Suomalainen hevosurheilu – mitä hevosen pitäminen vaatii?

Suomalainen hevosurheilu – mitä hevosen pitäminen vaatii?

Kaikkia ravi- ja ratsastusurheilua nimitetään yleisesti hevosurheiluksi. Ratsastusurheilu jakaantuu useampaan eri lajiin, kuten esteratsastukseen, laukka- ja raviurheiluun. Kenttä-, koulu- ja esteratsastuksessa kilpaillaan myös olympialaisissa. Hevonen ei kuitenkaan ole mikään kovin helppohoitoinen eläin, vaan sen pitäminen vaatii osaamista, aikaa ja rahaa.

 

Tallipaikka

Hevosen hoitaminen ja sen liikunnasta huolehtiminen vie useamman tunnin päivässä, vaikka hevonen olisikin täyshoitosopimuksella tallissa. Tallipaikan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja selvittää huolellisesti mihin on hevostaan viemässä. Kulkuyhteydet tallille ovat tärkeitä, sillä jos tallille ei pääse julkisilla liikennevälineillä, eikä itsellä ole autoa käytössä, voi matka muodostua ongelmaksi. Talliympäristön tulisi olla siisti. Hevonen tarvitsee tilaa, joten karsinan täytyy olla riittävän suuri. Eläinsuojelulaki asettaa hevosen pidolle tarkkoja vaatimuksia, joiden on toteuduttava. Raitis ilma on tärkeimpiä asioita, joten kannattaa tarkistaa, että tallin ilmanvaihto toimii, eikä ilma ole tunkkaista. Mikäli itse ei käy ruokkimassa hevosta, täytyy ruokinnasta tehdä sopimus. Ruokinta tulisi tapahtua mahdollisimman usein, vähintään 3-4 kertaa päivässä. Juomaveden tulee olla raikasta ja sitä pitää olla koko ajan saatavilla. Myös hevosen karsinan siisteydestä pitää huolehtia puhdistamalla se vähintään kerran päivässä.

Hyvän tallipaikan löytäminen voi välillä olla kuin sen kuuluisan neulan etsimistä heinäsuovasta tai voiton saaminen miljoonapeleistä. Onneksi netissä on myös sellaisia pelejä, joista voi voittaa pienempiäkin summia ja helpommin. Parhaimpia nettikasinoita on listattu jo vaikka minkälaisille listoille, mutta niistä katsomalla löytää varmasti jotain pelattavaa sen jälkeen, kun se tallipaikka on varmistettu – ja josko se hyvä tuuri jatkuisi myös siellä peleissä.

 

Liikunta

Hevosen pitää päästä jaloittelemaan tarhaan päivittäin. Tarhan aitojen on oltava ehjät, jottei huonosta aitauksesta hevonen pääsee karkuteille. Tarhassa tulisi olla riittävästi tilaa. Mikäli tallin lähettyvillä on metsää, voi siellä mahdollisesti olla maastoreittejä, joilla voi käydä ratsastamassa. Tallilla on todennäköisesti kenttä, jolla voi käydä ratsastamassa. Valaistu kenttä pidentää sen käyttöaikaa, esimerkiksi syksyllä tulee pimeää melko aikaisin. Suuremmilla talleilla on maneesit, joissa pääsee ratsastamaan sisätiloissa. Maneesin ja kentän käytöllä voi olla rajoituksia, jos tallilla järjestetään ratsastustunteja. Mikäli hevonen on tallin vuokrapaikalla, saattaa olla mahdollista osallistua ratsastustunneille hyvinkin edullisesti. Kannattaakin selvittää mitä käytäntöjä tallilla on.

 

horse-1208979_1280
Hevosen ruokavalio perustuu hyvälaatuiseen heinään.

 

Päivittäiset rutiinit

Täyshoidossa olevan hevosen hoitoon menee myöskin aikaa, mutta vielä enemmän silloin, jos tekee kaiken itse. Hoitosopimukseen kuuluu yleensä karsinan puhdistus, heinät ja rehut sekä vesi. Osa palveluista saatetaan hinnoitella erikseen. Hevosen omistaja huolehtii sen liikutuksesta, harjaamisesta ja muista hoitotoimenpiteistä sekä varusteista. Ravihevosen kustannuksia nostavat valmennusmaksut, joihin kuuluvat täysihoito, kengitykset ja itse valmennus. Mikäli itse ei ehdi liikuttaa hevosta riittävästi, voi sille hankkia hoitajan tai vuokraajan, joka hoitaa liikutuksen ja muut sovitut asiat. Hevosta ei juurikaan kannata jättää hoitamatta sairauden tai lomamatkan aikana, vaan silloin hankitaan varahoitaja. Hevosen jalat tarkastetaan aina ennen ratsastusta tai muuta liikuttamista. Kaviot pitää puhdistaa ylimääräisestä liasta ja paakuista kaviokoukulla.

Hevosen jalat pitääkin olla kunnossa viimeistään siinä vaiheessa, kun ollaan raveissa. On kyseessä sitten voltti- tai autolähtö, niin silloin pitää olla sekä hevosen että ohjastajan kunnossa. Ei vain suomalaisiin, mutta myös muihin esimerkiksi laukkakisojen lähtöihin voi etsimällä löytyä parhaimpia vedonlyöntisivustoja ja hevosista tietämällä kivojakin potteja kotiutettavaksi.

 

Ruokinta

Hevonen pitää ruokkia vähintään 3-4 kertaa päivässä, ihanne olisi ruokkia 5-6 kertaa. Hevosen elimistö on sellainen, että sen pitää syödä lähes jatkuvasti. Liian harvoin ruokittaessa hevoselle tulee terveydellisiä ongelmia. Hevosen ruokavalio perustuu hyvälaatuiseen heinään sekä kivennäisiin. Perusrehujen perusteella saadaan selvitettyä, mitä lisäruokintaa hevonen tarvitsee. Hevonen tarvitsee hyvää heinää noin 1,5-2 % painonsa verran. Kevyesti liikkuva hevonen saattaa pärjätä pelkällä heinällä, eikä välttämättä tarvitse rehulisää. Yhtälailla liikalihavuudesta seuraa hevoselle suuria terveydellisiä ongelmia, joten sille ei saa antaa liikaa ravintoa.

 

Muu hoito

Hevonen tulee kengittää säännöllisin välein ja sen kaviot vuollaan kengityksen yhteydessä. Sopiva kengitysaika on noin 6-8 viikon välein. Hevosestaan huolehtiva teettää vuosittaisen tarkastuksen eläinlääkärillä vähintään kerran vuodessa ja hoitaa kuntoon mm. rokotukset. Lisäksi hevosen hampaat tarvitsevat hoitoa. Hampaista raspataan terävät piikit pois tarpeen mukaan, normaalisti kerran, kaksi vuodessa. Hevonen voi tarvita myös matokuurin loisten häätämiseksi. Hevosen omistajan tai hoitajan olisi hyvä opetella tekemään helpoimmat ensiaputoimenpiteet, joita voi tarvita esimerkiksi ähkyisen hevosen olon helpottamiseksi. Tallilta on syytä löytyä ensiaputarvikkeet myös hevoselle. Mikäli hevonen sairastuu, on se joko vietävä eläinlääkärille tai pyydettävä eläinlääkäri hoitamaan sitä tallille.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Senni Vilander, Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *