Tätä on odotettu! Oma kauppa pikkuponeille – Ponionni syntyi rakkaudesta poneihin

Tätä on odotettu! Oma kauppa pikkuponeille – Ponionni syntyi rakkaudesta poneihin

Kaupallinen yhteistyö

 

Suomenhevosten ja muiden kylmäveristen omistajat usein tuskailevat, kun riittävän isoja riimuja tai suitsia ei markkinoilta löydy. Sama ongelma on myös mittataulukon toisessa päässä, sillä monesti ei pikkuponeille ole kauppojen valikoimissa sopivia varusteita. Jopa shetlanninponeille tarkoitetut loimet saattavat roikkua sieltä täältä, vaikka koon pitäisi olla kohdallaan.

Taisteluun ponitarvikkeiden puolesta lähti ruukkilainen nuori yrittäjä, Emmi Yrjänä. Yrjänä, 23, on kasvanut yrittäjäperheessä, joten kynnys ryhtyä varustekauppiaaksi oli matala. Taustana hänellä on myös hevostenhoitajan koulutus muutaman vuoden takaa sekä valjassepän perustutkinto viime vuodelta. Nykyisessä maailmantilanteessa erikoistuminen onkin yksi toimivimmista ratkaisuista selvitä yritystoiminnassa. 

Helsingin Yliopiston vuonna 2017 tekemän esityksen mukaan tarkkaa määrää hevosalan yrityksistä Suomessa ei ole, mutta arvio on noin 3000. Näihin on laskettu mukaan vain palveluliiketoimintaa harjoittavat tahot. Sijainnilla ei ole merkitystä, kun tuotteet ja markkinarako on valittu oikein. Silti hevosalan yrityksenkin tulee kehittyä jatkuvasti. Asiat viedään pidemmälle, vaikka ala on muita suppeampi. Erikoistumalla tehokkuus paranee ja sitä tukevat yhteistyöt ja verkostoituminen. 

Hevosalan yritysten keskeinen resurssi on usein yrittäjän oma ammatillinen osaaminen. Osaamisella saavutetaan kilpailuetu muihin nähden ja tuo näin lisäarvoa yrityksen toiminnalle. 

 

Emmi-ja-Nella1
Nella-poni ja Emmi. Kuva: Aini Yrjänä

 

Yritys nimeltä Ponionni syntyi juurikin alan osaamisesta ja rakkaudesta pieniin karvaturpiin. Omia poneja Yrjänällä on ollut reilu kahdeksan vuotta. Tällä hetkellä ainoa oma on kantavana ja sen odotetaan varsovan kesällä. Kotitallilla on lisäksi neljä muuta ponia ja yksi pieni hevonen. – Olin pitkään harmitellut, kun poneille ei tahdo löytyä varusteita. Jos jaksaa etsiä, niin pahimmillaan tavaroita joutuu tilailla monesta eri paikasta, Yrjänä summaa. – Muutama vuosi sitten päätin, että kun on mahdollista, perustan oman verkkokaupan poneille.

Se hetki oli nyt ja Yrjänän tuntiessa olevansa valmis töihin, Ponionni aloitti toimintansa tämän vuoden alussa. Nimen keksiminen on aluksi vaikeaa ja vaati paljon pyörittelyä. – Ensin ei tullut mieleen mitään helppoa nimeä, kunnes aloin pohtia, mitä ponit merkitsevät minulle, Yrjänä kertoo. – Ystäviä ja terapeutteja. Ne tukevat aina, kun tukea tarvitsee. Pieniä onnen lähteitä. Nimeksi tuli Ponionni, hän jatkaa. – Ja olen todella innoissani tästä yrityksestä!

Ponionni on ollut auki joka päivä tammikuusta lähtien. Tilaukset lähetetään arkipäivisin. Yrityksen ollessa uusi, on tuotevalikoima vielä pieni. Tuotteita on kuitenkin suhteellisen hyvin ja viikoittain tulee lisää uutuuksia. – Autan mielelläni löytämään oikean kokoiset tuotteet ottamalla mittoja. Niitä saa rohkeasti kysellä, Yrjänä toteaa. Tuotevalikoimaan kuuluvat loimissa koot 65-125 cm, suojat XXXS-S ja miniponi sekä myös päävarusteissa miniponiin asti. Yrjänä lisäksi vinkkaa, että isommillekin poneille on tulossa jonkin verran cob-kokoa. Ponionnin tavoitteena on tulevaisuudessa tarjota jokaiselle ponille eri lajeihin toimivat varusteet.

Koska Ponionnin avajaiset osuivat sydäntalveen, suosituimpia tuotteita ovat jo olleet toppaloimet sekä erilaiset suojat pienille poneille. – Ehdottomasti eniten on tykätty pienten ponien karvasuojista ja pienistä putseista. Sekä loimissa että suojissa on tarjolla useita eri malleja ja lisää tulee, Yrjänä selventää. Valjasseppänä hän tarjoaa myös asiakkaille varusteiden korjausta ja valmistamista.

– Pyöritän yritystäni itse ja tämä on päätyöni. Olen ollut todella otettu siitä, miten hyvän vastaanoton Ponionni on saanut, Emmi Yrjänä sanoo. – Olen kiitollinen jokaisesta tilauksesta ja ne vievät pientä yritystäni pikkuhiljaa eteenpäin! 

Yritystekstin lähde: Hevosyritysten erikoistuminen, Leena Rantamäki-Lahtinen / Helsingin Yliopisto
Artikkelikuva: Nella-ponilla Ponionnin valikoimasta löytyvät Rain Busterin toppaloimi sekä QHP Metallic glizt- riimusetti värissä violetti.

 

Käy tutustumassa verkkokauppaan osoitteessa ponionni.fi ja hyödynnä 10 % tarjous koodilla PONIONNI10. 

IG ja FB: @ponionni

 

Hermanni-1
Ponin jaloissa Ponionnin valikoimasta löytyvät Harry’s Horse karvasuojat sekä Harry’s Horse heijastinputsit.

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Emmi Yrjänä, Aini Yrjänä

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *