Henri Ruoste maanantaina toinen, Anna Tallberg jatkaa ennätysten tekoa

Henri Ruoste maanantaina toinen, Anna Tallberg jatkaa ennätysten tekoa

Olympiakouluratsastaja Henri Ruoste nousi kertarysäyksellä kansainväliseen menestykseen uusvanhalla hevosellaan Campari. Ruoste ja Campari sijoittuvat maanantaina toiseksi Hagenin Grand Prix´ssä pitkän kisatauon jälkeen. Ja mikä parasta, tulos oli muikea 73,935 prosenttia maksimipisteistä. Suomalaisista Anna Tallbergin ja Grevens Zorron upea tulos 72,826 prosenttia ja kolmas sija olivat toinen merkittävä ilonaihe. Yvonne Österholmin ja Ironman H:n muuten laadukkaaseen ohjelmaan mahtui tänään isoja virheitä ja ratsukon tulos 69,000 prosenttia riitti kahdenteentoista sijaan.

Ruosteen ja 15-vuotiaan Campari-ruunan tulos oli loistava, eikä vähiten siksi, että Ruoste itse on kilpaillut kansainvälisesti viimeksi lähes vuosi sitten ja Camparilla on ollut loukkaantumisen aiheuttama yli neljän vuoden tauko. Lahjakas Campari on Ruosteen omien sanojen mukaan yksi hänen parhaista hevosistaan, jos ei paras. Onkin erinomaista, että ratsukko pääsee vihdoin näyttämään taitojaan kotitallin ulkopuolelle.

– Kolme tuomareista asetti Henrin ykköseksi. On todella hienoa, että Henrillä on taas tällainen kisahevonen ja että Anna on nostanut tulostasoaan. Maajoukkuevalmentaja Rien [van der Schaft] oli paikanpäällä ja sanoi, että myös Yvonnen suorituksessa oli paljon positiivista, sanoo Suomen Ratsastajainliiton urheilupäällikkö Jutta Koivula.

Uutena valmentajana Dufour 

Anna Tallberg ja 13-vuotias ruuna Grevens Zorro edustivat Suomea viime kesänä Herningin MM-kilpailuissa. Tanskassa asuvan ja valmentautuvan ratsukon tulostaso Grand Prix´ssä on jäänyt tähän asti alle 70 prosentin, joten maanantain ennätystulos nosti ratsukon aivan uudelle tasolle. Tallberg sai ohjelmassaan ensimmäistä kertaa useamman yhdeksikön piaffesta, ja sai palkintojenjaossa päätuomari Katarina Wüstilta kehuja klassisesta, kauniista ratsastuksestaan. – Kyllä on todella ihana fiilis! Olen tosi, tosi iloinen, ja tuntuu, että meillä on vieläkin parannettavaa, vaikka olenkin erittäin tyytyväinen tällaisiin pisteisiin, riemuitsi Anna Tallberg palkintojenjaon jälkeen.

Ratsukon edellinen kansainvälinen rata on viime kesältä, joten yli puolen vuoden tauon aikana on tapahtunut suuri kehitysharppaus. – Olen muuttanut takaisin Kööpenhaminaan ja minua valmentaa nykyään Cathrine Dufour [kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiapronssimitalisti]. Fia [Mikaela Fabricius-Bjerre] valmensi minua kolme kertaa viikossa, kun muutin Tanskaan. Daniel [Bachmann Andersen], jonka luona olin 1,5 vuotta, valmensi minua 3-4 kertaa viikossa. Hän teki minun ratsastukseeni isoja muutoksia ja teki minusta GP-ratsastajan. Nyt käyn valmennuksessa kerran viikossa, ja joudun itse keksimään kotona ratkaisut, olemmehan radallakin yksin. Se on auttanut minua paljon ja olen kehittynyt todella paljon ratsastajana, kuvailee Tallberg muutosta.

Österholm sanoi suoraan olleensa pettynyt rataansa. Hieman alle 70 prosentin tulos olisi vielä vuosi sitten saanut hänet tyytyväiseksi, mutta nyt aineksia oli paljon parempaan. – Virheitä tuli ihan liikaa. Kolme isoa virhettä ja ala-arvoisia pisteitä kahden kertoimella. Ärsyttää, kun tiedän, miten hyvä tulos olisi ilman niitä ollut, harmitteli Österholm. – Mutta oli radassa paljon hyvääkin, kuten monet minua muistuttivat, totesi Österholm.

Henri-Ruoste-kuva-Sonja-Holma

Ruoste ei enää tiistaina radalla

Anna Tallberg jatkoi tiistaina ennätystensä tekoa. Ratsukon tulos oli Grand Prix Specialissa 70,809 prosenttia maksimipisteistä. Tallberg sijoittui viidenneksi, kun voitto meni jälleen tanskalaiselle, Tallbergin entiselle valmentajalle, Daniel Bachmann Andersenille Zippo M.I.llä (72,574%). Henri Ruosteen puoliso Senta Kirchoff oli toinen L´Arbustella (72,128%). – Tänään oli myös oikein hyvä fiilis radalla. Tuli valitettavasti aika kalliita virheitä, mitkä tietenkin jäivät vähän hampaankoloon ärsyttämään, mutta siitä huolimatta saimme uuden ”personal best” tuloksen specialista. Kiva, että tuomarit kuitenkin nyt haluavat antaa pisteitä, että pääsimme niillä kalliilla virheilläkin kuitenkin melkein 71 prosenttiin, kertoi Anna Tallberg kotimatkallaan.

Virheet tulivat ravisulussa, jossa ratsukon yhteistyössä tuli pieni väärinkäsitys ja molemmissa laukanvaihdoissa joka askeleella. – Yleiskuva ja -fiilis oli todella paljon parempi. Hyvillä mielin ajan kotiin ja odotan kauden jatkoa. Tästä on hyvä jatkaa.

Ruoste ei lähtenyt tiistaina enää radalle Camparilla, sillä hän ei katsonut hevosen olevan vielä fyysisesti siihen valmis. Camparia on valmennettu vasta kahdeksan kuukauden ajan usean vuoden laiduntauon jälkeen. Maanantain Grand Prix oli hevoselle vasta uran toinen kokonaisena ratana, ensimmäisen se suoritti kotitallilla. Ratsukon seuraava kilpailu on kuukauden kuluttua, sillä Ruoste haluaa antaa hevoselleen rauhassa aikaa vahvistua.

Ruoste oli maanantain suorituksen jälkeen luonnollisesti onnellinen, sillä 15-vuotiaan Camparin GP-debyyttiä on odotettu pitkään. Se oli valmis kansainväliselle GP-tasolle 10-vuotiaana, mutta loukkaantui juuri silloin. – Se tuli viisi vuotta myöhässä, toteaa Henri Ruoste.

Camparilta puuttuu Ruosteen mukaan vielä pitkäkestoista voimaa, sillä sen hankkimiseen kahdeksan kuukautta on liian lyhyt aika. Sitä ennen hevonen eli yötä päivää laitumella parin vuoden ajan. – GP-radalle tarvittavan voiman saaminen kestää pitkään. Sen kanssa pitää pysyä maltillisena. Tehdä vähän hitaammin, kuin mitä toivoisin ja ilman sen loukkaantumishistoriaa.

Ruoste olisi mielellään odottanut kilpailemisen aloittamista vielä kolmisen kuukautta, mutta Euroopan mestaruuskilpailut ja niiden kvaalitulosten kerääminen aiheuttavat aikapaineita. Koulujoukkue tavoittelee EM:sta joukkuepaikkaa Pariisin olympialaisiin. Jos joukkuepaikkaa ei onnistuta saavuttamaan, on Ruosteella mahdollisuus saavuttaa Pariisiin maapaikka henkilökohtaisten tulosten perusteella, kuten hän saavutti Kontestro DB:llä Tokion olympialaisiin. – Aika loppuu joka tapauksessa kesken. Täytyy nyt katsoa, miten se kehittyy seuraavat pari kuukautta.

Voiman hiipuminen tuntui radalla laukkapirueteissa ja esimerkiksi käynnissä, jossa Camparin askeleet eivät olleet aivan niin lennokkaat. Teknisesti erittäin taitavan Camparin paras puoli on kuitenkin sen luonne.

Kuvituskuvat: SRL / Equestrian Media Services, Sonja Holma

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *