Ratsastusta voi harrastaa kohtuullisin kustannuksin

Ratsastusta voi harrastaa kohtuullisin kustannuksin

Ratsastus on monipuolinen ja kustannuksiltaan kohtuullinen harrastus. Hevoset tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Ratsastus sopii lähes kaikille, ja jokainen voi harrastaa sitä haluamallaan tavalla. Kalliina pidettyä ratsastusta voi harrastaa yllättävänkin edullisesti. Kustannukset vaihtelevat paljon oman panostuksen mukaan.

Ratsastuksessa yhdistyvät kestävyysliikunta ja yhteistyö kiehtovan hevosen kanssa. Ratsastus on taitolaji, joka kehittää erityisesti keskivartalon syviä lihaksia, tasapainoa sekä kehon- ja mielen hallintaa. Hevosten kanssa oleminen vaatii keskittymistä. Tallilla käynti on loistava keino tyhjentää pää arjen haasteista ja saada hormonit hyrräämään mielihyvää. – Ratsastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Samalla ratsastustunnilla on mukana kaiken ikäisiä, eikä sukupuolella ole väliä. Hevoselle kaikki ovat tasa-arvoisia, Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen sanoo.

Suomen Ratsastajainliiton seurojen 43 000 jäsenestä yli 80 prosenttia on harrasteratsastajia. Aikuiset naiset muodostavat hieman yli puolet jäsenistöstä, vajaa puolet on tyttöjä. Poikien ja miesten osuus on 3-6 prosenttia. Vuoden 2020 koululaiskyselyssä alakouluissa ratsastus on ykkössijalla tyttöjen toiveharrastuksena ja yläkouluissa viidentenä.

Ratsastajainliiton hyväksymät ratsastuskoulut tarjoavat harrastajille laadukkaat puitteet. Ratsastustunnin hintaan sisältyy koulutettu opetushevonen, ratsastuksen ammattilaisen liikunnanopetus, hevosen varusteet, tarvittaessa ratsastajalle lainakypärä, sekä ratsastuskentän tai maneesin käyttö. – Kustannuksia mietittäessä on myös tärkeää muistaa, että lähes kaikki ratsastuskoulujen investoinnit tehdään yksityisellä rahalla, Manninen muistuttaa.

Tallilla pääset mukaan aktiiviseen porukkaan. Ratsastamisen lisäksi harrastukseen kuuluu hevosen ja tallin hoitoa ja seuratoimintaa. Ratsastusseurassa pääset mukaan samanhenkiseen yhteisöön ja kehittämään itseäsi. Kaikilla on yhteinen kiinnostuksen kohden, joten uusiin ihmisiin tutustuu helposti. Ratsastusseurat järjestävät jäsenilleen mm. kursseja, valmennuksia, kilpailuja, luentoja ja retkiä.

 

horse-1208979_1280-1024x682


Ratsastustuntien hintoja ratsastusseurojen SRL-jäsenille:

Pääkaupunkiseutu keskimäärin 46 eur
Uusimaa keskimäärin 44 eur
Keski-Suomi ja Pohjois-Suomi keskimäärin 30 eur

Esimerkiksi keskimääräisellä pääkaupunkiseudun tuntihinnalla ratsastus maksaa kerran viikossa harrastettuna noin 2300 eur / vuosi ja Itä-Suomessa 1850 eur / vuosi. Laskennassa on mukana 42 ratsastustuntia, varusteet ja SRL:n jäsenmaksu.

Ratsastuksen harrastaja tarvitsee vaatimusten mukaisen turvakypärän, ratsastushousut, hanskat ja tarkoitukseen sopivat jalkineet, kuten ratsastussaappaat. Turvakypärää ei suositella hankittavaksi käytettynä ja se pitää uusia aina, jos siihen kohdistuu isku. Myös turvaliivi on hyvä hankinta, kun lajia harrastaa säännöllisesti. Ratsastusvarusteet saa hankittua 200-300 eurolla. Lajiin tutustumisen voi tehdä ilman varustehankintoja, ja kokeilukerta on vakuutettu SRL:n jäsentallin puolesta.

 

Muut lähteet:
https://www.vertaaensin.fi/blog/harrastusvertailu
https://yhteishyva.fi/koti/lasten-harrastusten-kustannukset/article-72883

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *