Laivaristeilyllä Ruotsiin raveihin

Laivaristeilyllä Ruotsiin raveihin

Oletko ollut itse mukana yhdelläkään teemaristeilyllä? Nämä eivät ole mitään tavallisia Itämeren torstairisteilyjä humppabändin kera, vaan sellaisia, kuin abi- tai rockristeilyt ovat olleet. Kuka olisi uskonut, että radiopersoona Jaajo Linnonmaasta tulisi Suomessa tällaisten risteilyjen isä? Tai jos on nähnyt hänen elokuvaroolisuorituksiaan, niin ehkä silloin tämän tyyppinen ajatus on ihan ok.


Totopelejä paikan päällä

Ravikansan vieminen vuosi vuoden jälkeen Ruotsiin seuraamaan Elitloppet-ajoja on vain esimerkki siitä, mihin lajin harrastajat ovat valmiita. Suomesta lähtee parisen tuhatta raviurheilun ystävää laivalla kohti yhtä perinteikkäimmistä eurooppalaista ravitapahtumista, Solvallan Elitloppetia. Mikä tekee tuosta tapahtumasta sitten niin suositun ja tulevatko ruotsalaiset yhtä suurin joukoin Suomeen?

 

Asetelma on vähän sama monessa muussakin asiassa, ei vain raveissa. Ei se Ruotsi kuitenkaan niin paljon meitä suurempi ole, väkiluvullakaan mitattuna. Silti esimerkiksi Suominetticasinon ylläpitämillä listoilla näkyy paljon enemmän sellaisia palveluita ja pelejä, joiden ideat ja aloitus ovat tapahtuneet Ruotsissa, ennen kuin Suomessa. Tottahan täällä Suomessakin osataan, mutta enemmän meillä katsellaan muualle kyräillen ja jopa hieman kateellisina. Onkin siinä mielessä jopa erikoista, että suomalaiset ovat niin juosten lähteneet pelaamaan myös Eurojackpottia, vaikka sen potin rahat onkin jaossa suomalaisten lisäksi peräti niinkin monessa maassa, kuin Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Tanskassa, Virossa, Sloveniassa, Norjassa, Ruotsissa, Islannissa, Latviassa, Liettuassa, Kroatiassa, Tšekeissä, Unkarissa, Slovakiassa ja Puolassa.

 

Paikan päällä vs. kotona television ääressä

Jos et ole koskaan ollut itse raveissa, siis hieman isommissa, paikan päällä, et voi sanoa kummasta pidät enemmän. Ravien seuraaminen kotona netin tai television välityksellä on parempi kuin ei mitään, mutta takuuvarmasti hevosten seuraaminen on erilaista itse radalla. Tiedät suosikkisi vasta, kun olet kokeillut kumpaakin, sillä molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

 

Hyviä puolia kotona olemisessa

Kun jää kotiin katselemaan raveja, ei tarvitse valmistautua lähtöön eikä matkaan. Voi vain löhötä vaikka sohvalla ja syödä poppareita raveja seuraten, lämpöisessä ja omassa rauhassa. Totopelejä voi nykyään pelata myös omalta sohvalta omalla älypuhelimella tai sitten muita pelejä, tarvitsematta välissä jonottaa minnekään tai varoja naapureiden vakoilevia silmiä. Kotona ei myöskään tule sää- tai ruuhkaongelmia ja voit koska tahansa pitää pienen tauon jääkaapilla tai muilla tarpeilla käymiselle.

 

WhatsApp-Image-2017-07-15-at-15.07.33-2
Menemällä paikan päälle raveihin, voit tutustua uusiin ihmisiin.

Ravien seuraamisesta radalla

Voit kokea tapahtuman äänet ja värit sekä tuoksut vain menemällä paikan päälle. Huonona puolena isojen ravien yhteydessä tulevat luonnollisesti jonottaminen paikan päällä sekä liikenneruuhkat mennessä ja tullessa. Niinhän se on aina isoissa yleisötapahtumissa – enemmän aikaa menee jonoissa, kuin itse tapahtumassa. Menemällä paikan päälle voit tutustua uusiin ihmisiin ja saada loppuelämän ystäviä tai voit jopa rakastua.

Voittaminen lähdössä radan vierellä on aivan erilaista tunnelmaltaan, kuin voittaminen kotisohvalla. Vaikka voitto itsessään on sama, niin radalla voittaminen muiden ihmisten joukossa vain yksinkertaisesti on spesiaalimpaa. Päätät sitten seurata raveja kotona tai radalla – olet jo oikealla tiellä. Suomalaisen urheilun seuraaminen ja tukeminen on tervetullutta positiivista ajattelua. Etenkin, jos vaihtoehtona olisi seurata kotona, vaikka jonkin Italian jalkapalloliigan ottelua ja pelata netissä siitä vetoa, kaikki se tekeminen ja tukeminen kohdistuisi ulkomaille. Todennäköisesti vielä jalkapalloseuraan, jonka oma kausibudjetti on suurempi yksinään, kuin kaikkien suomalaisten Veikkausliigan joukkueiden pelaajabudjetti yhteensä.

 

Ravit kaipaavat ideointia

Miten raveihin saataisiin nuorempaa porukkaa ja miten suomalaisiin isoihin tapahtumiin saisi enemmän vetoa myös Ruotsista ja vaikkapa Norjasta? Samanlaisia ajatuksia on myös monella suomalaisella kesätapahtumalla näin kesällä. Meillä on pieniä vinkkejä liittyen tähän ongelmaan ja sen mahdolliseen ratkaisuun:

  1. Tehdään sellainen tapahtuma, joka on viihdyttävä ja kaikki tapahtuman oheistoiminnot toimivat.
  2. Mietitään, mitä kaikkea voi itse päätapahtumaan liittää, mikä tavalla tai toisella liittyy aiheeseen.
  3. Huolehditaan markkinoinnista ajoissa ja otetaan yhteistyökumppanit sekä tapahtumaan tulevat osapuolet mukaan markkinointiin.
  4. Ei pidetä mitään itsestään selvänä, vaan asetetaan selvät vastuut kaikille osa-alueille ja suunnitellaan tapahtuma kunnolla.
  5. Yritetään saada suunnitteluun mukaan ihmisiä, jotka eivät ole samalta alalta ja kenties jopa sellaisia, jotka eivät koskaan ole olleetkaan mukana tapahtumassa.
  6. Kysytään mahdollisilta rahoittajilta, mitä he toivoisivat saavansa tapahtumasta.

Valitettavan usein on tapahtumia, ravejakin, joissa kuvitellaan, että kyllä ne ihmiset tulevat ja tuovat kavereita. Tosiasiassa tämän päivän elämän rytmi on niin nopeatempoista, että varsinkin niiden uusien ihmisten saaminen raveihin ja tulemaan katsomoihin vaatii paljon enemmän, kuin ennen. Uusien katsojien mahdollisesta vapaa-ajasta kilpailee entistä useampi aihe. Nykyajan ihminen vaatii enemmän ja monipuolisempia tai edes laadukkaampia palveluita. 

On huomattavan todennäköistä, että raviurheilun tuomiseksi suuremman yleisön tietoisuuteen ja todelliseen houkuttelevuuteen tarvitaan aivan uusia ajatuksia. Niiden pitää todennäköisesti tulla jostain muualta kuin raviväeltä, mutta onko raviväki valmis kuulemaan tarvittavat muutokset?

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvat: Alex Muurinen

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *