Keppihevoskulttuuri leviää Suomesta maailmalle

Keppihevoskulttuuri leviää Suomesta maailmalle

Keppihevosten SM-kilpailut järjestettiin kesäkuussa Seinäjoella jo kahdeksatta kertaa. Maailmanlaajuista huomiota viime aikoina kerännyt laji nähdään usein suomalaisena erikoisuutena, sillä lajin harrastajia on Suomessa yli 10 000. Harrastajien piiriin kuluu kaiken ikäisiä harrastajia, joista vanhimmat ovat jo varttuneita aikuisia. Mutta mistä keppihevosharrastuksessa loppujen lopuksi on kyse?

 

Kaikki alkoi esteratsastuksesta

Esteratsastus on joka puolella arvostettu hevosurheilun muoto ja esteratsastuskilpailuja järjestetään vuosittain ympäri maailman. Lajina esteratsastus on yksi vanhimmista ratsastuksen muodoista. Alun perin se on kehittynyt ratsuväen piirissä ja olympialajiksi se hyväksyttiin vuonna 1900.

Laji vaatii ratsastajan ja hevosen välistä yhteistyötä. Esteratsastuksen perusteiden opettelu aloitetaan kouluratsastuksella. Perustaidot hallitessaan ratsastaja voi alkaa harjoitella esteiden hyppäämistä. Hevoselta vaaditaan esteratsastukseen sekä luontaista kykyä että halua hypätä. Laji rasittaa etenkin hevosen jalkoja, jonka vuoksi esteratsastukseen soveltuvat parhaiten hevoset, joilla on rakenteeltaan terveet jalat. Tavallisen harrastehevosen kanssa voi toki opetella esteratsastuksen alkeita, mutta kilpatasolle halutessaan ratsastajan tulee harjoitella lajiin hyvin soveltuvien hevosten kanssa.

 

Hevoset viihdemaailman inspiraation lähteenä

Hevoset ja hevosurheilu ovat inspiroineet taiteen eri muotoja kautta historian jo luolamaalauksista lähtien. Kirjallisuuden klassikot, kuten Uljas musta ja Musta ori ovat kiehtoneet useita sukupolvia, minkä lisäksi niistä on myös tehty useita eri elokuvia. Uljas Musta kertoo tarinan hevosesta, joka joudutaan myymään isännän mentyä vararikkoon, kun taas Musta orin tarinan keskiössä ovat reipas poika ja musta ratsu, joista tulee erottamattomat ystävät.

Hevoset esiintyvät eri rooleissa myös pelimaailmassa. Esimerkiksi suosittu The Sims 3 -pelin lisäosa ”Lemmikit” tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden omistaa hevosia. Yksi erittäin suosittu ratsastussimulaatiopeli on vuonna 2011 julkaistu Star Stable, johon vuonna 2017 oli rekisteröitynyt yli 10 miljoonaa pelaajaa. Lisäksi moni online casino tarjoaa viihdyttäviä kolikkopelejä, kuten Scudamore’s Super Stakes, joka perustuu laukkakilpailujen vauhdikkaaseen maailmaan. Pelin tausta on kuin oikeasta laukkakilpailuista, joissa niin kutsutut jockeyt laukkaavat hevosillaan kilpaa radalla. Visuaalisesti realistisen pelin korkea-arvoisimmat symbolit koostuvat myös hevosista ja ratsastajista.

hobbyhorse-4057920_1280-512x1024

Keppihevosella yli esteiden

Suomessa keppihevoskulttuuri elää kulta-aikaa. Vielä edellisen vuosituhannen loppupuolella suomalaiset keppihevostelijat pitivät harrastuksensa salassa ja lajiin liittyi paljon häpeää, sillä monet pelkäsivät joutuvansa silmätikuiksi ja naurunkohteiksi. 2000-luvun alusta lähtien lajin suosio on kuitenkin kasvanut tasaisen kiihtyvällä vauhdilla. Vuonna 2017 julkaistu Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse Revolution toi lajin suuremman yleisön tietoisuuteen, mikä puolestaan on lisännyt keppihevosharrastuksen suosiota Suomessa. Tästä kertoo omalta osaltaan myös keppihevosten SM-kilpailut.

Kuten elävien hevostenkin kanssa käydyissä ratsastuskilpailuissa, myös keppihevosten SM-kilpailuissa kisataan kolmessa eri lajissa: este-, koulu- ja lännenratsastus. Jokainen laji jakautuu useaan eri luokkaan, joita määrittää luokan vaativuus, ratsastajan ikä sekä kansalaisuus.

Esteratsastuksessa kilpailijoiden tavoitteena on suoriutua esteradasta mahdollisimman lyhyessä ajassa ilman virheitä, aivan kuten oikealla hevosella kilpailtaessa. Keppihevoskilpailussa pääasiallisen suorituksen tekee kuitenkin ratsastaja itse. Teknisellä tasolla kilpailussa mitataan ratsastajan ponnistusvoimaa, tasapainoa, nopeutta, muistia, kestävyyttä ja paineensietokykyä. Keppihevoselle on määritelty persoona, joka voi omalta osaltaan vaikuttaa kilpailuun. Esimerkiksi temperamenttisella hevosella voi toisina päivinä hyppääminen sujua paremmin kuin toisina. Myös eri hevosten hyppytaso voi vaihdella.

Kouluratsastuksessa ratsastajan tulee suorittaa kilpailua varten varatulla kentällä tietty ohjelma. Ohjelman vaativuus riippuu keppihevosen koulutustasosta. Keppihevosen voi kouluttaa tai sille voi määrittää halutun tason. Kilpailussa ratsukko suorittaa koulutustasoa vastaavan ohjelman, jonka tuomarit pisteyttävät. Keppihevosella kouluratsastus on kuin tanssia, liikkeet sulavia ja joustavia. Tuomarit tarkkailevatkin esimerkiksi juuri askellajien lennokkuutta ja säännöllisyyttä, sekä oikeiden teiden seuraamista.

Lännenratsastus on myös jaettu omiin alaluokkiinsa, joissa ratkaisevat lajista riippuen askellus ja tietystä radasta suoriutuminen tai vauhti. Lännenratsastukseen kuuluu yksilösuoritusten ohella ryhmäosuus, jossa ratsukot ovat yhtä aikaa kentällä. Lännenratsastuksessa askellusta ei arvostella hevosen rodun perusteella, ainoastaan ratsukon kyvyt ratkaisevat.

 

Kannattaako lahjakepparin suuhun katsoa?

Seinäjoella järjestettyjen keppihevosten SM-kisojen menestys kertoo hyvin pitkälti lajin suosiosta kansallisella tasolla. Keppihevoset on kautta aikojen mielletty lasten harrastukseksi, mutta lajin harrastajien ikähaarukka yltää aikuisiin saakka. Monet lajin harrastajista ovat aloittaneet harrastuksen lapsena tai nuorena, mutta aikuistuttuaan ovat tavalla tai toisella säilyttäneet kosketuksensa harrastukseen.

Keppihevosten, eli keppareiden, viehätys piilee harrastuksen monipuolisuudessa. Siinä missä kilpailut vaativat ja kehittävät hyvää kuntoa – kilpailuissa hypitään yllättävänkin vaativia esteratoja tai askelletaan tarkkaan määrättyjä kouluratsastuskuvioita – liittyy keppihevosiin myös vahva sosiaalisen median kulttuuri. Monet keppihevostelijat dokumentoivat mielellään harrastustaan ja jakavat videoita sosiaalisessa mediassa, tavoittaen näin muitakin alan harrastajia. Lajin suosiosta kertovat myös useat flashmob-tyyliset videot.

Keppareiden ja niille tarkoitettujen varusteiden luominen kiinnostaa etenkin vanhempia harrastajia, jotka kilpailut tai pihaleikit taakse jätettyään löytävät harrastuksesta uusia ulottuvuuksia kädentaitojen kehittämisen kautta. Itse keppareiden lisäksi kädentaitoja voi harjoittaa erilaisten tarvikkeiden ja esimerkiksi esteiden rakentamisen suhteen.

 

https://youtube.com/watch?v=TZj9i5YhUSg

 

Lisäksi keppihevosiin liittyy olennaisena osana kaupankäynti, aivan kuten eläviin eläimiinkin. Lajin harrastajista löytyykin niitä intohimoisia keppari-ihmisiä, jotka ovat luoneet ammattinsa käsitöiden ja kaupan käynnin alalle.

Erityisen taitavasti valmistettujen keppihevosten markkina-arvo voi nousta jopa satoihin euroihin, joka voi ulkopuolisesta tuntua käsittämättömältä. Etenkin, kun eroa muutaman kympin ja muutaman satasen keppihevosen välillä on vaikeaa määrittää. Harjaantunut silmä kyllä osaa tässäkin tapauksessa nähdä, mikä on kannattava sijoitus ja missä kohtaa on syytä jatkaa käyntiä seuraavalle tallille. Ehkä tässäkin kohtaa pätee vanha totuus siitä, ettei lahjakepparin suuhun kannata katsoa.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Essi Sohlman, Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *