Vierailu hevoskouluttaja Tobbe Larssonin luona: “Jokaisen pitäisi opetella hevosen käytöstä ja luonnetta”

Vierailu hevoskouluttaja Tobbe Larssonin luona: “Jokaisen pitäisi opetella hevosen käytöstä ja luonnetta”

Kun ruotsalainen hevoskouluttaja Tobbe Larsson esiintyi pari vuotta sitten Suomessa, sovimme, että Playsson.netin ja Hevoslehti Riden tiimi kyläilee vuorostaan Ruotsissa Larssonin tilalla. Reissu Ystadiin, Sjörup Prästgårdiin pitkittyi oikein urakalla, koska koronapandemia ensin esti ja sen jälkeen rajoitti rajusti kaikkea matkustamista.

Niinpä oli ilo ja kunnia päästä tämän vuoden heinäkuun loppupuolella vihdoin matkaan ja hoitaa to do -listalla odottanut vierailu Tobben luona. Tobben lisäksi pääsimme haastattelemaan muitakin mielenkiintoisia henkilöitä, jotka vaikuttavat Sjörup Prästgårdissa.

Ystadista Dubaihin ja takaisin

Sjörup Prästgårdin sijainti Etelä-Ruotsissa on hyvin idyllinen viljapeltojen keskellä. Ystad on lähellä Malmötä sekä Tanskan rajaa, joten matka esimerkiksi Kööpenhaminan lentokentältä on lyhyt. Sjörup Prästgård oli ostettaessa huonossa kunnossa. Se on alun perin rakennettu vuonna 1863. Tobbe hankki tilan noin 20 vuotta sitten ja siitä lähtien sitä on remontoitu, rakennettu ja kehitetty eteenpäin. Tilalle on rakennettu maneesi sekä uusimpana ravintola, josta lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Tila on juurikin se paikka, jossa on kuvattu kaikkien tuntema TV-ohjelma Ponnyakuten (suom. Ponipulmia tai Apua ponini ei tottele) ja siellä järjestetään lisäksi suositut Tobbe Camp -leirit. Tobbe viettää kesät Ruotsissa ja osan vuodesta, 6-7 talvikuukautta Dubaissa. Siellä hänellä on asunto, mutta hevoset eivät Dubaihin matkusta, kuin korkeintaan mahdollista showta varten.

Tobbe päätyi Dubaihin esiinnyttyään aikoinaan Isossa-Britanniassa Wembleyllä. Samalla reissulla hän tapasi jo edesmenneen kuningatar Elisabet II:senkin. – Dubaissa riittää töitä hevosten kanssa. Autan esimerkiksi maajoukkueen estehevosten treenaamisessa, mutta myös TV-puolen hommia on, hän kertoo. – Voin yhdistellä töitä, kuten Ruotsissakin.

DSC_0030-1024x681

Monipuolinen kotitila

Kotitilallansa Tobbe keskittyy tällä hetkellä Open Home Training -näytöksiin sekä Tobbe Campeihin. Ratsastajat hakevat mukaan Tobbe Campille ja leirille päässeet tulevat tilalle treenaamaan Tobben kanssa. Leirit ovat jaettu erikseen nuorille sekä aikuisille.

Tilalla järjestettävät pienet esitykset, Open Home Trainingit, ovat 7 vuotta sitten keksitty konsepti. Yleisö ostaa liput ja Tobbe kertoo 45 minuutin ajan, miten hän treenaa hevosiaan näyttäen samalla niiden kanssa erilaisia tehtäviä. – Tänne saapuu kokonaisia perheitä. Tunnelma on aina mukava ja katsomossa on hyvä energia, Tobbe toteaa. – Isoilla areenoilla esiintyessä on niin paljon enemmän väkeä ja hälinää. Ihmisiä ei tavallaan edes näe, hän jatkaa. Tobbe on aikoinaan ollut mukana lukuisissa esityksissä muun muassa Helsingin Apassionatassa. – Kotishowssa ihmisiä pääsee tapaamaan, juttelemaan heidän kanssaan sekä jakamaan nimmareita ja ottamaan yhteiskuvia. Kotona tämä on yksinkertaista, ei pukuja tai kovalla olevaa musiikkia.

Myös Ponipulmien kaikki 120-130 jaksoa kuvattu tilalla ja ohjelmissa olleet vierailevat välillä muistelemassa kuvauspaikkoja. Vaikka Ponipulmia onkin saavuttanut suuren suosion jopa kansainvälisesti, siitä tuskin tulee enää uutta kautta. – Elämä on yhtä Ponnyakutenia, Tobbe sanoo. – Kuvaukset olivat hauskat, mutta äärettömän kiireiset. 14 päivän aikana kuvattiin 60 jaksoa, mukaan lukien castingit. – Täällä oli monta kuvauspistettä samaan aikaan ja juoksin niiden väliä, hän lisää. Uusimpana lisäyksenä tilalla on neljä vuotta sitten avattu ravintola, 15 minuter en kvart, jota pitää Tobben ystävä Alexander Muratore.

Opettele tuntemaan hevonen 

Yleensä Open Home Training -näytöksiin osallistuvalla yleisöllä on muutamia toistuvia peruskysymyksiä, kuten “voinko oikeasti tehdä näin oman hevosen kanssa?”. – Työskentelyni ei ole mitään erikoista, vaan sitä voi tehdä minkä tahansa hevosen kanssa. Yleisö näkee, miten hevoset käyttäytyvät ja reagoivat ja voivat sitten kokeilla itse kotitallillakin, Tobbe summaa.

Tobben ykkösvinkki on se, että jokaisen pitäisi opetella hevosen käytöstä ja luonnetta. Usein toiminnasta puuttuu maalaisjärki, eikä tunneta omaa hevosta niin hyvin, jos se asuu esimerkiksi täysihoitotallissa. Tallilla ei välttämättä vietetä hevosen kanssa niin paljoa aikaa. Tobbe yrittää pitää omia hevosiaan mahdollisimman simppelisti. Kesäisin ne ovat yöt ulkona ja osa osaa pihatossa. Ei turhaa loimittamista tai suojittamista. – Kuljetustilanteessakin niiden pitää oppia myös olemaan aloillaan ja rauhassa. Usein suojat tai pintelit vain lisäävät potkimista trailerissa tai autossa, hän sanoo. Muukin hoito tulee olla linjassa keskenään, kuten ruokinta. Ruokinnassa pitää tietää, mitä annetaan ja miksi pitäen sen yksinkertaisena. Tobbella on takana pitkä yhteistyö Krafftin kanssa, joka mahdollistaa laadukkaat rehut. Lisäksi hänellä on suomalainen eläinlääkäri Laura, joka on tärkeä osa tiimiä.

Suhde Suomeen

Ensimmäisen kerran Tobben vieraillessa Suomessa oli pakkasta yli -30 astetta. – Se oli hirveää! En ole koskaan kokenut niin kylmää, hän päivittelee. Pressitilaisuuksien yhteydessä Tobbe vasta ymmärsi, kuinka iso asia Ponnyakuten on täälläkin ollut. Ponnyakuten, tai Ponipulmia, oli kuitenkin ensimmäinen valtakunnallisesti Suomessa esitetty hevosaiheinen ohjelma. Tobbe pyrkii vierailemaan uudestaan Suomessa sekä mahdollisesti tulevaisuudessa myös Virossa.

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Penina Peltonen, Ia Blomqvist  

 

Lue Tobben haastattelu kokonaisuudessaan ja hevosvinkkeineen Riden seuraavasta nrosta 3/22. Mukana myös toinen artikkeli tilan toiminnasta! Tilaa Ride täältä.  

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *