Aada Purasesta ja Dioradus G.:stä kenttäratsastuksen Suomen mestari

Aada Purasesta ja Dioradus G.:stä kenttäratsastuksen Suomen mestari

Kenttäratsastuksen Suomen mestaruuskilpailuissa Ypäjällä vasta 21-vuotias Aada Puranen piti kärkitilansa tyylittelemällä maastokokeesta maaliin vain muutamalla aikavirheellä. Hän voitti samalla perinteisen Mannerheimin kenttäratsastuskilpailun. Viime vuoden Suomen mestari Axel Lindberg jäi hopeasta vajaat kaksi virhepistettä. Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho oli pronssilla Madame Schnabelilla.

Lapinlahtelainen Puranen ei ollut vielä ehtinyt sisäistää kultaansa heti palkintojen jaon jälkeen. Hän kehui vuolaasti Dioradus G.tä. – Se on mahtava, suoraviivainen ja yrittää aina kaikkensa. Ja sitten sillä on aina pilkettä silmäkulmassa. Ei tule tylsää sen kanssa. – Maastorata oli oikein kiva ja sujuva. Kaikki meni niin kuin piti mennä. Koulussahan on aina parannettavaa, ja esteissä kun saisi vielä sen yhden puomi pois, niin sitten kaikki olisi hyvin, analysoi Puranen suoritustaan.

Axel Lindberg valitsi kolmesta hevosestaan Cascadan SM-kilpailuun ja kilpaili muilla kolmen tähden luokkavoitosta. – Kyllä hopea maistuu ihan hyvältä, ansaittu voitto Aadalle. Tietenkin aina toivoisi, että tulisi se nappisuoritus, mutta tosi tyytyväinen kyllä siihen, miten hevoset toimivat. Koulussa oli ehkä eniten petrattavaa, ja esteillä yksi puomi pois, niin sitten olisi ollut kärkitaistossa Cascadan kanssa. Näin tällä kertaa, sanoi sipoolainen Axel Lindberg.

– Bona [Bonapartis] sai viime vuonna nauttia menestyksestä, niin Cascada sai sitten tänä vuonna. Kaikki neljä hevostani ovat hyvänä päivänä aika samalla tasolla suorittavat, joten sillä tavalla olisi voinut valita kummin päin tahansa. Cascada on tuntunut hyvältä viime aikoina.

Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho ja 14-vuotias Madame Schnabel olivat jälleen mitaleilla, pronssi oli ratsukon kolmas ja hopeisiakin on jo aiemmilta vuosilta kaksi. – Mun hevonen hyppäsi eilen todella hyvin, ja ne virheet, mitä saimme, olivat ihan satulan päällä. Me olimme yllättyneitä siitä, miten hyvin se suoritti derbykentällä, mikä ei ole sen vahvuusaluetta. – Maastossa minulla oli pitkästä aikaa todella helppoa ja hauskaa maastoradalla. Kaikki meni niin kuin pitikin. Se oli kyllä kiva rata mennä, kuvaili sastamalainen Kiviniitty-Ranta-Aho. – Jos nyt joku vuosi tulisi se kultainen mitali, mutta Aada oli nyt parempi, se meni parempiin suihin nyt tällä kertaa.

Elmo-Laiho-Bali-Finnderby-2023-kentta-nuorten-lajimestaruus-kuva-SRL-Hanna-Heinonen

Elmo Laiho kiri maastossa nuorten mestariksi

Nuorten lajimestaruuskilpailussa Elmo Laiho, 20 ja Bali nousivat maastokokeen jälkeen voittoon. Maastokokeen ihanneaika osoittautui tiukaksi, ja kaikki nuoret saivat virhepisteistä ylitetystä ajasta. Elmolla aika ylittyi 13 ja pikkuveljellä Anselmi Laiholla ja Krogårdens Tenorilla 32 sekunnin verran, mikä pudotti 17-vuotiaan Anselmin toiseksi. Forssalainen juniori tähtää tänä kesänä ikäryhmänsä Euroopan mestaruuskilpailuihin.

– Maasto meni todella paljon paremmin kuin yksikään aikaisempi maastorata, mitä olen tänä vuonna tehnyt. Olen todella tyytyväinen siihen. Vähäsen tuli aikaa, mutta se oli kokonaisuudessaan todella hyvä, kehui Elmo Laiho vasta 7-vuotiasta hevostaan Balia.

Laiho on viettänyt viimeisen vuoden Saksassa hevostöissä, ja jatkaa Ypäjän jälkeen takaisin. Toisella hevosellaan Riverrun hän tähtää nuorten EM-kilpailuihin, jos saa heinäkuussa kvaalituloksen Luhmühlenissä kolmen tähden tasolla.

Anselmi Laiho teki omien sanojensa mukaan tyhmän virheen radalla, jonka seurauksena aikavirheitä kerääntyi melkoisesti. Rata tuli käveltyä kahteen kertaan, mutta siitä huolimatta radalla tapahtui kömmähdys, syy tähän löytyi satulasta. Ratsukko joutui siksi tyytymään hopeaan. – Muutenhan se oli oikein hyvä rata, oikein sujuva, totesi vähäsanaisesti tapahtumaa kuvaillut Anselmi. – Tämä oli todella hyvä valmisteleva kisa PM:iä ajatellen, teknisyyttä löytyi radasta. Hyvillä mielin PM:iin, ne ovat seuraava tällainen isomman luokan kisa.

Junioreiden vuoden 2022 Suomen mestari Julia Nikkanen, 17 ja Duchesse Jeane d´Arc laukkasivat maastoradan hyvässä ajassa, mutta saivat yhdestä kiellosta 20 virhepistettä ja jäivät kolmanneksi. – Oli ihan onnistunut viikonloppu, mutta jokaisessa lajissa kävi sellaisia pieniä, ärsyttäviä virheitä. Että pientä hienosäätöä vielä ja sitten on hyvä. – Kyllä maasto on kaikista hauskin, ja se on kiva, kun hevonen tykkää myös, se on ihan täpinöissään lähtökarsinassa lähtemässä karsinasta radalle, se on aina kiva.

– Maastossa tuli yksi ohimeno pienelle, kapealle risulle, jonka jälkeen oli jyrkkä alamäki. Hevoseni jäi vähän katsomaan yleisöä, ja olisi voinut itse olla vielä tarkempi. Ajattelin, että se oli niin hienosti mennyt koko alkuradan, että kyllähän se tästä nyt menee, mutta ei sitten mennytkään. Ja minua ärsytti heti.

Kahden tähden kilpailun voitti ylivoimaisesti Julian äiti, kolminkertainen Suomen mestari Tuija Rosenqvist ja FF Pacemaker lopputuloksella 31.4 virhepistettä. Ratsukko teki loistavan koulukokeen tuloksella 75 prosenttia maksimipisteissä ja hyppäsi rataesteet virhepisteittä. Kolmen kilometrin maastokoe ja 22 estettä sujuivat muutamalla yliaikavirheellä.

Kuvat: Hanna Heinonen ja Heidi Lammi / SRL

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *