Kansainvälinen ratsastajainliitto julkisti uusimman päivityksen koskien kuvaamista FEI:n tapahtumissa, tavoitteenaan tarjota selkeää tietoa ja ohjeita kaikille ei-kuvausoikeuden omaaville (Non-Rights Holders, NRH). Kyseessä on siis kaikenlainen kuvaaminen, tallentaminen, valokuvaaminen ja sisällön käyttö erikseen mainituissa FEI-tapahtumissa.
Ensinnäkin on syytä selventää, että ohjeet eivät millään tavoin estä kuvaamista tai ketään tallentamasta kuvia tapahtumasta. Ne liittyvät ainoastaan ei-kuvausoikeuden omaavien henkilöiden sosiaalisessa mediassa, verkkosivustoilla ja blogeissa julkaisemiin videomateriaaleihin (koskien FEI:n tapahtumia). Nämä ohjeet eivät myöskään koske kaikkia FEI-tapahtumia, vaan vain tiettyjä FEI-nimettyä luokkia.
Itse asiassa, nämä ohjeet ovat olleet voimassa useita vuosia selventämässä, mitä netissä voi julkaista ilman FEI:n kuvausoikeutta. Tavoitteena on varmistaa ymmärrys siitä, mitä saa julkaista sopimusten perusteella, joita FEI:llä on kuvausoikeuden omaavien henkilöiden kanssa. Tämä on alan standardi ja ei-oikeuden haltijoita rajoitetaan yleensä julkaistavan videomateriaalin osalta.
Videomateriaali viittaa mihin tahansa liikkuvan kuvan muotoon, joten ohjeet koskevat kaikenlaisia kameroita ja laitteita, jotka voivat tallentaa liikkuvaa kuvaa. Still-kuvia voi julkaista rajoituksetta kaikilla alustoilla.
Kenellä sitten on kuvausoikeus?
Kuka tai mikä tahansa taho, jonka kanssa FEI on tehnyt sopimuksen video- ja/tai jakeluoikeuksista FEI-nimetystä tapahtumasta omaa kuvausoikeuden.
Kuvausoikeutta taas ei ole sellaisella taholla, jolla ei ole sopimusta videomateriaalin kuvaamisesta ja jakelusta FEI-nimetystä tapahtumasta. Jos olet toimittaja, vaikuttaja, katsoja, urheilija, hevosten hoitaja tai jopa kokonainen kansallinen ratsastajainliitto, olet ei-oikeudenhaltija. Kuvamateriaalin kuvaamiselle ei ole kieltoa, vaan rajoitukset liittyvät vain kyseisen sisällön julkaisuun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
FEI omistaa lähetysoikeudet näissä tapahtumissa:
– Longines League of Nations™
– Longines FEI Jumping World Cup™ – Länsi-Euroopan liiga ja Pohjois-Amerikan liiga
– FEI Dressage World Cup™ – Länsi-Euroopan liiga
– FEI Driving World Cup™
– FEI Vaulting World Cup™ Finaali
– FEI Eventing Nations Cup™
– FEI-mestaruuskilpailut aikuisille (Euroopan mestaruuskilpailut, maailmanmestaruuskilpailut)
Ohjeet koskevat kuvamateriaalien julkaisua pääareenalta, verryttelystä, Kiss & Cry -alueelta, loungesta, sisään-/uloskäyntialueelta sekä kenttäratsastuksen maasto-osuudelta ja valjakkoajon maratonosuudelta.
Kuitenkin esimerkiksi FEI Dressage World Cup™ -kilpailuissa ohjeet koskevat vain kahta FEI Dressage World Cup™ -kilpailua. Samoin Longines FEI Jumping World Cup™ – Länsi-Euroopan liigan tapahtumassa koskevat vain FEI World Cup -luokkia. Grand Prix ei kuulu näihin ohjeisiin, kuten eivät muutkaan FEI-nimetyillä tasoilla kilpailtavat luokat.
Mikä on muuttunut?
Ohjeet ovat olleet voimassa jo noin viisi vuotta. Tarkastelun jälkeen päätettiin selventää aiempia ohjeita, jotta jokainen asiaankuuluva sidosryhmä ymmärtäisi selvästi, mitä saa ja ei saa julkaista FEI-tapahtumista.
Isoin muutos liittyy aikaisempiin mainintoihin siitä, että ei-oikeudenhaltijat voivat julkaista joitakin lyhyitä klippejä Instagram-kanavillaan. Tämä on nyt poistettu sopimusten mukaisesti. Vaikka kyseinen rajoitus onkin aiheuttanut joitain kiistoja, on se standardi käytäntö urheilussa ja vastaavia säännöksiä sovelletaan moniin muihin urheilutapahtumiin.
Kilpailija ei siis voi julkaista omaa suoritustaan videona, jos se on jokin FEI:n nimeämistä tapahtumista. Kuvata voi, mutta tietyiltä alueilta peräisin olevaa sisältöä ei saa julkaista sosiaalisessa mediassa. FEI voi kuitenkin antaa suoristuksesta kuvamateriaalin, joka on kuvattu isäntäyhtiön toimesta ja FEI Socialie -alustan kautta. Tämä voi julkaista tämän omilla kanavilla.
Sama koskee myös katsojia.
Onko kyse sensuroinnista?
Jokainen kuvausrikkomus arvioidaan tapauskohtaisesti ja FEI voi ryhtyä toimenpiteisiin. Jos rikkomus on median jäsenen tekemä, siitä voi seurata seuraamuksia kyseisen median jäsenen akkreditoinnille tapahtumassa sekä mahdollisesti tulevissa tapahtumissa.
Muita toimenpiteitä voivat olla, että FEI pyytää poistamaan kyseisen julkaisun sosiaalisen median kanavalta tekijänoikeuden rikkomisen vuoksi. Tämä voi lisäksi johtaa sosiaalisen median tilin jäädyttämiseen.
FEI korostaa, että näillä ohjeilla ei millään tavalla pyritä sensuroimaan ketään tai estämään läpinäkyvyyttä tapahtumissa. Ne on tehty varmistamaan, että kuvausoikeuksia FEI-nimetyissä tapahtumissa kunnioitetaan täysin. Tapahtumat lähetetään suorana ja kokonaisuudessaan FEI TV:ssä ja/tai FEI:n YouTube-kanavalla ja ne ovat myös katsottavissa jälkikäteen.
Jos joku havaitsee huolestuttavaa käytöstä paikan päällä missä tahansa FEI-tapahtumassa, saa kyseisen tapauksen kuvata. FEI pyytääkin kaikkia, jotka ovat havainneet kyseenalaista käytöstä, ilmoittamaan siitä jakamalla materiaalin suoraan FEI:lle jatkotoimia varten.
Lähde: NRH Guidelines for Posting Videos from FEI-Named Events | FEI