Hevosurheilu ja kilpailujen suoratoistaminen

Hevosurheilu ja kilpailujen suoratoistaminen

Hevosurheilu on ympäri maailmaa todella suosittua. Suomessakin se vetää ruudun ääreen keskimäärin 60 000 katsojaa. Hevosurheilussa on useita alalajeja, kuten poolo, kenttäratsastus, laukkaurheilu, kouluratsastus sekä esteratsastus. Monet näistä kuuluvat jopa osana kesäolympialaisia. Tiettävästi hevosurheilua on harrastettu jo ennen ajanlaskun alkua. 

Harmillisesti Suomessa ei televisioida kansainvälisiä kilpailuja. Ei ainakaan tarpeeksi suurella painoarvolla. Perinteiset joukkuelajit, kuten jääkiekko ja jalkapallo menevät aina ruutuajassa hevosurheilun edelle. Nykyään tapahtumia voi kuitenkin seurata netissä, muutaman niksin avulla – täysin laillisesti ja turvallisesti.

Kerromme tässä artikkelissa, kuinka hevosurheilua voi katsoa netissä. Avaamme myös suosituimmat alalajit, joita suoratoistetaan maailmalla kaikkein eniten.

Miten hevosurheilua televisioidaan?

Hevosurheilua ei juurikaan näytetä kotimaisessa televisiossa. Jonkin verran sitä on, ja lähetykset näytetään pääasiassa Ylellä sekä kanava 26:lla. Keskimäärin lähetys vetää puoleensa 60 000 silmäparia. Se on iso lukema, mikä kertoo hevosurheilun suosiosta Suomessa. Siitäkin huolimatta televisiointi on verrattain vähäistä, jos verrataan vaikka jalkapalloon, jääkiekkoon tai yleisurheiluun.

VPN-yhteyden avulla voit suoratoistaa ilman rajoituksia

Olet varmasti tietoinen, että monet hevosurheilun tapahtumat jäävät Suomessa ilman toivottua ruutuaikaa. Vuonna 2022 järjestetään esimerkiksi Sunshine Tour Spain, Global Dressage Festival sekä British Equestrian Sport. Haluatko suoratoistaa hevosurheilun suurimpia tapahtumia ympäri maailmaa?

Se onnistuu VPN-verkon avulla. Voit muuttaa virtuaalisen sijaintisi Iso-Britanniaan tai Espanjaan, ja hyödyntää eri suoratoistopalveluita. Käytännössä oma IP-osoite vaihdetaan, sekä sijainti vaihdetaan Suomesta toiseen maahan. Valitse BlufVPN palvelin ja piilota IP osoitteesi. 

Yksi suosittu suoratoistopalvelu on Dream Sports Tv. Valitse hevosurheilu (equestrian), ja nauti suurtapahtumien live-striimauksesta. Monia muitakin palveluita on tarjolla, jotka löytyvät nopealla googlettelulla. Valitettavasti suomalaisia suoratoistopalveluita ei ole – ainakaan tällä hetkellä.

Hevosurheilun eri alalajit

Hevosurheilu pitää sisällään useita alalajeja. Osa niistä on suosiossa muiden yläpuolella, mikä näkyy tapahtumien televisioinnissa. Käydään seuraavaksi lävitse hevosurheilun viisi (5) televisioitua ja suosituinta alalajia – niissä on tapahtumia vaikka muille jaettavaksi.

Hevosurheilun suosituimmat alalajit:

  • Laukkaurheilu
  • Kouluratsastus
  • Kenttäratsastus
  • Poolo
  • Esteratsastus

 

cinematographer-2808321_1280-1024x576

 

Laukkaurheilu

Laukkaurheilussa hevoset laukkaavat kilpaa eri pituisia matkoja. Hevosen kyydissä on “jockey”, eli ratsastuksen ammattilainen. Laukkaurheilussa on yleensä ovaalin muotoinen rata, jota kierretään jopa useampi kilometri.

Laukkaurheilussa järjestetään kisoja sileällä radalla sekä esteradoilla. Lajilla ei ole niin sanottua “pääorganisaatiota”, joten säännöt vaihtelevat maittain. Lajin suuresta suosiosta kertoo rahat, mitkä kilpailuissa pyörivät. Kalleimmat hevoset voivat maksaa yli miljoona euroa. Laji on suosittu kohde urheiluvedonlyönnissä.

Kouluratsastus

Kouluratsastuksessa hevosen ja ratsastajan vuorovaikutus on kaiken A ja O. Liikesarjat tulee tehdä mahdollisimman huomaamattomasti. Vuorovaikutuksen tulisi olla ulospäin eleetöntä, etteivät katsojat sitä edes huomaisi. Tuomarit rokottavat ankarasti, jos ratsastaja käyttää apuja liian näkyvästi.

Kouluratsastus tunnetaan piireissä koko lajin perustana. Maallikon silmin laji voi vaikuttaa mitäänsanomattomalta, koska ns. temppuja kouluratsastuksessa ei ole. Lajin harrastajat kuitenkin arvostavat tätä hevosurheilun muotoa paljon – koska se on äärimmäisen haastavaa.

Kenttäratsastus

Kenttäratsastus on viihdyttävä ja monipuolinen hevosurheilun alalaji. Se on kuulunut olympialaisiin 1900-luvun alusta lähtien. Kenttäratsastuksessa yhdistyy monet lajit, kuten kouluratsastus, esteratsastus sekä maastoratsastus. Erilaiset suoritteet tulee tehdä tietyn ajan sisällä ilman virheitä. Hevoselta ja ratsastajalta vaaditaan nopeutta, voimaa, taitoa sekä loistavaa yhteishenkeä.

Kenttäratsastus on vaativa laji hevoselle. Hevosen kunto tarkistetaan jopa viisi (5) kertaa suorituksen aikana, alan ammattilaisen toimesta. Näin eläin ei tule kärsimään, ja suoritus tulee tarpeen vaatiessa lopettaa – jos hevonen ei ole toimintakuntoinen.

Poolo

Poolo on joukkuelaji, jossa käytetään mailoja sekä palloa. Peliä kuitenkin pelataan hevosen selästä. Poolo on yksi vanhimmista hevosurheilun lajeista. Se on tiettävästi lähtöisin Iranista 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua (eaa). Suomessa peliä pelataan Finnish Polo Association ry:n säännöillä.

Suomessa poolo on tuore laji, koska sitä alettiin harrastamaan 1989. Laji ei ole kuitenkaan noussut merkittävään suosioon, koska Suomessa harrastajia on liian vähän. Pieni joukko kuitenkin kisaa ulkomailla sekä Suomen pienissä turnauksissa.

Esteratsastus

Esteratsastus lienee kaikkein tunnetuin hevosurheilun muoto. Laji on mukana myös olympialaisissa. Tavoitteena on suorittaa tietty määrä esteitä, tyylipuhtaasti ja mahdollisimman nopeasti. Hevoselta ja ratsastajalta vaaditaan loistavia taitoja yhdessä, etenkin kurinalaisuutta. 

Suomessa on useita esteratsastajia. Suomalaiset eivät kuitenkaan ole menestyneet suurissa tapahtumissa, kuten olympialaisissa. Maamme olympiaratsastajiin kuuluvat mm. Elmo Jankari, Piia Pantsu, Kyra Kyrklund ja Christopher Wegelius.

Yhteenveto

Hevosurheilu on maailmalla äärimmäisen suosittua. Ei se muuten olisi mukana kesäolympialaisissa. Suomessa lajia arvostetaan liian vähän. Etenkin televisioinnin suhteen olisi paljon parannettavaa. Vuonna 2022 tapahtumien seuraaminen onnistuu netissä, VPN:n sekä suoratoistopalvelun kautta. 

Jos haluat katsoa laukkaurheilua esimerkiksi Briteistä, Espanjasta tai Ranskasta, tulee sinun turvautua VPN-yhteyden apuun. Se on täysin laillinen keino suoratoistaa urheilua ilman rajoituksia. Muista valita luotettava suoratoistopalvelu – niitä on runsaasti tarjolla. 

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

 

Author Image
Toimitus