Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) koululaiskyselyn 2022 tulokset julkaistiin eilen. Ratsastus nousi ykköseksi alakoululaisten tyttöjen toiveharrastuksena. Jopa 35 prosenttia vastanneista laittoi ratsastuksen kärkeen. Eläinkerho oli toisena (31 %) ja kuvataide kolmantena (29 %) harrastuksena.
Lapsilta ja nuorilta kysyttiin toiveharrastuksia, mitä harrastuksia he haluaisivat kokeilla ja mitkä ovat heidän tärkeimmät syynsä harrastamiseen. Koululaiskyselyyn vastasi noin 164 000 koululaista 1-9 -luokilta. Alakoululaisia vastaajista oli 104 000. Mukana oli 81 harrastusvaihtoehtoa. Koululaiskysely on osa Harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Kysely järjestettiin viidennen kerran.
– On todella hienoa nähdä, että ratsastuksen ja hevosten vetovoima säilyy vuodesta toiseen, erityisesti alakouluikäisten tyttöjen osalta. Harrastuksena se tarjoaa elämyksiä, kehittymisen mahdollisuuksia ja mahdollisuuden oppia vastuullisia toimintatapoja, toisten ihmisten ja eläinten kunnioittamista. Toivomme tietysti, että vetovoimainen ja tasa-arvoinen lajimme huomioitaisiin entistä paremmin ja tasapuolisemmin myös julkisen rahoituksen ja muun päätöksenteon osalta, Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen toteaa.
Joka neljäs koululainen haluaisi ratsastaa
Yhdistetyssä alakoululaisten tyttöjen ja poikien toiveharrastuksissa ratsastus sijoittui kahdeksanneksi (19 %). Pojilla ja yläkouluikäisillä tytöillä ratsastus ei mahtunut kymmenen kärkeen. Kaikista koululaisten harrastustoiveista kaikkien 81 lajin joukossa ratsastusta äänesti 25 prosenttia.
Harrastamisen tärkeimmät syyt ovat se, että harrastuksessa on kivaa, että tulee iloiseksi ja että voi kehittyä lajissaan paremmaksi. Kaksi vuotta sitten mieleinen harrastus puuttui kokonaan joka viidenneltä, nyt enää joka kuudennelta koululaista. Suurin osa heistä (58 %), joilla ei ole harrastusta, haluaisi löytää harrastuksen. Kaikista vastaajista uuden harrastuksen haluaisi aloittaa 51 prosenttia.
Tutkimuksessa kysyttiin kouluittain, mitä harrastuksia koulun oppilaat toivovat tai ovat kiinnostuneita kokeilemaan. Ratsastus nousi ykköseksi näillä paikkakunnilla: Ähtäri, Vihti, Vesilahti, Utsjoki, Turku, Teuva, Somero, Raasepori, Nurmijärvi, Ilomantsi ja Lapinlahti.
– Koululaiskyselyn vastauksissa näkyy kaksi tärkeää viestiä: harrastamisen tulee tuntua lapsesta ja nuoresta hyvältä sekä heitä kiinnostaa kokeilla monia eri lajeja ja aloittaa uusi harrastus. Näihin molempiin vastaamme Harrastamisen Suomen mallilla panostaen ohjaajien osaamiseen ja harrastustarjonnan monipuolisuuteen koulupäivän yhteydessä, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.
Koululaiskyselyn tuloksia käytetään Harrastamisen Suomen mallin toteutuksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee harrastusten järjestämistä koulupäivän yhteydessä koulun tiloissa tai muissa tiloissa kuten urheiluhallilla tai museossa. Harrastukset tulee valita kunkin koulun oppilaiden toiveiden mukaisesti. Harrastamisen Suomen malli on käytössä jo yli 90 % manner-Suomen kunnista.
Katso, kuinka monta ratsastuksesta kiinnostunutta koululaista löytyy sinun paikkakunnaltasi.
Kuvituskuvat: Pixabay, lähde: OKM.fi