Aino Nations Cup tarjosi yleisölle ja ratsastajille juuri sitä, mitä ennakkoon lupasi

Aino Nations Cup tarjosi yleisölle ja ratsastajille juuri sitä, mitä ennakkoon lupasi

Eli jotain, mitä Suomessa ei vielä koskaan aiemmin ole nähty. Pitkän viikonlopun aikana Ratsastuskeskus Ainon upeissa puitteissa nähtiin ratsastajia kuudesta eri maasta, yhteensä 96 ratsukkoa, 262 starttia ja lähes 7000 katsojaa. Kilpailuja pystyi seurata suorana Ruutu+-suoratoistopalvelusta ja Veikkaus tarjosi mahdollisuuden lyödä vetoa Nations Cup -luokkien lopputuloksesta.

Saksassa tallia pitävä ratsastaja-valmentaja-hevoskauppias Henri Ruoste vierailee Suomessa harvoin, mutta yleensä menestyksekkäästi. Ruoste ja Roble suorittivat vahvasti perjantain GP:ssä voittaen luokan tuloksella 71.478. Ruosteen valmennettavat, Japanin Hiroyuki Kitahara & Huracan (sija 4, tulos 68.000%) ja Suomen Ville Vaurio & d’Artagnan (sija 5, tulos 65.935%), seurasivat tuloslistalla heti perässä. Elisabet Ehrnrooth & Bogelys La-RO sekä Nina Dunder & Floresco Sil joutuivat tyytymään 8. ja 11. sijaan. Perjantain jälkeen Suomi johti Nations Cup -kokonaiskilpailua hiuksenhienolla erolla Ruotsin joukkueeseen.

Lauantain Grand Prix Special oli niin ikään Henri Ruosteen ja Roblen juhlaa. Voitto irtosi muutamasta selvästä rikkeestä huolimatta tuloksella 70.915%. Japanin Hiroyuki Kitahara & Huracan paransivat perjantaista vielä hieman ja sijoittuivat kolmanneksi tuloksella 67.957%. Ville Vaurio, Elisabet Ehrnrooth ja Nina Dunder seurasivat sijoilla 8, 10 ja 11. Vaurio ja Dunder olivat GPS-radalla ensimmäistä kertaa ja Ehrnroothin ratsu Bogelys La-RO on vielä kokematon GP-tasolla. – Onneksi traumaattisetkin hetket painuvat joskus unholaan, kiteytti Ville Vaurio tasan 63 prosentin suoritustaan.

 

IMG_7496
Hiroyuki Kitahara ja 11-vuotias ruuna Huracan ottivat suomalaisyleisön sekä perjantaina että lauantaina.

 

Viimeistään lauantaina tuntui siltä, että Suomen joukkueessa ratsasti yksi ylimääräinen jäsen. Ruosteen luona Saksassa valmentautuva Kitahara sai suomalaisyleisöltä valtavat suosionosoitukset erittäin tarkan ja eleettömän GPS-suorituksensa jälkeen. Viime syksynä Helsinki International Horse Show’ssa hermostunut Huracan esiintyi nyt huomattavasti rennommin ja teki molempina päivinä ehjän sujuvan radan. Ratsukon tärkein tavoite on edustaa Japania Tokion olympialaisissa kesällä 2020.

Ruosteen henkilökohtaisesta menestyksestä huolimatta Ruotsi ohitti Suomen kokonaiskilpailussa ja voitti kouluratsastuksen Nations Cupin. Ruotsin joukkueen kokenein jäsen, seitsenkertainen olympiaedustaja Tinne Vilhelmson Silfvén toi Ainoon vasta 10-vuotiaan ruunan Esperancen. Vaikka henkilökohtainen menestys jäi perjantaina 9. ja lauantaina 7. sijaan, riitti kiitosta kilpailunjärjestäjille: – Täällä on upeat olosuhteet sekä hevosille, ratsastajille että yleisölle. Emme voineet kuvitellakaan, että täällä olisi näin hienoa!

 

IMG_8872
Italia sai sen mitä tuli hakemaan – tärkeää reissukokemusta ja Nations Cup -voiton.

 

Italia toi Ainoon kaiken kaikkiaan 7 ratsastajaa ja 15 hevosta. Neljän kilpailupäivän jälkeen tuloksena oli neljä luokkavoittoa, kasapäin sijoituksia ja esteratsastuksen Nations Cupin voitto. – Päätimme jo vuoden alussa matkustaa tänne kilpailemaan ja matka kannatti. Olosuhteet olivat erinomaiset ja kaikki täällä ovat ystävällisiä ja yritteliäitä. Tulemme varmasti myös ensi vuonna, Italian joukkueenjohtaja Marco Porro kertoi sunnuntaina Nations Cupin palkintojenjaon jälkeen.

Esimakua joukkueiden kilpailukunnosta saatiin perjantaina 160 sentin GP-luokassa, jonka voittoon ratsasti Tanskan Maria Hjorth Frederiksen hevosellaan Duble. Paras suomalaisratsukko oli neljänneksi sijoittunut Ville Kulkas & Nepton. Ratsukon kohtaloksi koitui toisen kierroksen viimeinen este, jonka jälkeen tulos merkittiin 0-4. John Antell & Iscara Del Maset sijoittuivat perjantaina seitsemänneksi yhdellä aikavirheellä ensimmäisestä vaiheesta. Susanna Granrothin & Leopoldon sijoitus oli 12. (4 virhepistettä), Jasmin Ranta-Ahon & Dixonin 13. (5 virhepistettä) ja Sanna Backlundin & Escadan 16. (9 virhepistettä). Italialaiset veivät sijat 3, 5, 6 ja 9.

 

IMG_6146
9-vuotias Nepton on Ville Kulkkaan omakasvatti.

 

Esteratsastuksen vaativa Nations Cup -rata kilpailtiin lauantaina niin ikään 160 sentin korkeudella. Se sisälsi mm. pitkän vesiesteen ja kolmoissarjan, jonka ensimmäinen osa oli massiivinen Ratsastuskeskus Aino -trippeli. Radan aikaraja oli niin tiukka, ettei kukaan ensimmäisen kierroksen ratsukoista päässyt maaliin kokonaan virhepisteittä. Kierroksen päätti pienimmällä virhepistemäärällä Italian joukkue, joka sai pelkkiä aikavirheitä.

Kun joukkueen kolmen parhaan ratsastajan tulos lasketaan, jäi Italian ensimmäisen kierroksen virhepistemääräksi 4. Tanska selviytyi ensimmäiseltä kierrokselta 14 virhepisteellä. Sekä Suomen että Norjan tulos oli 15 virhepistettä, mutta Norjan kokonaisaika oli hieman Suomea nopeampi. Jasmin Ranta-Aho, John Antell ja Ville Kulkas ottivat kukin yhden estevirheen ja yhden aikavirheen. Sanna Backlundin tulos oli 16 virhepistettä.

Koko viikonlopun sade vältteli Ainoa päiväsaikaan, mutta kymmenen minuuttia ennen toisen kierroksen alkua kilpailupaikan ylle pyyhkäisi sellainen ukkosmyrsky, ettei kilpailua pystytty suunnitellusti jatkamaan. Kun kierroksen alkua oli lykätty kaksi tuntia ja lainehtivalla kentällä taisteltiin hartiavoimin jatkuvaa rankkasadetta vastaan, päätti tuomaristo keskeyttää kilpailun. Vaikka Nations Cupin lopputulos oli kirvelevä etenkin Suomen joukkueelle, sai tuomariston päätös kiitosta myös joukkueenjohtajilta ja kilpailijoilta – hevosten ja ratsastajien turvallisuus ensin. Ensimmäisen kierroksen tulokset jäivät voimaan, eli Italia voitti kokonaiskilpailun perässään Tanska, Norja ja Suomi.

 

IMG_6838

 

Aino Nations Cup Finland 2019 oli paitsi viihdyttävä kokonaisuus urheilua, faktaa ja hauskanpitoa, myös monella tapaa suuri lupaus tulevaisuudelle. Viikonlopun aikana areenalla nähtiin useita tulevaisuuden tähtiä – vielä nuoria ja kokemattomia, mutta erittäin lupaavia ja lahjakkaita ratsukoita, joita on mielenkiintoista seurata tulevina kausina. Myös Suomelle on kovaa vauhtia kasvamassa uusia huippunimiä kansainväliselle tasolle.

Samalla kilpailijat, yleisö ja kriitikotkin saivat sitä, mitä heille luvattiin – Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset puitteet, kansainvälistä huippu-urheilua ja aidon kokemuksen joukkuehengestä. Yleisö eli mukana kaikkien kansallisuuksien suorituksissa, Suomea kannustettiin villisti, ratsastajat olivat silmin nähden iloisia itsensä ja toistensa puolesta eikä sunnuntain ukkosmyrskykään riittänyt vesittämään tunnelmaa. Kaikkien mukana olleiden maiden joukkueenjohtajat olivat viikonlopun jälkeen sitä mieltä, että tänne tullaan uudelleenkin.

Aino Nations Cup on hieno osoitus siitä, että onnistuneen kansainvälisen suurtapahtuman järjestäminen onnistuu myös meiltä! Sopimus Nations Cupin järjestämisestä on tehty FEI:n kanssa kolmelle seuraavallekin vuodelle, joten kansainväliset vieraamme – tervetuloa Suomeen taas ensi vuonna!

Artikkelikuva: 16-vuotias Roble saatetaan nähdä Tokion olympialaisissa omistajansa Christian Zimmermannin kanssa.

 

Teksti ja kuvat: Maisa Hyttinen

 

Author Image
Maisa Hyttinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *