Suomalaisratsastaja mukaan Hampurin Derbyyn

Suomalaisratsastaja mukaan Hampurin Derbyyn

Saksassa jo yli kaksikymmentä vuotta ammattiratsastajana työskennellyt Mikko Piirala pääsee sunnuntaina toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa, tiedottaa SRL. Piirala pääsi mukaan legendaariseen, lähes 100-vuotiaaseen Hampurin esteratsastuksen derbyyn hevosellaan Cayenne II. Ratsukko hyppäsi toisen karsintaluokan, 150 cm, perjantaina yhdellä pudotuksella ja sijoittui 21. tilalle. Ensimmäinen karsinta sujui kahdella pudotuksella.

– Kovalla työllä tähän on päästy. Yritän huomenna parhaani ja katsotaan, mikä on lopputulos, Mikko Piirala toteaa tyynesti. Perinteinen urheilijan kommentti on tässä tapauksessa enemmän kuin osuva, sillä Hampurin derbyrata on yksi maailman vaikeimmista radoista hypättäväksi. 1920-luvulla suunniteltu rata on säilyttänyt lähes alkuperäisen muotonsa. Estekorkeus on 155 cm, rata on 1230 metriä pitkä ja sisältää 17 estettä.

Se, mikä tekee siitä ainutlaatuisen, ovat derbyesteet. Ne poikkeavat merkittävästi perinteisistä esteratsastuksen esteistä ja muistuttavatkin kenttäratsastuksen maastokokeen tehtäviä. Yksi tämän vuotisen derbyn ennakkosuosikeista onkin saksalainen kenttäratsastuksen olympiakultamitalisti Sandra Auffarth Nupafeed´s La Vistalla.

Tunnetuimmat Hampurin derbyn esteistä ovat 3,5 korkea banketti ja valli (Große Wall), jolta ratsukot liukuvat alas lähes pystysuoraa rinnettä ja hyppäävät muutaman laukka-askeleen jälkeen 160 cm pystyn, ja kaksi metriä leveä (Pulvermanns Grab) pulvermannin hauta. Tapahtumassa vierailee vuosittain lähes 100 000 katsojaa, ja derby on yleisön ehdoton suosikkiluokka.

Piirala asuu vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Klein Flottbekin puistosta. Kotitallissa on kymmenen hevosta ja Piirala myös valmentaa. Hampurin derbyn hyppääminen on ollut hänen tavoitteenaan jo vuosia. Cayennesta hän on löytänyt hevosen, jolla on edellytyksiä derbyn hyppäämiseen. – Hyppäsin sillä neljä vuotta sitten kaksi karsintaluokkaa ja olisin saanut paikan sunnuntaille, mutta hevonen ei silloin tuntunut tarpeeksi kokeneelta. Rata on iso, paljon isompi kuin karsintaluokat ja pitkä.

Karsintaluokassa ratsukko tuli alas ongelmitta vallilta, mutta sai ainoan virheensä sitä seuranneelta pystyltä. – Iloitsin siitä, että se tuli niin hyvin alas, ja keskittymiseni katosi. Sunnuntaina jaetaan taas uudet kortit. Derbyradalla 160 cm lankku on heti yhden laukka-askeleen päässä vallista. Kun hevoset näkevät vallin päällä lankun, kaikki eivät suostu tulemaan alas.

Ratsukko on harjoitellut derbyä varten hyppäämällä derbyesteitä aiemman työnantajansa tallilla. Myös derbyn voittanut Carsten Otto Nagel on auttanut valmistautumisessa. – Cayenne antaa radalla hyvän tunteen, se on itsevarma ja tuo minulle itsevarmuutta. Isona hevosena se viihtyy parhaiten isoilla areenoilla. Kun tulen isolle radalle, hevonen tuntuu saman tien hyvälle.

 

Hampurin derby alkaa sunnuntaina 21.5. klo 15.00 Suomen aikaa. Kilpailua voi seurata ainakin maksulliselta ClipMyHorse.TV-nettistriimiltä: https://www.clipmyhorse.tv/en_EU/events/10098/deutsches-spring-und-dressur-derby

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

WordPress PopUp Plugin