Haluatko hankkia oman hevosen – lue tämä ennen sitä!

Haluatko hankkia oman hevosen – lue tämä ennen sitä!

Hevosen ostamista voi verrata käytetyn auton ostamiseen. Molemmat ostot tarvitsevat paljon tutkimusta sekä kokemusta ja älykkäitä ostostrategioita, jotta olisit tyytyväinen hankintaasi. Kuten käytettyjen autojen myyjät, myös hevosmyyjät ovat ansainneet maineen melko kaksinaamaisina hahmoina, jotka usein vähättelevät mahdollisia ongelmia ja kohentavat ominaisuuksia.

Kun olennot ovat yhtä kauniita ja herkkiä kuin hevoset, on helppo antaa sydämemme hallita järkeämme. Siksi kirjoitimme tämän oppaan auttaaksemme ensimmäisen hevosen ostajia tekemään parempia valintoja.

 

Ennen kun hankit hevosen

Niin paljon kuin rakastammekin hevosia, tiedämme, että kaikkien ei tulisi omistaa niitä. Ei edes jokaisen heppaihmisen tulisi omistaa itse hevosta. Hevoset ovat valtava sitoutuminen aikaan sekä valtava emotionaalinen ja taloudellinen sitoutuminen. Hevosen omistaminen ei todellakaan ole heikkohermoisille (tai lompakkoaan kiristävälle)! Tässä on joitain asioita, jotka suosittelemme käymään läpi ennen, kuin päätät ostaa hevosen.

 

  • Ilmoittaudu säännöllisille ratsastustunneille (vähintään kerran viikossa) hyvän valmentajan tai ohjaajan silmän alle.
  • Harkitse hevosen kokonaista tai osittaista vuokrausta vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Vuokraus on järjestely, jossa maksat joko kiinteän maksun tai osan hevosen kuluista vastineeksi kyseisen hevosen ajoajasta. Tyypillisessä ylläpitosopimuksessa otat vastuullesi hevosen kaikki kulut ja hoidon. Yleensä taas osavuokrauksessa omistaja on ensisijaisesti vastuussa näistä kuluista ja toimenpidoista. Pyydä valmentajaa tai opettajaa suosittelemaan sopivaa vuokrauspaikkaa. Monilla valmentajilla saattaa myös olla tarjolla vuokrattavia hevosia. 
  • Hevosen ostamista kannattaa harkita vain, jos hevosen vuokraaminen ei tarjoa sinulle tarpeeksi ”hevosaikaa”. Hevosen ostaminen on valtava sitoutuminen, aivan kuten koiran omistaminen tai vauvan saaminen. 

 

stables-3799710_1280

 

Hevosen ostobudjetti

Ensimmäisen hevosen ostajat kysyvät usein, kuinka paljon heidän pitäisi käyttää rahaa hevoselle. Vastaus riippuu siitä, mitä haluat saavuttaa tällä hevosella. Jos haluat vain mennä ratsastamaan ja pitää hauskaa ja ehkä kilpailla paikallisella tasolla, sinun pitäisi pystyä löytämään sopiva hevonen 5000 euron hintaan tai jopa edullisemmin (jonkin verran on hinnoissa varianssia alueesi paikallisten hevosmarkkinoiden perusteella). Rahoittaaksesi hevosesi, voit hankkia myös avuksesi lainaa. Joustoluotto on tähän oivasti sopiva lainamuoto, sillä voit käyttää tämän lainan rahoja myös tarvikkeiden ja hoitovälineiden hankintaan. 

Jos sinulla on vakavampia aikomuksia osallistua kilpailuihin, kysy valmentajalta, mitä sinun pitäisi olla käytössä sopivalle hevoselle. Muista, että ensimmäinen hevosesi voi olla ns. ”starter-hevonen” – hevonen, joka on turvallinen sinulle ja auttaa sinua oppimaan hevosen perustiedot. Vaikka haluat ehkä tulevaisuudessa kilpailla kansallisella tai maailmanlaajuisilla tasoilla, ensimmäisen hevosen ei tarvitse olla juuri se hevonen, joka vie sinut huipulle.

 

Hoitokulut kuukausittaiseen budjettiin

Yksi tärkeä asia on tietää, että hevosen alkuperäinen ostohinta on vain pieni osa menoista. Tässä on joitakin kohteita, jotka sinun tulisi budjetoida kuukausittain suunnilleen suuruusjärjestyksessä:

 

  • Tallipaikka. Tämä vaihtelee täydellisestä hoidosta, johon kuuluu ruokinta, tarhaus ja karsinan puhdistus. Tallin pitäjä tekee kaiken työn ja tarjoaa usein rehun sekä tilat.  Omahoitoon kuuluu vain paikka hevosen pitämiseen.
  • Oppitunnit. Vaikka sinulla olisi jo ollut useita vuosia oppitunteja, sinun tulisi jatkaa harjoittelua, jotta taitosi kehittyvät edelleen. Jatkuva yhteistyö ammattitaitoisen valmentajan kanssa voi auttaa ehkäisemään ongelmia ja ratkaisemaan jo syntyneet ongelmat. Kun harjoittelet paljon, ratsastus on turvallisempaa.
  • Kilpailut. Haluat ehkä osallistua hevosellasi ainakin joihinkin pienempiin kilpailuihin tai muihin tapahtumiin, joihin sisältyy osallistumismaksut, hevosen kuljetus sekä kisavaatteet ja -varusteet. 
  • Kengitysseppä: Hevosesi kengät vaativat säännöllistä hoitoa 6-8 viikon välein ja kustannukset riippuvat siitä, minkä tyyppistä vuolua ja kenkää hevonen tarvitsee sekä paikallisista markkinoista. 
  • Eläinlääkäri. Hevosesi vaatii tarkastuksia vähintään kahdesti vuodessa ja madotusta tarpeen mukaan. Pyydä eläinlääkäriä suosittelemaan sinulle rokotus- ja madotusohjelmaa. Hätätilanteiden varalle on hyvä olla budjettia ja vakuutusta kannattaa myös harkita.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus