Oman hevosen ostaminen – mitä tulee huomioida

Oman hevosen ostaminen – mitä tulee huomioida

Hevonen on kallis investointi, jonka tekemistä kannattaa miettiä tarkkaan. Hevosen hankkiminen edellyttää myös laajoja varustehankintoja, jotta harrastaminen onnistuu. Tämän lisäksi kuluja aiheutuu kuukausittain hevosen asumisesta, ruokinnasta, valmennuksista ja mahdollisista kilpailuista.

Usein hevonen hankitaan kokonaan tai osittain säästöillä. Joskus hankintaa varten harkitaan kuitenkin myös lainarahaa avuksi. Tällöin saatetaan hakea laina heti tilille, jolloin hevonen ja varusteet saadaan hankittua ensin ja maksettua osissa vasta tämän jälkeen. Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin laatia tarkka budjetti, jotta lainan takaisinmaksuun on varmasti riittävästi rahaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät seikat, jotka tulee ottaa huomioon ennen hevosen hankkimista.

Varusteet tuovat lisää kustannuksia

Hevosen hankkimisen lisäksi tulee varautua myös varusteiden hankintaan. Hevosen tarvitsemien varusteiden hinta vaihtelee laadun ja merkin mukaan, mutta esimerkiksi satula voi aiheuttaa merkittävän lisäkustannuksen hevosen ostohinnan lisäksi. Jos tarkoituksena on hakea laina heti tilille, kannattaa ennen tätä laskea myös varustekustannukset.

Varusteiden määrä ja hinnat riippuvat paljon hevosen tulevasta käyttötarkoituksesta. Paljon treenaava kilpahevonen tarvitsee yleensä laadukkaat varusteet, jotka kestävät kovaa käyttöä. Varusteissa laatu ja kestävyys usein maksavat, joten tällaisten hankintakustannukset kasvavat usein suuremmiksi. Harrastehevoselle ei välttämättä tarvitse yhtä paljon varusteita, jolloin hevosen ostohinnan lisäksi aiheutuvat kustannukset jäävät hieman pienemmiksi.

Mikäli ajatuksena on rahoittaa osa tai kaikki varusteista lainarahalla, tulee niiden kustannukset selvittää erittäin tarkkaan ennen kuin haetaan laina heti tilille. Näin tiedetään tarkka summa, mikä hankintoihin tarvitaan. On järkevää tutkia myös kirpputoreja ja yksityisten myynti-ilmoituksia käytettyjen varusteiden, jotka ovat jonkin verran uusia edullisempia, löytämiseksi.

Hevosen pidon kuukausittaiset kustannukset

Hevosen pitäminen maksaa joka kuukausi, joten hankintahinnan ja varusteiden lisäksi kuukausittain rahaa kuluu ylläpitoon. Hevonen tarvitsee säännöllistä ruokintaa, kuten heinää ja rehua sekä puhdasta vettä. Lisäksi hevonen tarvitsee säännöllistä kavioiden hoitoa, rokotuksia ja madotuksia. Jos hevosta pitää kotitallilla, tulee näiden lisäksi kuluja muun muassa kuivikkeiden ostamisen ja lantalan tyhjentämisen osalta.

Usein päädytään kuitenkin puolihoito- tai täysihoitopaikkaan, jossa maksetaan tallin omistajalle kuukausittaista vuokraa tallipaikasta sekä hevosen hoidosta. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tallivuokra voi nousta jopa tuhanteen euroon, joka täytyy maksaa kuukausittain. Ennen kuin harkinnassa on laina heti tilille, tulee laskea ja budjetoida siten, että lainan takaisinmaksun lisäksi on varaa maksaa nämä kustannukset.

Vastaan voi tulla myös yllättäviä kuluja

Hevosen omistaminen voi tuoda mukanaan myös yllättäviä kuluja. Hevonen voi sairastua tai loukkaantua, mikä voi aiheuttaa ylimääräisiä eläinlääkärikuluja. Lisäksi hevosen varusteet kuluvat ja saattavat rikkoutua, jolloin niiden korvaaminen voi olla tarpeen. On tärkeää olla valmis tällaisiin yllättäviin kuluihin ja varautua niihin taloudellisesti.

Jos harkinnassa on ottaa laina heti tilille ja maksaa sillä hankinnat, on hyvä ensin laatia tarkka budjetti arkeen. Lainan ottamista kannattaa miettiä vain, jos tällä hetkellä jää riittävästi rahaa hevosen ylläpitoon sekä lainan takaisinmaksuun. Mikäli tavoitteena on kilpailla, kuluu rahaa myös valmennuksiin ja kilpailuihin. Kilpailuja varten hevonen tulee yleensä myös kuljettaa kisapaikalle, johon vaaditaan sopivan auton lisäksi kuljetuskalusto hevosta varten.

Kun harkitsee oman hevosen ostamista, on tärkeää ottaa huomioon kaikki siihen liittyvät kustannukset. Hevosen ja sen varusteiden hankkiminen on usein kallis investointi, ja hevosen pitäminen vaatii myös jatkuvia kuukausittaisia kustannuksia. Lisäksi on hyvä varautua mahdollisiin yllättäviin kuluihin, kuten eläinlääkärikuluihin ja varusteiden korvaamiseen.

Mikäli hankintoja varten on suunnitelmissa ottaa laina heti tilille, tulee budjetti laatia erityisen huolellisesti. Huolellinen suunnittelu ja taloudellinen varautuminen auttavat nauttimaan hevosen omistamisesta ilman taloudellisia huolia.

Kuvituskuva: Pixabay

 

Author Image
Toimitus