Jone Illi nappasi viisi luokkavoittoa

Suomalaiset esteratsastajat ovat isolla joukolla matkustaneet Espanjaan aloittamaan ulkokautta sekä Vejer de la Fronteran että Olivan kisatoureilla. Senioreista Maiju Mallat, Mirella Lesonen, Vilma Heiskanen ja Nina Fagerström hyppäsivät neljän tähden tasolla small ja medium touria sijoittuen. Loistavaksi tähdiksi Sunshine Tourin ensimmäisellä kilpailuviikolla nousivat kuitenkin nuoret suomalaisratsastajat, myrkkyläinen Jone Illi etunenässä. Menestyksestä nautittiin myös Olivassa.

Viime vuonna lapsiratsastajien EM-finaalissa ratsastanut Jone Illi, 14, nappasi Vejerissä viisi luokkavoittoa 120-135 cm 1* luokissa hevosilla Eolita L ja Dolanda! Tämän lisäksi hän oli kolme kertaa kärkikolmikossa ja sai myös muita sijoituksia. Tällaisesta suomalaismenestyksestä ei ole aiemmin päästy nauttimaan kansainvälisellä tasolla. – En oikein noin paljon menestystä odottanut. Hepat ovat hyvässä kunnossa ja ratsastus sujui, Jone Illi totesi maanantaiaamuna Espanjasta. – Yllättävän hyvin aikani riitti [voittoon].

Kisakiertueen päätavoitteena on kisakokemuksen hankkiminen. Sitä neljällä hevosella kilpailevalle Illille kolmen viikon aikana kertyy. Kauden päätavoitteena ovat junioreiden PM ja EM-kilpailut. Espanjassa on mukana koko Illin perhe, hevosenhoitaja ja kuusi hevosta, sillä myös pikkusisko Sani, 11 kilpailee.

Viikonlopun kruunasi sunnuntain 135 cm Grand Prix, jossa Illin voiton lisäksi Hugo Kogelnig, viime vuoden lapsiratsastajien EM-hopeamitalisti, sijoittui toiseksi Vermontilla. Sani Illi voitti puolestaan sunnuntain finaalin 110 cm tasolla Naya van´t Steenputjella ja otti kolmannen tilan Manouscha van´t Steenputjella. Suomalaisratsastajien menestyksen laajuutta osoittaa se, että sijoituksille kisaviikolla ratsastivat myös Aida Hämäläinen, 14, Janni Rinne, 19, Minttu Jokiaho, 21, Katariina Riikonen, 13, Anna Kukkonen, 17 ja Erika Hanhisuoanto. He ovat kaikki ikäryhmäratsastajia Hanhisuoantoa lukuun ottamatta.

Olivassa menestystä 140-tasolla

Olivassa, Espanjassa maajoukkuevalmentaja Sanna Backlund johti toista ikäryhmäratsastajien joukkoa kilpaillen itsekin kahden tähden tasolla. Faris Al-Dhahi, 20 ja Kimmel Scf sijoittuivat tuplanollasuorituksella 6:nneksi 140 cm finaalissa, ja Teresita Bremer, 21 ja Huupie Donja oli samalla tuloksella hieman hitaammassa ajassa yhdeksäs. Päivän menestystä vahvisti Veera Salmisen, 13 ja Taormina neljäs sija 120-tasolla. Suomalaisratsukot tekivät Olivan kisaviikon aikana runsaasti hienoja nollaratoja, ja nousivat sijoituksille 110-140 -tasolla.

Myös Alankomaiden kansallisissa kilpailuissa Exloossa nautittiin suomalaisvoitosta ja -menestyksestä. Rémy Aerts, 14, voitti kansallisen ponien Hartog Trophy kilpailun Addrigoole Sallyllä. Voitto oli lähellä myös junioreissa, jossa Aerts oli Supremella toinen.

Tulokset: LINKKI

Kuvituskuva: Pixabay