Esteratsastuksen ikäluokka EM: Jone Illi ja Eolita L huippupaikalta junioreiden finaaliin

Esteratsastuksen ikäluokka EM: Jone Illi ja Eolita L huippupaikalta junioreiden finaaliin

Esteratsastuksen ikäluokkien EM-kilpailut ovat parhaillaan käynnissä Italian helteessä Gorla Minoressa. Vuoden 2022 junioreiden EM-kultamitalisti Jone Illi ja Eolita L lähtevät sunnuntain finaalin mitalitaistoon hienosti kokonaiskilpailun toiselta sijalta.

Karijoelta kotoisin oleva Jone Illi, 15, ja Eolita L ovat tehneet läpi EM-viikon lähes täydellistä tulosta, takana on kolme 140 cm rataa ilman yhtäkään pudotusta. Keskiviikon aikaluokassa kokonaiskilpailua johtava Irlannin Coen Williams ja Conthanja olivat Illiä hieman vauhdikkaampia, ja Illi ja Eolita L lähtevät finaaliin kokonaiskilpailun toiselta sijalta virhepisteillä 0,56. 

– Elsa [Eolita L] on ollut täällä tosi hyvä, se ei ole piitannut kuumudesta. Huomiseen finaaliin lähdetään voittotaktiikalla ja itsevarmasti, vaikka pitää toki muistaa, että kärjessä erot tulevat tosi pienillä desimaaleilla, Jone Illi kertoo. 

Lauantaina viimeiseltä karsintaradalta Illi teki luokan nopeimman nollaradan, ja nappasi jaetun ykkössijan. – Täällä kaikki radat ovat olleet tosi kivoja ja teknisiä. Tänään radan enimmäisaika oli aika tiukka, mikä sai minut tekemään vähän tiukemmat käännökset, kun halusin varmistella, ettei aikavirheitä tule.

– On ollut muutenkin kivat kisat, ja on ollut kiva nähdä pitkästä aikaa kaikkia ulkomaalaisia kavereita, kisaviikko onkin kulunut esimerkiksi brittiläisten, sveitsiläisten ja saksalaisten ystävien kanssa kuulumisia vaihdellessa!

– Jone on ratsastanut erittäin tasaisesti ja varmasti. Etuna on myös se, että Eolita L sitkeä hevonen, joka palautuu nopeasti. Pitää kuitenkin muistaa, että vielä on kaksi rataa jäljellä, ja mitä vain voi tapahtua. 6 ratsukkoa lähtee finaaliin yhden pudotuksen sisällä, joukkueenjohtaja Markus Backlund muistuttaa.  

Onnistumisia ja kokemusta myös muulle Suomen joukkueelle

Italiassa on parhaillaan todella lämmin, lämpömittari kipuaa 36 asteeseen, ja kuumin aika päivästä on juuri huomisen finaalin aikaan. Kilpailujärjestäjä on kärsinyt ajoittaisista sähkökatkoksista, joka on tuonut omat haasteensa vaikeisiin olosuhteisiin. Suomen joukkueessa hevosten hyvinvointiin on helteessä satsattu erityisen tarkasti.

– Hevosten hyvinvoinnista on huolehdittu parhaalla mahdollisella tavalla, ja kaikki Suomen hevoset ovat helteestä huolimatta pystyneet suorittamaan omalla tasollaan. Hevosten viilennyksestä ja palautumisesta on pidetty erityisen hyvää huolta, ja niiden lämpöjä tarkkaillaan palautumisen varmistamiseksi. Erityisen tärkeää on nesteyttää ja huoltaa hevoset myös ennen pitkää kotimatkaa. Suomen joukkueella on koko kilpailuviikon mukana oma eläinlääkäri, joka on ollut näissä olosuhteissa korvaamaton, Backlund kertoo. 

Suomen joukkueessa Gorla Minoressa mukana ovat olleet myös nuorissa ratsastajissa Anni Hjere ja Callboy sekä Aura Vasama ja Canto Bruno, jotka karsiutuivat täpärästi finaalista ollen sijalla 37. Junioreista Jone Illin ja Eolita L:n lisäksi Suomesta mukana olivat Hugo Kogelnig ja BG Quadrossini sekä Nella Mäyrä ja Janina van het Goteringenveld. Lapsiratsastajissa Suomea edustivat Sani Illi ja Janka. 

– Sekä Aura [Vasama] että Anni [Hjerpe] ratsastivat todella hyvin, Annille nämä kilpailut ovat olleet kilpailutason nosto, ja siihen nähden erittäin hyvää tekemistä, Aura puolestaan on ollut myös aiemmin mukana näin isoilla radoilla senioreiden Nations Cupissa. Molemmat nuoret ovat tehneet varmoja ja hallittuja suorituksia, radoille tulleet pudotukset olivat hyvin pieniä ja harmillisia kosketuksia. Tämä antaa positiivista näyttöä tulevaisuutta ajatellen, Backlund summaa.

– Sanilla [Illi] oli täällä epäonnea matkassa, lasten karsinnassa etäisyysvirheen takia hypyssä harmillinen horjahdus, ja siitä satulasta suistuminen, vaikka muuten radoilla on nähty hyvää rytmiä. Hugolla puolestaan ensimmäisenä päivänä harmittava kieltäytyminen. Kaksi viimeistä rataa olivat hyvin siistejä. Hugo otti pieniä aikavirheitä, kun ensimmäisen päivän jälkeen todettiin, että haetaan loppuviikon radoilta vain hyvää fiilistä, Backlund kiteyttää. 

 

Kuva: Mari Hongisto / SRL

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *