World Bridleless Riding Championships haluaa edistää nykyaikaista ratsastusta

World Bridleless Riding Championships haluaa edistää nykyaikaista ratsastusta

Hevosten hyvinvointi ja hevosalan sosiaalinen hyväksyntä ovat nousseet merkittäviksi puheenaiheiksi ympäri Eurooppaa ja täysin oikeutetusti. Muutokset tapahtuvat usein hitaasti, mutta Puolassa on otettu askel kohti uudenlaista ratsastuskulttuuria järjestämällä kilpailuja, joissa ei käytetä kuolaimia tai suitsia.

Puolan Wrocławissa on järjestetty hevoskilpailuja jo vuodesta 1907 lähtien, tarjoten kävijöille kattavan valikoiman hevosurheilua. Partynice-niminen kilparata on yksi maan kolmesta laukkaradasta ja samalla ainoa, jossa järjestetään muitakin näyttäviä tapahtumia.

World Bridleless Riding Championships, eli suitsettomat kilpailut, on järjestetty Partynice-radalla Wrocławissa vuodesta 2014 lähtien. Valitettavasti niistä uutisoidaan edelleen hyvin vähän ja on lähes mahdotonta löytää tietoa tapahtumasta edes Puolan kielellä.

Perinteiset lajit, epätavallinen toteutus

Maailmanlaajuisesti tunnettu World Bridleless Riding Championships toimii rajapintana luonnollisen hevosmiestaidon ja perinteisen ratsastuksen välillä. Kilpailussa niin amatöörit kuin ammattilaiset kilpailevat eri lajeissa, kuten kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa ja ”liberty trailissa”, joka yhdistää westernin ja tehtäväradan elementtejä. Kilpailut luovat upean tunnelman, jota täydentävät huippuluokan hevostaidot.

Euro Equus -verkosto, joka yhdistää kaupunkeja kuten Espanjan Jerez de la Fronteran, Portugalin Golegan, Ranskan Samurin, Belgian Waregemin, Tšekin Pardubicen ja Puolan Wrocławn, järjestää tapahtuman. Viimeiset kymmenen vuotta nämä kisat ovat olleet yksinomaan Puolassa.

Suitsettomat ratsastuskilpailut ovat nousseet esiin ainutlaatuisena tapahtumana, joka laajentaa ratsastuksen merkityksen rajoja ja esittelee uskomatonta yhteyttä hevosen ja ratsastajan välillä. Kilpailut tarjoavat foorumin ratsastajille näyttää taitonsa hevosten ohjaamisessa eri lajeissa ilman kuolaimia tai suitsia.

Ratsastaja ohjaa hevostaan satulasta käsin käyttäen vain omaa kehoaan ja kaulanarua. Tämä edellyttää vahvaa yhteyttä ja kommunikaatiota ratsastajan ja hevosen välillä, jotta he voivat viestiä tehokkaasti ilman fyysistä ohjausta.

– Perinteiset hevosurheilulajit ratsastetaan epätavallisella tavalla näissä kilpailuissa, kertoo Wrocławin Partynice-radan johtaja Jerzy Sawka. – Tapahtuman pääideana on edistää nykyaikaista ratsastusta, joka perustuu yhteyteen hevosten kanssa, ei pakottamiseen, Sawka lisää.

Ennätysmäärä osallistujia

Viime vuoden syyskuussa järjestetyissä kilpailuissa oli ennätyksellinen määrä osallistujia Puolasta, Tšekistä ja Hollannista. Kilpailut pidettiin maneesissa ja niihin oli ilmainen sisäänpääsy.

Kilpailuohjelmaan kuului kolme lajia: kouluratsastus, esteet ja liberty trail -tehtävärata. Jälkimmäinen on erityisen huomionarvoinen, sillä se on suunniteltu vain näitä kilpailuja varten. – Kyseessä on erittäin dynaaminen ja näyttävä kilpailu, joka koostuu tehtäväradasta, jonka kilpailijat suorittavat aikaa vastaan, kertoo tapahtuman koordinaattori Anna Skrzypek.

Suitsettomia kilpailuja järjestetään ympäri vuoden eri maissa, mutta tällaiset kisat pidetään usein muiden hevosalan tapahtumien yhteydessä. World Bridleless Riding Championships -kilpailuissa yhdistyvät luonnollinen hevosten käsittely ja perinteisemmän puolen koulukunnat ja niihin osallistuvat eri hevoslajien harrastajat sekä ammattilaiset. – Kilpailu on yksilöllinen, mutta heillä kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet voittaa, sanoo Piotr Makarewicz Partynicen radalta. 

Tavoitteena saumaton kommunikaatio

Kilpailullisen näkökulman ohella osallistujien tavoitteena on inspiroida muita hevosyhteisössä ja sen ulkopuolella. Suitsettomasta ratsastuksesta rohkaistaan tutkimaan syvempää hevosen ymmärtämistä ja edistämään eettisiä koulutusmenetelmiä.

Kun suitsettoman ratsastuksen suosio kasvaa, nämä kilpailut houkuttelevat yhä enemmän yleisöä ja innostavat uutta hevosharrastajien sukupolvea kiinnostumaan suitsettomuudesta. Suitseton ratsastus testaa todenteolla hevosen koulutusta.

Osallistujien päätavoite on testata taitojaan sekä kommunikaatiota hevosen kanssa. Tuomarit arvioivat suorituksia tarkastellen tarkkuutta, kontaktia, sulavuutta ja kokonaisharmoniaa hevosen ja ratsastajan välillä. World Bridleless Riding Championshipsin säännöt tarkkailevat joka kantilta hevosen hyvinvointia. Useammalla kuin yhdellä hevosella kilpailevat ratsastajat saavat osallistua loppukilpailuun vain yhdellä valitsemallaan hevosella.

Tuomarit kiinnittävät erityistä huomiota myös kaulanarun käyttöön. Se ei saa painaa hevosen kurkkua tai olla muuten liian ylhäällä.

Kilpailusäännöt hevosystävällisimmiksi?

Toivon mukaan tulevaisuudessa tulemme todistamaan useampia World Bridleless Riding Championshipsin kaltaisia tapahtumia, sillä moderni yleisö on yhä haluttomampi tukemaan ratsastusta, jonka parissa esiintyy kyseenalaista tai väkivaltaista käyttäytymistä.

Harmittavasti tällä hetkellä monien maiden ratsastajainliitot nojaavat mm. FEI:n kilpailusääntöihin, jotka kieltävät esimerkiksi kuolaimettomien suitsien käytön kouluratsastuksessa sekä osin myös esteillä. Vasta tänä vuonna kansainvälinen ratsastajainliitto FEI teki kouluratsastussääntöihinkin muutoksen, joka määrittelee, että jatkossa kannusten käyttö on vapaaehtoista. SRL hyväksyi myös Suomeen tämän sääntömuutoksen. Aiemmin kannukset olivat siis pakolliset koulukilpailuissa tasosta riippumatta. 

Syitä osin käsittämättömiin kilpailusääntöihin voi vain ihmetellä, mutta vetoaminen turvallisuusseikkoihin on varmasti yksi niistä. Ilman saumatonta kommunikointia ratsukon välillä tarvitaan runsas määrä kuolaimia sekä apuohjia, jotta ratsastaminen olisi hallittua. World Bridleless Riding Championships kuitenkin todistaa, että se onnistuu ilmankin.

Seuraavat kilpailut järjestetään tämän vuoden syyskuussa.

Lähteet:

ENERGYS International Brideless Riding Competition – Tor Partynice
Międzynarodowe Mistrzostwa w Jeździe Bez Ogłowia 2023 (www.wroclaw.pl)

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *