Maailman tunnetuin estelaukkakilpailu Grand National

Maailman tunnetuin estelaukkakilpailu Grand National

Englannin Liverpoolissa järjestettävä estelaukkakisa Grand National kerää vuosittain tuhansia katsojia. Millaiset kisat oikein ovat kyseessä ja miksi ne vetävät niin paljon kävijöitä joka vuosi?

Kyseessä klassikkokisa

Tällä aikakaudella laukkaurheilu näyttää antavan enemmän jännitystä täysin maallikoille hevoskisojen seuraajille kuin kouluratsastus tai vaikkapa ravit. Ehkäpä juuri siksi myös Grand National kerää niin paljon katsojia vuosittain. Vauhdikas laukkakisa ja siihen yhdistetyt hypyt luovat täysin omanlaisensa hevosharrastamisen muodon, joka vie sekä pitkäaikaisten hevosharrastelijoiden mielenkiinnon mutta saa myös ei-hevosihmisten huomion.

Grand Nationalia on järjestetty vuodesta 1839, vaikkakin joidenkin historioitsijoiden mukaan jo vuodesta 1836. Vuosien 1836-1838 kisapaikkoja ei kuitenkaan tiedetä, joten niiden vuosien kisoja ei pidetä virallisina. Suurin osa kisoista on järjestetty Liverpoolissa Aintreen kilparadalla. Kilparata on siitä erikoinen, että se sijaitsee asuinalueella. Itse kisoista on tullut jonkinlainen kulttuurinen tapahtuma koko maassa ja ei ole montaa, joka ei tietäisi Grand Nationalista. Kisan pituus on 6,907 metriä, jota värittävät matkan varrella olevat esteet. Tämä tekee kisasta tavallista odottamattomamman verrattuna tavallisiin laukkakisoihin. Sen johdosta ihmiset tuntuvat myös lyövän vetoa näissä kisoissa tavallista enemmän.

Osallistujamäärä vaikuttaa suoraan siihen, miten näissä kisoissa kannattaa ratsuihin veikata. Grand Nationalin kaltaisissa suurissa kisoissa voi tapahtua viime hetken muutoksia, jos hevonen tai ratsastaja esimerkiksi loukkaantuu. Grand Nationalin osallistujamäärissä voi siis tapahtua isojakin muutoksia vain hetkiä ennen tapahtumaa ja osallistujaluvut saattavat vaihdella missä tahansa 40-60 ratsun välillä. Vedonlyöjät ottavatkin siis nämä osallistujaluvut huomioon tehdessään vetojaan – sama pätee myös pokerissa. Oli kyseessä minkä tahansa lajin turnaus, pätee niihin usein samat periaatteet. Mitä enemmän osallistujia on, sitä enemmän erilaisia lopputuloksiakin voi olla. Siispä myös vedonlyöntistrategia tulisi muuttaa sen mukaiseksi. Pokerissa tämä näkyy pelaajien pienempinä panoksina ja hevoskisoissa vedonlyöjien kumpaankin suuntaan suuntautuvissa vedoissa.

Hevoskilpailuissa ja muussa urheiluvedonlyönnissä pelipäivän olosuhteet ovat yksi keskeisistä tekijöistä, joihin tutkijat, analyytikot ja fanit pistävät huomionsa. Esimerkiksi sateinen päivä kilparadalla tai ratsastajan hyvinvointi voivat molemmat muuttaa olosuhteet ja näin ollen itse lopputuloksen täysin. Pokeripöydässä tämä voi näkyä esimerkiksi muiden pelaajien pelityylissä – osa pelaa aggressiivisemmin kuin toiset ja tämä jos joku vaikuttaa myös omaan pelaamiseen. Tilanteenarviointikykyä tarvitaan siis myös hevosradalla.

horseracing-2778321_1280-1024x682

Hevosilta vaaditaan voimaa ja kestoa

Grand National on, kuten jo mainittu, estelaukkakisa, jossa hevoset juoksevat pitkän matkan sekä hyppäävät matkan varrella olevat esteet. Hevosilta vaaditaan siis paljon voimaa ja kestävyyttä, jotta pitkän matkan kulkemisen lisäksi ne jaksavat hypätä vielä matkan loppupuolellakin. Yhteensä 6,907 metrin pituinen rata esteineen on kova suoritus ja hevonen tulee olla tähän hyvin treenattu. Yhteensä hyppyjä radalta tulee 30 kappaletta – radalta löytyy 16 estettä, joista 14 yli ratsukkojen tulee hypätä kahdesti ja kahden viimeisen yli vain kerran, tästä muodostuu luku 30. Esteet ovat kiinteitä pensasesteitä, joista yhdestä löytyy myös vesihauta. Kyseessä ei ole mitään helppoja esteitä, vaan ne ovat erittäin haastavia sekä hevoselle että ratsastajalle.

Kun ratsukot saavuttavat kaksi viimeistä estettä toisella kierroksellaan, alkaa kisan viimeinen ponnistus. Näiden esteiden jälkeen seuraa suora, jossa ratsukot päästävät viimeiset voimansa laukaten suoran loppuun. Näistä hetkistä onkin muodostunut monia Grand Nationalin unohtumattomimpia muistoja.
Mitä ratsastajiin tulee, olivat ne alkuun monena vuotena amatööriratsastajia. Ennen pitkään amatöörit vaihtuivat ammattiratsastajiin, sillä amatööriratsastajat eivät ole olleet palkintopalleilla sitten vuoden 1990.

Britannian suurimmista urheilutapahtumista

Grand National on tärkeä kisa briteille ja se kätkee sisälleen paljon historiaa. Grand Nationalin ensimmäinen voittanut hevonen oli nimeltään Lottery. Eniten kisan voittoja on taas kertynyt Red Rum -nimiselle hevoselle, joka voitti kisat vuosina 1973, 1974 ja 1977. Eniten voittoja kerännyt jockey taas on 1800-luvulla kisannut George Stevens, joka voitti yhteensä viisi kertaa.

Kisat on järjestetty miltei joka vuosi sitten vuoden 1839, paitsi vuosien 1941-1945 aikana maailmansodan vuoksi. Ensimmäisen maailmansodan aikaan vuosina 1916-1918 kisat järjestettiin eteläpuolella Lontoota Gatwickin laukkaradalla. Muita poikkeuksia on ollut esimerkiksi vuonna 1993, jolloin kilpailun tulokset jouduttiin mitätöimään varaslähdöstä johtuen.

Grand National on kisa, jossa kyse on sekä ratsukoista mutta myös paikalle saapuvasta yleisöstä. Yleisöllä on tapana pukeutua hienoihin asuihin hattuineen ja muine koristeineen. Nähtävää on siis sekä itse kilparadalla että yleisössä. Grand National, joka on Ison-Britannian yksi suurimmista urheilutapahtumista, kerää vuosittain TV-katsojia maailmanlaajuisesti jopa huimat 600 miljoonaa. Britannian lisäksi kisa televisioidaan yli 140 muuhun maahan. 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus