Kyra Kyrklund urheilun Hall of Fameen! Vihdoin ratsastus huomioitiin kansallisestikin

Kyra Kyrklund urheilun Hall of Fameen! Vihdoin ratsastus huomioitiin kansallisestikin

Jokaisen hevosharrastajan tuntema, legendaarinen Kyra Kyrklund valittiin suomalaisen urheilun Hall of Fameen. Palkinnon Kyrklund kävi noutamassa tammikuun Urheilugaalassa ja piti samalla myös puheen hevosurheilun puolesta. Kyrklund oli tavattavissa lehdistötilaisuudessa heti gaalan jälkeisenä perjantaina, jossa hän muisteli uransa mieleenpainuvimpia hetkiä. 

Kyrklundista on hienoa, että ratsastus on nyt Urheilugaalan myötä huomioitu yhdeksi urheilulajiksi muiden joukossa. Aiemmin lähinnä hevoset ovat olleet urheilijoita, ratsastajat “vain istuneet kyydissä”. Urheilugaalan puheesta ei varoitettu sen enempää ennen palkinnon saamista. – Hevonen on meille se suurin osa tätä urheilulajia. Olemme ikään kuin hevosen armoilla, menemme sen mukaan, millä tuulella hevonen on, Kyrklund toteaa.

Kun Kyrklund oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa, kellään ei ollut tämän tason kilpailuista aiempaa kokemusta. Ei edes valmentajalla. Kyrklund joutui kysymään suoraan olympiakomitealta, että mitenköhän hänen pitäisi verrytellä. Matador oli muiden hevosten ohella ylipirteä, sillä ympäristö oli hyvin erilainen verrattuna totuttuun. Kyrklund päätyi verryttelemään tunnin verran, suunnitellun puolentoista sijasta, koska se oli areenalle annettu verryttelyaika. 

Kymmenen minuutin Matador

Hevosurheilu on kehittynyt kovasti Kyrklundin vuoden 1991 maailmancupin voiton jälkeen. Kürin musiikit tehtiin kotistereoilla ja kasettia muokattiin, jotta musiikki olisi ollut ohjelmaa varten oikean pituinen. Kyrklundilla oli ohjelmassa uusia liikkeitä, joita hän ei halunnut näyttää muille etukäteen. Siksi hän ei ratsastanut enää kisapaikalla harjoitusta musiikin kanssa. – Lopussa tein yhteensä 32 askelta piaffia yhdellä kädellä, koska musiikki vain jatkui ja jatkui ennen kohdan vaihtumista, Kyrklund nauraa.

Ori Edinburg oli ollut Kyrklundilla vasta hetken aikaa, kun Barcelonan vuoden 1992 olympialaiset lähestyivät. Entinen laukkahevonen ei ollut aiemmin mennyt GP:tä. Eräissä kisoissa oli paikalla urkuri, joka soitti musiikit livenä ja siitä ex-laukkaratsu ottikin kipinää. Ihmiset ihmettelivät Edinburgin valintaa tuleviin olympialaisiin. Barcelonassa se meni kuitenkin fantastisesti ollen viides. – Yhdysvaltain joukkuevalmentaja oli kommentoinut, että Edinburg oli ilmeisesti luullut olevansa kymmenen minuutin ajan Matador, Kyrklund sanoo.

 

DSC_0088-1024x681

DSC_0119-1024x681
Kyra Kyrklund piti edellisen valmennusklinikan syksyllä 2022 Ruskeasuolla.

 

Virheiden korjaus vie aikaa

Ratsastuksen malli tuli aikoinaan armeijasta ja siellä turvallisuus muodostettiin kurin kautta. Näin pidettiin hevosten turvavälit ja niin edelleen. Huutaminen siirtyi armeijasta myös yksityisratsastajien opetukseen. Tuo tyyli jatkui vuosikymmenten ajan, eikä ole ollut paras oppimisen malli.

Ratsastuksessa automatisaatio tulee toistoista ja automatisoituneiden virheiden korjaamiseen menee aikaa. – Ratsastajat eivät ole huonoja, jos eivät korjaa virheitään heti. Opettajakaan ei ole huono, vaikkei saa ratsastajia korjattua välittömästi, Kyrklund selittää. Kirjassa “Kyra ja ratsastuksen taito” puhutaan vertauksesta, jossa on parempi antaa jonkun maistaa mansikkahilloa kuin yrittää selittää, miltä se maistuu. Tämä liittyy siihen, että valmennuksessa ohjeiden tulisi olla mahdollisimman yksinkertaisia ja selkeitä. Tarvittaessa valmentaja voi näyttää harjoituksen oppilaan hevosella. – Vertaus on alun perin “Ride with your mind” -teoksesta, jonka kirjoittaja Mary Wanless on Richardin [White] hyvä ystävä, Kyrklund lisää. 

Kyrklund ei ole itse ratsastanut enää kahteen vuoteen. Hän toteaa pitävänsä hevosista jopa enemmän kuin aiemmin, työskennellessään nyt niiden kanssa maasta käsin. – Jos pystyt selittämään hevoselle, mitä haluat, se muistaa sen seuraavanakin päivänä, Kyrklund summaa. 

Ratsastus on lajina kasvanut vuosikymmenten aikana ja Kyrklundkin tunnistetaan vielä 30 vuoden jälkeen. Jokainen vähänkin ratsastusta harrastanut tietää lajista Kyra Kyrklundin nimenomaan kilparatsastuksen näkökulmasta. Kyrklundin luoma pohja kotimaiselle hevosurheilulle on pitkällä, kun hänen “lapsensa”, eli mm. Marko Björs, Kikko Kalliokoski ja Janne Bergh sekä “lapsen lapset” pärjäävät lajissa. 

Aikoinaan Kyrklund onnistui vuokraamaan Ruskeasuon Helsingin kaupungilta talliyrittämistä varten. Suomessa ei vielä silloin ollut niin erityistä kilpailujärjestelmää tai korkeamman tason ratsastajia. Kyrklund sai rauhassa raivata tietään ja luoda omaa treenisysteemiään. Jo ennen kuin ratsastajien henkisistä harjoituksista oli mitään erikoisempaa tietoa, Kyrklund epäilee hänen ja muiden tehneen niitä tietämättään. 

Tulevat tapahtumat

Tällä hetkellä urheilumaailmassa eletään tilanteessa, jossa ensi vuonna edessä ovat Pariisin olympialaiset. Myös kilparatsastus on mukana. Sitä ennen ratsastetaan kouluratsastukseen EM-kilpailut Saksassa syksyllä 2023. Kyrklund on toiminut parin vuoden ajan Portugalin joukkueen valmentajana. Kyrklundin mukaan Portugalin ja Suomen joukkueet ovat niiden suhteen tasaisia. – Ruoste tehnyt vahvasti pisteitä, hän toteaa.

Kyrklund pitää seuraavaksi valmennusklinikan Ypäjällä helmikuun lopulla. Ypäjällä onkin menossa juhlavuosi, muun muassa Finnderby täyttää 50 vuotta ja Hevosopisto 30 vuotta. Luonnollisesti Kyrklund toimii juhlavuoden suojelijana ja lisäksi hän lahjoitti Hall of Fame -pokaalinsa Opistolle lehdistötilaisuuden yhteydessä.

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Penina Peltonen, Ia Blomqvist

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *