaalisilla laukkakisoillakin on vielä kaksi omaa alalajiansa. Kisa toisin sanottuna käynnistyy vasta sitten, kun pelaaja on tehnyt panostuksensa ja haluaa startata pelin. Kyseessä on tässä tapauksessa täysin yksilöllinen flash-pohjainen pelikokemus.

Toinen osa laukkakisoista järjestetään eräänlaisessa suoratoistomuodossa. Tällöin laukkakisat ovat koko ajan käynnissä, ja niitä voi seurata suoraan pelisivustolle integroituna jopa ilman rahapanoksen asettamistakin. Tällaiset laukkakisat siis simuloivat vieläkin paremmin perinteistä yhteisöllistä livekokemusta, ja niihin voi täten lyödä vetoa myös moni pelaaja samanaikaisesti.

NFT-laukkakisat

NFT-laukkakisat ovat täysin uudenlainen virtuaalisten laukkakisojen muoto.

NFT:t (non-fungible token) eivät sinänsä ole mikään täysin uusi ilmiö, mutta isommin ne nousivat valtaväestön tietouteen pandemian aikana vuonna 2021. NFT:t ovat käytännössä eräänlainen kryptovaluuttamaisella periaatteella toimiva uniikki taideteosmuoto. Saman NFT:n voi omistaa ainoastaan yksi ihminen maailmassa.

Laukkakisojen maailmassa NFT:t ovat usein virtuaalihevosia. Jos sinulla on siis oma NFT-hevonen, voit lähteä seikkailemaan ja kilpailemaan virtuaalisen raviurheilun maailmaan kahdestaan sen kanssa. NFT-laukkakisoja voisi jossain määrin verrata vuosien takaiseen virtuaalihevosvillitykseen. 

Virtuaaliset hevoskilpailut ovat ilmiselvästi tulleet jäädäkseen. Tämä maailmanlaajuisen pandemian myötä kulovalkean tavoin leviämään lähtenyt uhkapelaamisen muoto tulee todennäköisesti ajan kuluessa ainoastaan kasvattamaan suosiotaan.

Täytyy myös muistaa, että virtuaaliset laukkakisat on suunniteltu nimenomaan oikeista laukkakisoista nauttiville. Näin ollen ne eivät enää ole kovinkaan kaukana siitä, millaisia oikeat kisat ovat. Grafiikka esimerkiksi on huippuunsa hiottua, ja sekä ratsastajilla että hevosilla nähdään animoituna samoja liikkeitä ja maneereja kuin mitä televisionkin välityksellä. Ennallaan on myös kisojen kesto, joten yhdellä rahapanostuksella pääsee usein seuraamaan reilun kolmen minuutin edestä jännittävää ja aaltoilevaa kisaa.

Alussa hurjaan laukkaan lähtevä hevonen ei välttämättä ylitä maaliviivaa ensimmäisenä – niin kuin ei perinteisessäkään hevosurheilussa. 

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus