Onko sinulla somekuvien käytön pelisäännöt hallussa?

Onko sinulla somekuvien käytön pelisäännöt hallussa?

Sosiaalinen media on mukana arjessamme joka päivä. Se on kaikessa laajuudessaan voittamaton tapa olla yhteydessä muihin sekä luoda ja ylläpitää kontakteja. Usein maailmanlaajuinen verkosto on saatavilla muutamalla pyyhkäisyllä älypuhelimen muodossa. Some palvelee erityisen hyvin visuaalisissa lajeissa ja ympäristöissä, kuten hevosalalla. Hevoset ovat näyttäviä kuvaamisen kohteita ja internetin pyöreissä onkin miljoonia ja taas miljoonia hevoskuvia. Pelkästään Instagramista löytyy hashtagilla “equestrian” yli 12 miljoonaa postausta. Ja ihan vertailun vuoksi – jääkiekolla julkaisuja on 2,2 miljoonaa. Innowisen mukaan Instassa oli vuonna 2020 suomalaisia käyttäjiä 1,8 miljoonaa kaikista ikäluokista. Se on väestömäärään suhteutettuna jo aikamoinen luku. 

Heidi Lammi, 32, on hevosiin erikoistunut valokuvaaja. Hän tekee kuvausta sivutoimisena yrittäjänä ja hevoskuvaukseen hän on päätynyt oman lajitaustansa kautta. – Olen kilpaillut nuoruudessani este- ja kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla ja kiertänyt kilpailuissa myös groomina. Valokuvausta olen harrastanut yhtä pitkään kuin hevosiakin, Lammi kertoo. Nykyään hän kuvaan pääasiassa ratsastuksen tähtikilpailuja, joista uutiskuvia Lammi toimittaa muun muassa Suomen Ratsastajainliitolle, Hippokseen ja muille medioille. – Kilpailukuvia myyn myös ratsastajien käyttöön ja käytän kuvien markkinointiin ensisijaisesti Facebook ja Instagram-sivustojani, hän lisää.

Mitä enemmän kuka tahansa voi sosiaaliseen mediaan materiaalia julkaista, sitä helpommin käyttäjillä saattaa unohtua, kenellä kyseiseen kuvaan on oikeudet. Jakaminen ja repostaaminen, eli uudelleenjulkaisu, ovat asioita, joita usein jopa suositellaan julkaisun yhteydessä. Nopeasti somessa seikkailevilla hämärtyy raja, missä tekijänoikeudet menevät. 

Lammin mukaan kuvien kysyntä on viime vuosina noussut aivan valtavasti ja somesisällöt vaativat jatkuvasti uutta materiaalia. – Kuvien käytön pelisäännöt ovat onneksi useimmilla hyvin hallussa, mutta niitä on myös näin lähestyvän kilpailukauden alla hyvä kerrata. Erilaisia sääntöjä ja rajoituksia on paljon, mutta suurin osa on ihan maalaisjärjellä pääteltävissä, hän toteaa. 

Ratsastuskouluissa käy yleensä paljon alaikäisiä ja nuoria, joten on aina hyvä huomioida, millaisessa ympäristössä liikkuu. – Nykypäivänä kuvaaminen on melko yleistä ja suhteellisen sallittua, mutta niitäkin sääntöjä pitää kunnioittaa joissa sitä rajoitetaan. Oman hoitohevosen kuvaamisesta on myöskin kohteliasta sopia omistajan kanssa, Lammi muistuttaa.

Kuvien ottaminen ja julkaiseminen on kuitenkin kaksi eri asiaa. Kuvista saa paljon iloa ja muistoja ja Heidi Lammin motto onkin, ettei niitä ole koskaan liikaa!

 

img-154
Kuvaajalta tilattuja kuvia ei saa luovuttaa kolmansille osapuolille ilman lupaa.

 

Tässä valokuvaaja Heidi Lammin toimintaohjeet somekuvien käyttöön:

 

  • Kun käytät somessa muiden ottamia kuvia, pitää siihen aina olla lupa kuvaajalta. Kuvaajilla on omia käyttöehtoja kuvien käytölle, jotka kannattaa tarkistaa ennen julkaisua. 
  • Jos taas esiinnyt esimerkiksi ratsastusuutisen yhteydessä julkaistussa kuvassa, sinulla ei ole oikeutta kopioida kuvaa omaan käyttöösi. Kuvan tekijänoikeudet ovat kuvaajalla.
  • Kuvaaja tulee myös aina mainita kuvan käytön yhteydessä.
  • Jos olet tilannut kuvia, ei niitäkään saa luovuttaa kolmansille osapuolille ilman lupaa. Kolmansia osapuolia ovat esimerkiksi hevosen kasvattaja, yhteistyökumppani tai paikallislehti. Kuvien jakaminen tai repost somessa on kuitenkin yleensä ok.
  • Jos osallistut somessa kuvakisaan, tarkista säännöt ja varmista lupa kuvan käyttöön kuvaajalta. Mikäli kilpailu on esim. arvonta, saa kuvia yleensä käyttää.
  • Jos taas kuvakilpailulla kerätään kuvia järjestävän tahon markkinointikäyttöön, kuvaa ei saa laittaa kilpailuun ilman lupaa. Tällaiset kilpailut ovat nykypäivänä melko yleisiä, mutta niissä kierretään maksullisten markkinointikuvien käyttöä.
  • Kun kuvia otetaan itse älypuhelimella tai kameralla, tallit ja hevosurheilualueet ovat pääsääntöisesti yksityisalueita ja kuuluvat täten kotirauhan piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että tallin omistaja voi kieltää kuvaamisen tallin alueella ja sitä on noudatettava.

 

Tutustu myös:
www.heidilammiphoto.com / IG: @heidilammiphotography / www.tekijanoikeus.fi

 

Teksti: Penina Peltonen, Heidi Lammi, kuvituskuvat: Heidi Lammi

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *